Μουσικη

Η ιστορία μιας δισκογραφικής εταιρείας

#Η μουσική στην Αθήνα

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 432
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39267-88448.jpg

Η Pan ανακηρύχθηκε καλύτερο label του 2012 από το επιδραστικό on-line περιοδικό για την ηλεκτρονική μουσική factmag.com. Ο δημιουργός της εταιρείας, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΛΙΓΚΑΣ, μας περιγράφει το στόρι της επιτυχίας.

Ξεκίνησα την PAN στο Λονδίνο το 2008, όπου ήδη είχα μετακομίσει για σπουδές από το 2005. Δεν είχα σκοπό να προβάλω ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος, ούτε να συνδεθώ με κάποια ιδιαίτερη σκηνή. Ήθελα απλά να κυκλοφορώ μουσική που πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να βγαίνει. Ένα χρόνο μετά μετακόμισα στο Βερολίνο γιατί ήταν, τουλάχιστον τότε, μία πιο φιλική πόλη για να ασχολείσαι με τη μουσική. Φθηνότερα ενοίκια, φυσική παρουσία στην πόλη που γινόταν το mastering και η παραγωγή των δίσκων κι επίσης μια κοινότητα ανθρώπων που έκαναν παρόμοια πράγματα και αλληλοϋποστηριζόμασταν. Ειδικά στο Βερολίνο με τη μεγάλη dance παράδοση εκτέθηκα και επηρεάστηκα από την club κουλτούρα, αλλά ποτέ δεν είδα την PAN Records απαραίτητα σ’ αυτό το πλαίσιο. Ήθελα να είναι μια εναλλακτική πειραματική πρόταση που θα μιλάει μια διαφορετική γλώσσα και θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο οπτικό κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς γραφίστας είμαι, επομένως έδωσα εξαρχής ιδιαίτερη βάση στο να υπάρχει μια ενιαία αισθητική λογική στην τυπογραφία, το design και τη συσκευασία των δίσκων.

Η προτελευταία μας κυκλοφορία ήταν ο δίσκος των Mohammad (του πρότζεκτ, δηλαδή, που τρέχουν οι Νίκος Βελιώτης, ILIOS, Coti K.), σίγουρα οι δουλειές του Lee Gamble ήταν πολύ σημαντικές για το label και στα άμεσα σχέδια είναι μια σειρά από releases, ανάμεσα στα οποία και καθαρά dance 12΄΄ από Sleeparchive και Bass Clef. Εδώ και δύο μήνες έχω μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, σχεδιάζοντας την επόμενη δημιουργική μου φάση. Καλώς ή κακώς όλες αυτές οι πόλεις δεν μπορούν να συγκριθούν μουσικά με την Αθήνα, είναι τόσο διαφορετικό το μουσικό τους background που μπορεί να υποστηρίξει με μεγαλύτερη συνέπεια πράγματα σαν κι αυτά που κάνω εγώ με την Pan. 

pan-act.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ