Μουσικη

Dave Brubeck (1920 -2012)

Ο ορισμός της τζαζ

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31127-69823.jpg

Aν οποισδήποτε ζητούσε να ακούσει ένα κομμάτι γιά να καταλάβει τι είναι η τζαζ, τότε το: "Take Five" είναι το καλύτερο παράδειγμα.

Αν και ο Dave Brubeck είναι συνδεδεμένος με αυτό το κομμάτι, δικαιωματικά ανήκει στον σαξοφωνίστα του κουαρτέτου του και μόνιμο συνεργάτη του, Paul Desmond. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που υπήρξε το πρώτο κομμάτι τζαζ που πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα στις ΗΠΑ κι έφερε κοντά τον μέσο αμερικάνο (και όχι μόνο) με αυτό το μουσικό είδος που ήταν πολύ της μόδας στη δεκαετία του '50.

Το άλμπουμ "Time Out" που το περιείχε κυκλοφόρησε το 1959, ενώ μερικά χρόνια πριν ο Brubeck γινόταν εξώφυλλο στο Time.

Ήταν η εποχή της τζαζ και ο αμερικάνος συνθέτης και μουσικός την έκανε κατανοητή στους πολλούς και δημοφιλή σε όσους δεν την άκουγαν, αν και δεν ήταν καθόλου εύκολος καθώς δοκίμαζε διαρκώς με ασυνήθιστους χρόνους και ρυθμούς.

Έπαιζε πιάνο από μικρός και η μητέρα του ήταν η πρώτη του δασκάλα που του πρόσφερε κλασσική μουσική παιδεία και αγάπη για την συστηματική δουλειά που δεν άφησε ποτέ. Εκτός από πολλούς τζαζ δίσκους που κυκλοφόρησε με επιτυχία, έγραψε μουσική για μπαλέτο, συμφωνικά έργα, μιούζικαλ, τζαζ όπερα και συνέχισε να δουλεύει μέχρι πριν από μερικά χρόνια, συνεργαζόμενος ακόμη και με τους γιους του, όταν δημιούργησε το σχήμα: "Δύο γενιές Brubeck".

Έπαιζε ήδη πριν απ' τον πόλεμο κι όταν επέστρεψε απ' αυτόν δημιούργησε διάφορα σχήματα από τρίο μέχρι οκτέτο για να καταλήξει στο θρυλικό πια Dave Brubeck Quartet με το οποίο έκανε και την πιο καλή δουλειά, πριν διαλυθεί το 1967.

Βραβεία, συναυλίες για προέδρους, τιμητικές διακρίσεις, ένας βίος 92 χρόνων γεμάτος δόξα και τιμή που τέλειωσε με τον τρόπο που μόνο η ίδια η ζωή ξέρει, όταν θέλει να μας κάνει λίγη πλάκα.

Πέθανε στις 5/12/2012 από καρδιακή προσβολή πηγαίνοντας για την καθιερωμένη επίσκεψη στον καρδιολόγο του και μάλιστα μια μέρα πριν τα γενέθλιά του - είχε γεννηθεί στις 6/12/1920.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ