Μουσικη

Μπάντα (όλα) Κομπλέ

Αν είσαι «νέα μπάντα μόνη ψάχνει», άκου τον Γιώργο Μουζή και πάρε μέρος στο Band Complete….

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30454-68623.jpg

Είσαι (σε) νέο συγκρότημα. ‘Έχεις τα πρώτα σου τραγούδια. Έχεις ξυνυχτήσει/προβάρει/διαφωνήσει/κουραστεί/χαμογελάσει για να τα φτιάξεις. Και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι όχι μόνο δεν έχεις ολοκληρώσει τη δουλειά σου. Αλλά αντίθετα μόλις ξεκίνησες. Γιατί το δύσκολο κομμάτι – τώρα καταλαβαίνεις – είναι να φύγουν από το υπόγειο στούντιο που τα συναρμολόγησες και να βγουν εκεί έξω. Σε όσο περισσότερα αυτιά γίνεται. Και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που δε θα τα υπονομεύει, αλλά αντίθετα θα τους χαρίζει προστιθέμενη αξία.

Αυτό είναι το νόημα του ‘Band Complete’, του διαγωνισμού – εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια η SAE Athens, ηχογραφώντας και προωθώντας σε Ελλάδα κι εξωτερικό την μπάντα που ξεχωρίζει. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αξιοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών (όπως για παράδειγμα ο παραγωγός Chris Tsangarides που έχει δουλέψει με Black Sabbath, Thin Lizzy κι άλλα μεγάλα ονόματα) δουλεύει πάνω σε ένα συγκρότημα, αναπτύσσοντάς το και παράλληλα δίνοντας την ευκαιρία στους σπουδαστές των σχετικών τμημάτων να δουν στην πράξη τι παίζει με τη δουλειά που διάλεξαν.

Ο Γιώργος Μουζής, συντονιστής του Band Complete, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις για το πρότζεκτ…

image

Tι είναι το Band Complete;

Το Band Complete είναι ένα εκπαιδευτικό project της SAE Athens για τους σπουδαστές των τμημάτων Music Business και Advanced Audio Production. Κάθε χρόνο δουλεύουμε παρέα με ένα νέο συγκρότημα και είμαστε ο πιστός του συνεργάτης σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διαχείρισης: Παραγωγή μουσικής, συναυλιών, φωτογράφιση, video clip, artwork, καθοδήγηση, προώθηση και επικοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ο υποστηρικτικός μηχανισμός που αναζητάει κάθε καλλιτέχνης. Αγαπάμε το DIY, αλλά πιο πολύ αγαπάμε την ομαδικότητα και το πάντρεμα γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η ιδέα μας ήρθε για να καλύψει την αναγκαιότητα της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας. Αν δε βάλεις τα χέρια σου στη φωτιά δε μπορείς να μάθεις. Το εγχείρημα είναι τολμηρό κι απρόβλεπτο, όμως οι εμπειρίες που προκύπτουν για όλους τους συντελεστές του (σπουδαστές, μπάντα κι εμάς τους εισηγητές) είναι μοναδικές και σπάνιες.

Με ποια κριτήρια επιλέγεται η μπάντα;

- Να παίζουν καλά, να λιώνουν στην πρόβα, να γράφουν δικά τους τραγούδια με όσο το δυνατόν πιο προσωπικό στίγμα

- Να είναι συνεργάσιμοι. Θέλουμε ομαδικούς παίχτες

- Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

- Να είναι ορεξάτοι όχι μόνο για δουλειά αλλά και για εκπαίδευση, γιατί στο Band Complete δε μαθαίνουν μόνο οι σπουδαστές, αλλά και η ίδια η μπάντα.

Αυτά αρκούν.

Από την εμπειρία των προηγούμενων ετών πού διαπιστώσατε ότι υστερούν και χρειάζονται δουλειά τα νέα ελληνικά συγκροτήματα;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει στάδιο παραγωγής που να υποτιμούν. Τα θέλουν όλα και πολύ καλά κάνουν. Αυτό που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται απόλυτα είναι οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί. Μου φαίνεται και λογικό γιατί ξεφεύγει από την πρωτογενή δική τους δράση. Από εκεί και πέρα το σημαντικό στοίχημα είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Αν επιτευχθεί αυτό τότε σίγουρα θα συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα. Οι νέες συνθήκες οδηγούν τα νέα συγκροτήματα σε έναν αναγκαίο συγκεντρωτισμό λόγω έλλειψης budget, οπότε και δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με επαγγελματίες, σε τομείς όπως είναι η παραγωγή ηχογραφήματος, συναυλιών, video clip, φωτογράφισης, artwork και λοιπά. Είναι σημαντικό να αποκτήσουν την απαιτούμενη αντίληψη ώστε να ξέρουν πότε και σε ποιον πρέπει να επενδύσουν τα όποια οικονομικά και ψυχικά αποθέματα έχουν.

Τι άλλα συμπεράσματα προκύπτουν από τις συμμετοχές των χρόνων που πέρασαν;

Σίγουρα έχουν εμφανιστεί πολλά είδη μουσικής. Οι μπάντες που προέρχονται από τη heavy metal σκηνή φαντάζουν συνήθως πιο έτοιμες. Η αναλογία ελληνόφωνων και αγγλόφωνων είναι 50/50ντα. Επίσης τα promo kits που λαμβάνουμε φανερώνουν την ανάγκη που έχουν τα νέα συγκροτήματα για εξειδικευμένους συνεργάτες. Συνήθως οι φωτογραφίες, τα κείμενα, η συνολική αισθητική του περιεχομένου υστερεί. Εκεί είναι που ερχόμαστε εμείς.

Αν έπρεπε να διαλέξεις οποιαδήποτε μπάντα από τη μουσική ιστορία για να ζήσεις μαζί της ένα Band Coomplete, ποια θα ήταν αυτή;

Θα ήταν οι Nirvana. Σίγουρα θα μας έβγαζαν την πίστη, αλλά μπορεί ο Kurt Cobain να ήταν ακόμα μαζί μας..

Αν σου άρεσαν όλα αυτά κι ανήκεις σε κάποιο συγκρότημα η προθεσμία υποβολής συμμετοχής λήγει την επόμενη Δευτέρα 3/12. Στείλε (ή παρέδωσε δια χειρός) στη διεύθυνση SAE Athens, υπόψιν Band Complete, Κοραή 2, Μοσχάτο, Τ.Κ. 18345:

- CD με τέσσερις (4) τουλάχιστον συνθέσεις της μπάντας

- Στίχους των τραγουδιών

- Φωτογραφία της μπάντας

- Βιογραφικό της μπάντας

Διαφορετικά, η λεκτρονική αποστολή μέσω wetransfer.com στο athens@sae.edu.

Όλο το info και οι όροι του διαγωνισμού, εδώ

Εδώ είναι οι περσινοί νικητές Stonebringer (κεντρική φωτό) μαζί με τον Tsangarides στο στούντιο ηχογράφησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ