- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πέθανε η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά - Το «αντίο» της Λίνας Μενδώνη
«Ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»
Η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά «υπηρέτησε με αφοσίωση την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναπτύσσοντας σημαντικό ανασκαφικό έργο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας»
Πέθανε η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά.
«Η Λιάνα Παρλαμά ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ανεξίτηλο αποτύπωμα, λόγω της εξαιρετικής της παιδείας, του δυναμικού της χαρακτήρα και της υποδειγματικής εργατικότητά της», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην ανακοίνωσή της για τον θάνατο της αρχαιολόγου.
«Θεράπευσε την επιστήμη της και υπηρέτησε το Υπουργείο Πολιτισμού με μοναδική αφοσίωση και συνέπεια στις αρχές και τις αξίες της. Εργάστηκε σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, από τον Έβρο ως την Πελοπόννησο, για να εγκατασταθεί τελικά στην Αθήνα, στην Εφορεία των Αθηνών και στη συνέχεια-για πολλά χρόνια- ως Διευθύντρια της. Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, ανέλαβε και έφερε σε πέρας, με εξαιρετική επιτυχία, τις ανασκαφές για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Αθηνών. Η τεράστια αυτή ανασκαφική έρευνα -άνω των 65.000 τ.μ.- αποτυπώθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση "Η πόλη κάτω από την πόλη", και στην ομώνυμη έκδοση. Το Μετρό της Αθήνας ήταν το πρώτο κατ΄ ουσίαν δημόσιο έργο, στο οποίο δοκιμάστηκαν οι σχέσεις και οι αντοχές αρχαιολόγων, μηχανικών και κατασκευαστών, καθώς ο καθένας όφειλε να υπερασπιστεί το καθήκον και την αρμοδιότητά του. Η Λιάνα υπερασπίστηκε με πείσμα, με σθένος, με βαθιά γνώση και εμπειρία τις αρχαιότητες, αλλά και με συνέπεια, με κατανόηση και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης για την κατασκευή και εμπρόθεσμη ολοκλήρωση ενός κοινωφελούς έργου δημοσίου συμφέροντος», τονίζει η υπουργός στο «αντίο» της στην αρχαιολόγο και καταλήγει:
«Μαζί με τη συνάδελφο και καρδιακή της φίλη Μαρία Θεοχάρη ανέσκαψαν στο Παλαμάρι της Σκύρου, ένα νησί που είχε ήδη συνδεθεί με τη διδακτορική της διατριβή, τον υποδειγματικά ανεσκαμμένο και αναδεδειγμένο προϊστορικό οικισμό. Η τεράστια σκευή και ενέργεια της Λιάνας Παρλαμά ήταν απόρροια των μαθημάτων που βίωσε ως παιδί, στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχοντας πατέρα τον λαμπρό φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και μητέρα με καταβολές και κουλτούρα από τη Σμύρνη. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τη Λιάνα, για πολλά χρόνια, και να μάθω πολλά από κείνη. Της χρωστώ όσα με δίδαξε. Ήταν μαθήματα ζωής. Την αποχαιρετώ με οδύνη. Εύχομαι σ’ αυτό το τελευταίο ταξίδι της να αναπαυθεί εν ειρήνη κοντά στους γονείς της και τους αγαπημένους της φίλους και συναδέλφους».
Ποια ήταν η Λιάνα Παρλαμά
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αποχαιρετά τη Λιάνα Παρλαμά, αναφέροντας τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε.
«Η Λιάνα Παρλαμά, κόρη του Μενέλαου Παρλαμά, ιδρυτικού μέλους και επί σειρά ετών Προέδρου της ΕΚΙΜ, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση προσφοράς προς την Εταιρία, υποστηρίζοντας έμπρακτα το έργο της. Με δωρεά της το 1998 παραχώρησε την οικία Μενελάου Παρλαμά στο Πισκοπιανό Χερσονήσου στην ΕΚΙΜ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επέκταση του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά και στην προσθήκη νέας πτέρυγας, η οποία εκθέτει υφαντά από τις Συλλογές Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. Παράλληλα, ενίσχυσε το έργο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, εμπλουτίζοντας τις συλλογές και τα αρχεία του με δωρεές της οικοσκευής, της βιβλιοθήκης και του Αρχείου Μενελάου Παρλαμά.
» Η Λιάνα Παρλαμά υπηρέτησε με αφοσίωση την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αναπτύσσοντας σημαντικό ανασκαφικό έργο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και διατελώντας Προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες σωστικές ανασκαφές που συνδέθηκαν με την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας κατά τη δεκαετία του 1990, διευθύνοντας και συντονίζοντας εκτεταμένες έρευνες σε καίριες περιοχές της πόλης, όπως το Σύνταγμα, ο Κεραμεικός, ο Ευαγγελισμός και η Λεωφόρος Αμαλίας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα ανάμεσα στα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»
Οι θεοί ούτε έχουν, ούτε παρέχουν
Μια συζήτηση με τον σπουδαίο αρχιτέκτονα και καθηγητή της ιστορίας της αρχιτεκτονικής
Οι φωτογραφίες είναιθ τεκμήρια του ήθους και του πατριωτισμού των εκτελεσμένων Ελλήνων στην Καισαριανή» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
«Οι χρυσές εποχές πεθαίνουν όταν προδίδουν τις ίδιες τους τις αρχές»
Εμβληματικά έργα Ελλήνων συνθετών αποκτούν ξανά στη ζωή μέσα από το Nikos Kazantzakis: An Odyssey in Music
75 χρόνια ιστορίας, ενέργειας και πολιτισμού
Θλίψη για την απώλεια της ιδρύτριας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος - Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη
Μαζί θα συζητήσουν για την έκφραση, το ταλέντο, την καριέρα και την τέχνη
Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στον εκσυγχρονισμό του - Έργα άνω των 450.000 ευρώ και νέα μουσειολογική προσέγγιση
Μνήμη, ένδυμα και ανήκειν σε έναν σύγχρονο νησιωτικό διάλογο
Ο Σταύρος Μητρόπουλος μιλάει για την παράσταση «The Philanthropist» και το μουσικοθεατρικό σύμπαν της «Βρωμογιαγιάς»
Από το «δεν έπρεπε» του Σοφοκλή στο «ήθελα» του Φρόιντ
Μια οικογένεια, μια μπίρα, μια ολόκληρη εποχή και ένα κτίριο που από ζυθοποιείο έγινε μουσείο κουβαλώντας μνήμη και ανανέωση
Τριετές πρόγραμμα αποκατάστασης και αναβάθμισης με διεπιστημονικές μελέτες
Η καταγωγή της γιορτής, ο λόφος του Φιλοπάππου και τα παραδοσιακά εδέσματα
Όταν ο Φρόιντ συνάντησε τον Οιδίποδα
Εντατικά εργαστήρια σε έναν καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Η συλλογή ήρθε στο φως όταν φωτογραφίες εμφανίστηκαν προς πώληση σε διαδικτυακή δημοπρασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.