- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπουργείο Πολιτισμού: Κηρύχθηκε μνημείο η συλλογή φωτογραφιών από την Κατοχή
Η συλλογή ήρθε στο φως όταν φωτογραφίες εμφανίστηκαν προς πώληση σε διαδικτυακή δημοπρασία
Μνημείο κηρύχθηκε η συλλογή φωτογραφιών με τεκμήρια από την Καισαριανή και την Κατοχή
Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε μνημείο το σύνολο της συλλογής φωτογραφιών των Τ. de Craene και H. Heuer, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη ιστορική της αξία ως τεκμήριο της περιόδου της Κατοχής και της λειτουργίας των προπαγανδιστικών μηχανισμών των στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα.
Με την απόφαση αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού αποκτά τη δυνατότητα να κινηθεί για τη διεκδίκηση και απόκτησή της εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Η συλλογή ήρθε στο φως όταν φωτογραφίες εμφανίστηκαν προς πώληση σε διαδικτυακή δημοπρασία, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης. Φερόμενος ιδιοκτήτης είναι ο συλλέκτης Tim de Craene, ειδικευμένος σε τεκμήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος τις προσέφερε μέσω της εταιρείας του.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν δώδεκα φωτογραφίες που απεικονίζουν Έλληνες κρατούμενους λίγο πριν από την εκτέλεσή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Ο τότε υπολοχαγός της Βέρμαχτ Hermann Heuer, δημιουργός της συλλογής, υπηρετούσε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας και είχε εμπλοκή —άμεση ή έμμεση— στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τις φωτογραφίες «εξόχως σημαντικά τεκμήρια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», σημειώνοντας ότι δίνουν πρόσωπο στις μαρτυρίες για τους εκτελεσθέντες και φωτίζουν το δράμα της κατεχόμενης Ελλάδας, ακόμη και μέσα από το βλέμμα του κατακτητή. Παράλληλα, τόνισε ότι η κήρυξη ως μνημείου αποτελεί το απαραίτητο νομικό έρεισμα, ώστε το κράτος να προχωρήσει στη διεκδίκηση της συλλογής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον συλλέκτη, ενώ εμπειρογνώμονες μεταβαίνουν στο Βέλγιο για να εξετάσουν από κοντά το υλικό και να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειες.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πόλη βγαίνει στις πλατείες, στις ταράτσες και τους συναυλιακούς χώρους
Είναι σπατάλη ή κρύβεται κάτι βαθύτερο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;
Πώς το παρελθόν συνεχίζει να παραμένει ως ένα «φάντασμα» στο παρόν
Ζήσε την εμπειρία, μάθε την ιστορία της γης που πατάς, νιώσε τη Θεσσαλονίκη των αιώνων
Η παράσταση θα δοθεί σε ειδικά διαμορφωμένη υπαίθρια σκηνή μπροστά από το Μουσείο
Η νέα εποχή της ελληνικής χειροτεχνίας μέσα από έναν θεσμό που ενώνει παράδοση, τέχνη και καινοτομία
Η Επιτροπή Ολυμπίων ανακοίνωσε την αναβολή του φεστιβάλ για τεχνικούς λόγους
Η ελληνική μυθολογία έχει έντονη παράδοση να χρησιμοποιεί υβριδικά, μικτά πλάσματα ως σύμβολα της «ανάμειξης» πολιτισμένου ανθρώπου και άγριας φύσης.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και ακτιβιστής, με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του SNF Nostos, μιλάει στην ATHENS VOICE
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στον άνθρωπο, τις ιδέες και όσα μας ενώνουν
Τα βράδια μας στον λόφο: Οι συναυλίες και οι παραστάσεις που θα απολαύσουμε φέτος στον Λυκαβηττό
Από τις 25 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες σε δρόμους, πλατείες, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους
Η δημιουργός που μετατρέπει το αστικό τοπίο σε κολάζ εμπειριών μιλάει στην ATHENS VOICE
Το κοινό έχει την ευκαρία να ζήσει μια σπάνια εμπειρία
Aποδεκάτισε τις κοινότητες κυνηγών - τροφοσυλλεκτών
Απομακρύνθηκαν τα ικριώματα
Από τους τοίχους της πόλης στο εξώφυλλο του Summer in the City
Οι τρεις διοργανωτές, Τάσος Μπιμπισίδης, Βάλια Ζαμπάρα και Νάνσυ Φαφούτη, εξηγούν πώς ένα παραδοσιακό σύμβολο της Αστυπάλαιας έγινε αφορμή για ένα νέο πολιτισμικό φεστιβάλ
Από το «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη ως το «Oedipus Steps» του Ζήση Σέγκλια
Μια επίσκεψη με τον Τάκη Ευσταθίου που φωτίζει την κληρονομιά του σπουδαίου ελληνοαμερικανού ζωγράφου και τα ερωτήματα για τη διάσωσή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.