- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το «Barbie 2» στον αέρα: Οι αμοιβές που μπλοκάρουν το sequel
Η Warner Bros. πιέζεται από τον χρόνο και τα εκατομμύρια
Η «Barbie 2» μπορεί να μην προχωρήσει – Τι συμβαίνει πίσω από τις διαπραγματεύσεις
Το sequel της «Barbie», μιας από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, κινδυνεύει να μη γίνει ποτέ. Τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Warner Bros. και τη βασική δημιουργική ομάδα έχουν βαλτώσει, με το οικονομικό να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με το Variety, η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η Μάργκο Ρόμπι, ο Ράιαν Γκόσλινγκ και ο Νόα Μπάουμπακ βρίσκονται σε συζητήσεις με το στούντιο για την επιστροφή τους, ωστόσο μέχρι στιγμής καμία συμφωνία δεν έχει κλείσει. Η Warner Bros. φέρεται να έχει καταθέσει περισσότερες από έξι προτάσεις μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς καμία να γίνει αποδεκτή.
Η κατάσταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη πίεση λόγω χρόνου. Τα στελέχη της Warner Bros., Μάικλ Ντε Λούκα και Πάμελα Άμπντι, έχουν περίπου τέσσερις μήνες για να θέσουν μια νέα ταινία «Barbie» σε ενεργή ανάπτυξη. Διαφορετικά, τα δικαιώματα επιστρέφουν στη Mattel.
Αν συμβεί αυτό, η Mattel δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει δημιουργικά στοιχεία από την εκδοχή της «Barbie» που έφτιαξαν η Γκέργουιγκ και ο Μπάουμπακ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ουσιαστικά σε πλήρες reboot.
Το μεγάλο αγκάθι είναι τα χρήματα
Η πρώτη «Barbie» ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία της Warner Bros. Η επιτυχία αυτή, όμως, έχει ανεβάσει και τον πήχη στις νέες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Variety, οι οικονομικές απαιτήσεις της δημιουργικής ομάδας είναι σημαντικά αυξημένες και αφορούν τόσο τις προκαταβολικές αμοιβές όσο και τα ποσοστά από τα μελλοντικά έσοδα.
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ φέρεται να ζητά 20 εκατ. δολάρια για να επιστρέψει στον ρόλο του Κεν. Η Μάργκο Ρόμπι είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα κέρδιζε περίπου 50 εκατ. δολάρια από μισθό και ποσοστά για την πρώτη ταινία, με πηγή του στούντιο να υποστηρίζει ότι το τελικό ποσό θα είναι ακόμη υψηλότερο.
Η Γκρέτα Γκέργουιγκ είχε επίσης αποκομίσει δεκάδες εκατομμύρια από την πρώτη ταινία. Για το sequel, το βασικό σημείο τριβής φαίνεται να είναι κυρίως τα back-end ποσοστά, δηλαδή το μερίδιο των δημιουργών από τα έσοδα της ταινίας.
Υπάρχει ιδέα για το sequel, αλλά όχι σενάριο στο τραπέζι
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Γκέργουιγκ και ο Μπάουμπακ έχουν ήδη μια ιδέα για τη συνέχεια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Variety, δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δημιουργική δουλειά πριν υπογραφούν οι νέες συμφωνίες.
Η πρώτη «Barbie» δεν περιλάμβανε συμβατική υποχρέωση για sequel, κάτι που σήμερα αποδεικνύεται κρίσιμο. Όταν είχαν υπογραφεί τα αρχικά συμβόλαια, το στούντιο δεν μπορούσε να προβλέψει την τεράστια εμπορική και πολιτιστική επιτυχία της ταινίας.
Έτσι, η Warner Bros. δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να επιβάλει την επιστροφή της ίδιας ομάδας.
Η πίεση στη Warner Bros. και τη Mattel
Η διαφωνία έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο Χόλιγουντ, καθώς πρόκειται για sequel μιας ταινίας που απέφερε πάνω από 1 δισ. δολάρια και δημιούργησε ένα ολόκληρο νέο εμπορικό κεφάλαιο γύρω από τη «Barbie».
Η Mattel βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση, καθώς θέλει να αξιοποιήσει την επιτυχία της πρώτης ταινίας και να συνεχίσει το κινηματογραφικό momentum. Παράλληλα, οι πωλήσεις των κούκλων Barbie έχουν υποχωρήσει μετά την άνοδο που σημείωσαν το 2023 χάρη στην ταινία.
Στο παρασκήνιο υπάρχει ακόμη ένα όνομα που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της υπόθεσης: ο Ντέιβιντ Έλισον. Αν τελικά αναλάβει τον έλεγχο της Warner Bros., κάποιοι στο Χόλιγουντ θεωρούν ότι μια από τις πρώτες του κινήσεις θα μπορούσε να είναι η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το «Barbie 2».
Προς το παρόν, πάντως, η πιο ροζ κινηματογραφική μηχανή των τελευταίων ετών έχει κολλήσει σε κάτι πολύ λιγότερο λαμπερό: τα συμβόλαια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Χοακίν Φίνιξ και Τζόελ Κοέν μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν
Η ανησυχία του για τη δημοσιογραφία
Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος των ταινιών του και φημιζόταν για την τελειομανία του
Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός επανέρχεται στις δηλώσεις του για την ποικιλομορφία του ήρωα
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Δεν χρωστάμε τίποτα σε μια ταινία που δεν μας κερδίζει
Ο ηθοποιός συμμετείχε στην πρωτότυπη ταινία του 1990
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Προώθησης και Διανομής Ελληνικού Κινηματογράφου
H τανία που κάνει την έκπληξη στο αμερικανικό box office
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.