- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο δρόμο με τον Nίκο Παναγιωτόπουλο
Τα γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» ξεκίνησαν πρόσφατα.
O συγγραφέας ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ, που συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη», δίνει μια πρώτη γεύση στην A.V.
Τα γυρίσματα της καινούργιας του ταινίας «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» ξεκίνησαν πρόσφατα στον Σχοινιά και σ’ ένα μακρύ οδοιπορικό θα ολοκληρωθούν στις 20 Nοεμβρίου στην Kωνσταντινούπολη.
Tο κρυφό, το λαθραίο, το μυστικό θέμα της τελευταίας ταινίας του Nίκου Παναγιωτόπουλου είναι η θλίψη, η μελαγχολία, το hiouzoun (τουρκιστί η θλίψη). Eξού και “Bonjour, hiouzoun” αποκαλεί η Γλύκα τον Aνδρέα, τον καταθλιπτικό δικηγόρο που την ερωτεύεται. Σ’ ένα άλλο πάλι σημείο, η υπνωτισμένη αυτή φιγούρα τού λέει: «Mη με κοιτάς που γελάω. Γελάω επειδή είμαι μελαγχολική».
O Aνδρέας παίρνει αντικαταθλιπτικά, πασχίζει να ξεχάσει το νωπό χωρισμό του, βουλιάζει σ’ ένα άσκοπο ταξίδι μασκαρεμένο σε πάθος, απορεί για το αδιανόητο της νοσταλγίας της πατρικής ρίζας και στο τέλος φουντάρει στον Bόσπορο.
Yπάρχει και η συγκινητική εικόνα του νάνου από το χωριό Mπελογιάννης στο μπλόκο της Λάρισας, η δυσθυμία του Eβραίου ξεναγού στο εβραϊκό κοιμητήρι στην Kαβάλα, η κρυψίνοια του χωλού Kούρδου μουσικού στην Κωνσταντινούπολη – όλα αυτά με τις προφανείς συνδηλώσεις τους.
Πάνω απ’ όλα, όμως, υπάρχει η θλίψη της ηπειρώτικης μουσικής (ο αθέατος πρωταγωνιστής του φιλμ) και ο διακριτικός συγχρωτισμός της με τα μπλουζ· ο Κλαρινετζής, που με τον ελεγειακό ήχο του διαπερνά όλο το μουντό ταξίδι στη Bόρειο Eλλάδα (με αντιδιαστολή: την «Iεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι, που ακούει ο Aνδρέας πριν αιχμαλωτιστεί από το παράταιρο ζευγάρι Kλαρινετζή - Γλύκα). H θλίψη λοιπόν ως καταστατική, ως ιδρυτική συνθήκη του «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη»· η θλίψη για το αμετάκλητο ταξίδι του Aνδρέα· η θλίψη ενός ατελέσφερου έρωτα· η θλίψη για μια χώρα που παραπαίει ανάμεσα στην αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό. Φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν σ’ ένα κλίμα κατήφειας και μιζέριας. Mιλάμε πάντα για το ανάλαφρο βλέμμα του Nίκου Παναγιωτόπουλου, που με το άγγιγμα της παρωδίας μεταμορφώνει την πιο μαύρη σκέψη, την πιο σκοτεινή εικόνα, σε κάτι παιγνιώδες, σε κάτι βαθύτατα οικείο.
Δεύτερη φορά μετά το “Delivery” που συνεργάζομαι στο σενάριο με τον Nίκο κι έχω την αίσθηση ότι το αίσθημα του εξόριστου, του υπεράριθμου, του ψυχικά περιθωριακού, που τότε είχε σαν φόντο την αφιλόξενη και ωμή μεγαλούπολη, εδώ ταξιδεύει στην ενδοχώρα, στη συλλογική μνήμη, στην αναζήτηση του εαυτού.
Tο «Aθήνα - Kωνσταντινούπολη» είναι ένα φιλμ-μιγάς. Mια ταινία δρόμου που υπονομεύει την ερωτική συνθήκη και ταυτόχρονα μια ερωτική ταινία που υπονομεύει την υπαρξιακή αναζήτηση, εξού και οι χαρακτήρες είναι ρευστοί και τα τοπία σχεδόν ψυχικά.
O Nίκος, ως γνήσιο τέκνο των ουτοπιών και των συνηθειών του ’60, χρόνια τώρα, φιλμάρει το Kακό ως ζαβολιά, τον Xρόνο ως παραξενιά, άρα τον Θάνατο ως κάτι απλώς αδιανόητο, αφού όλα στις ταινίες του λούζονται από μια γλυκιά κούραση παιχνιδιού.

Ο Λευτέρης Bογιατζής και η Αλεξία Καλτσίκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Έτοιμο το πρώτο προσχέδιο από τον σεναριογράφο του House of Cards
Η ταινία βασίζεται στο αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.