- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μερικά πράγματα που ξέρω για τις «Νύχτες Πρεμιέρας»
To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X «Νύχτες Πρεμιέρας» ξεκινούν
To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X «Νύχτες Πρεμιέρας» ξεκινούν απόψε τις προβολές τους στο Αττικόν, τον Απόλλωνα και τις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Δαναός. Η Α.V. κάνει τη δική της αναδρομή.
1. Η πρώτη προβολή του πρώτου φεστιβάλ ήταν... δημοκρατική: οι «Γέφυρες του Μάντισον» προβλήθηκαν ταυτόχρονα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1995 στο Αττικόν για τους έχοντες προσκλήσεις και στον Απόλλωνα για το κοινό.
2. Από την επόμενη χρονιά και μέχρι πρόπερσι η έναρξη θα γινόταν στους κήπους του Kολεγίου Αθηνών. Από πέρσι επιστροφή στη Σταδίου.
3. Το φεστιβάλ μετρά 14 διοργανώσεις, αλλά μόλις 11 επίσημες πρεμιέρες. Το 1999 το άνοιγμα είχε προγραμματιστεί τη μέρα του μεγάλου σεισμού, το 2001 τη μέρα των επιθέσεων στους Διδύμους Πύργους. Φήμες θέλουν ο Αρμαγεδδών να συμβαίνει στο κοντινό μέλλον πάλι σε μέρα πρεμιέρας.
4. Από την τρίτη διοργάνωση οι αίθουσες γίνονται τέσσερις, όσες και σήμερα, μόνο που στη θέση του Δαναού 2 που ακόμη δεν είχε… γεννηθεί, εκείνη τη χρονιά βρίσκεται η Έλλη.
5. Ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Διαμαντής Αϊδίνης και ο Αλέξανδρος Ψυχούλης έχουν φιλοτεχνήσει στο παρελθόν την αφίσα του φεστιβάλ.
6. Ουρές υπάρχουν πολλές, σαν εκείνη του “Trainspotting” όμως καμιά. Η Σταδίου κλείνει απ’ όσους δεν χώρεσαν και μπροστά στα εκτεταμένα επεισόδια που απειλούνται, η ταινία επαναλαμβάνεται.
7. Το πάρτι του “Τrainspotting” στο Xοροστάσιο, αμέσως μετά, πρέπει να είναι το πιο πετυχημένο αλλά και το πιο πολυπληθές.
8. Φέτος ανάμεσα στους djs των πάρτι του φεστιβάλ μετράμε τον Kid Loco και τον Τζούλιαν Τεμπλ. Δέχονται και παραγγελίες.
9. Οι ψηφίζοντες στα βραβεία κοινού συχνά γίνονται δημιουργικοί. Πλείστα όσα σχόλια διαβάζει κανείς στο πίσω μέρος των αποκομμάτων της κάλπης. Προσωπικό αγαπημένο το «ντροπιάζεις την Ελλάδα» στο πίσω μέρος ψηφοδελτίου για το “Head On” της Άννας Κόκκινος.
10. 1.200 δραχμές κοστίζει το εισιτήριο για κάθε προβολή την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ. Με τα αντίστοιχα χρήματα δεν είμαι σίγουρος αν αγοράζεις πλέον ποπ κορν και αναψυκτικό.
11. Σεπτέμβριος 1998. Ενώ οι Rolling Stones γεμίζουν το Ολυμπιακό Στάδιο, ο Δαναός δεν έχει ούτε σκαμνάκι για την προβολή του «Η μαμά και η πουτάνα» του Ζαν Εστάς. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου κ. Γεωργιόπουλος δηλώνει περιχαρής «έσκισε η Πουτάνα, με το συμπάθιο…».
12. 15.000 θεατές παρακολούθησαν το πρώτο φεστιβάλ. Πέρσι ξεπέρασε τους 50.000.
13. 14 φεστιβάλ, 5 δήμαρχοι. Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεόδωρος Μπεχράκης και Νικήτας Κακλαμάνης πέρασαν από το δημαρχείο όσο εμείς… βλέπαμε ταινίες.
14. Τα μουσικά ντοκιμαντέρ υπήρχαν ανέκαθεν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, από το 2007 όμως αποκτούν δικό τους διαγωνιστικό κι εξαιρετικά δημοφιλές τμήμα.
15. Οι κάρτες διαρκείας εξαφανίζονται κάθε χρόνο εν ριπή οφθαλμού, αλλά φέτος πουλήθηκαν πριν καν εκδοθούν, αφού τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την παράδοση στα ταμεία και η ουρά αγόρασε… θέση προτεραιότητας για το όταν φτάσουν…
16. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι το μόνο φεστιβάλ στον κόσμο του οποίου τα βραβεία απονέμονται από επιτροπή νέων. Σπουδαστές κινηματογράφου απ’ όλη την Ευρώπη βλέπουν μαζί σας και κρίνουν τις ταινίες του προγράμματος.
17. Πέρα από τις ταινίες υπάρχει και η μουσική. Φέτος ελληνικά σχήματα του hip hop, οι Maraveyas Ilegal (με guest τη Θεοδώρα Τζήμου) και ο Τζέι Μπράνα θα δώσουν συναυλίες στα πλαίσια του φεστιβάλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός θυμάται την αμήχανη σκηνή στην κωμωδία «Wedding Crashers»
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Δεν κοστίζει τίποτα» που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ταινίες και δράσεις για παιδιά, εφήβους και μεγάλους, από τις 9 ως τις 15 Νοεμβρίου
Αντιδράσεις και αίτημα να απαγορευτεί
Μια συζήτηση για το «Αλλού ο δρόμος», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, την τέχνη ως ανάγκη, τη φωτογραφία, την ανθεκτικότητα και εκείνο το «αλλού» που εξακολουθούμε να αναζητούμε.
H προειδοποίηση για μια μεγάλη εξέγερση
Νέα συνεργασία-έκπληξη με την A24 μετά από μια χρονιά γεμάτη εισπρακτικά ρεκόρ
Από τον Μάικλ Κορλεόνε στον Τόνι Μοντάνα
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε στην έρημο με ένα βιβλίο γεμάτο αρνητικές κριτικές για τον ίδιο και τις ταινίες του
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Η νευρώδης σκηνοθεσία, η μείξη μαύρης κωμωδίας-ψυχολογικού θρίλερ και η παρουσία πρωτοκλασάτων ερμηνευτών χαρακτηρίζουν την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Ρομέν Γαβρά
Απέσπασε διπλό βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τις πρωταγωνίστριες Βιρζινί Εφιρά και Τάο Οκαμότο.
Ο Άαρον Σόρκιν επιστρέφει στο Facebook δεκαέξι χρόνια μετά με μια αξιοπρεπή μεν ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη μεγαλειώδη σκιά του προκατόχου της
H ταινία του Aaron Sorkin για τις κοινωνικές συνέπειες των ψηφιακών δικτύων
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το νέο κινηματογραφικό reboot σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μυστικής προβολής της ταινίας «Ethan Frome»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.