15ο Athens Open Air Film Festival: Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά
H «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα θα αποτελέσει την εναρκτήρια προβολή
15ο Athens Open Air Film Festival: Ένα διαρκές θερινό σινεμά με διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου
Το Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ γιορτάζει 15 αξέχαστα χρόνια και, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), έρχεται να προσφέρει και φέτος δωρεάν και υψηλού επιπέδου κινηματογραφικές αποδράσεις σε μερικές από τις ωραιότερες τοποθεσίες της πόλης, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Η αγαπημένη καλοκαιρινή κινηματογραφική γιορτή ξεκινά τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στον εντυπωσιακό προαύλιο χώρο του Ζαππείου με μια μεγαλοπρεπή έναρξη: την επετειακή προβολή της θρυλικής ταινίας «Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ» (The Conversation) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1974, θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του αμερικανικού σινεμά της δεκαετίας του ’70 και πρόσφατα συμπλήρωσε 50 χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία. Η ταινία θα προβληθεί στην εξαιρετική, ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια που έγινε με αφορμή τα 50ά της γενέθλια.
Το Athens Open Air Film Festival αφιερώνει επιπλέον την έναρξή του στον Τζιν Χάκμαν, έναν από τους αγαπημένους μας ηθοποιούς, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και για τον οποίο ο ρόλος του στη συγκεκριμένη ταινία παραμένει μέχρι σήμερα όχι μόνο μια από τις κορυφαίες του ερμηνείες αλλά και ένα από τα πιο βαθιά ανθρώπινα πορτρέτα μοναξιάς και ηθικής αναμέτρησης στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, με μια από τις ωραιότερες και πιο καταξιωμένες δημιουργίες της φιλμογραφίας του, εγκαινιάζει φέτος τις υπαίθριες κινηματογραφικές νύχτες της Αθήνας με έναν ψίθυρο που αντηχεί πιο δυνατά από ποτέ. Η επιλογή της ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ως ταινίας έναρξης αποτελεί μια εύστοχη και σχεδόν προφητική επιλογή, καθώς η θεματική της περί προσωπικής ευθύνης, κοινωνικής παρακολούθησης και ηθικών διλημμάτων αποδεικνύεται συγκλονιστικά διαχρονική και σήμερα ακόμη πιο επίκαιρη.
Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ (The Conversation,1974)
Σκηνοθεσία / Σενάριο: Φράνσις Φορντ Κόπολα Παίζουν: Τζιν Χάκμαν, Τζον Καζάλ, Σίντι Γουίλιαμς, Φρέντερικ Φόρεστ, Τέρι Γκαρ, Χάρισον Φορντ Διάρκεια: 113’
Πρόκειται για μια εναρκτήρια προβολή που συνοψίζει ιδανικά την αποστολή του Athens Open Air Film Festival: να επανασυστήσει στο κοινό διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά σε τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς, να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να δει (και να ξαναδεί) τις ταινίες αυτές σε απαράμιλλες οπτικοακουστικές συνθήκες, μέσω της εμπειρίας του υπαίθριου σινεμά να συστήσει εμβληματικές γωνιές της πόλης μας στους πολυπληθείς της επισκέπτες και να αποδείξει πως ο κινηματογράφος, ακόμη και μισό αιώνα μετά, εξακολουθεί να συνομιλεί βαθιά με τις ανησυχίες και τις σιωπές μας.
Η ΔΕΗ συνεχίζει για 2η χρονιά τη συνεργασία με το Athens Open Air Film Festival. Μέσα από αυτή τη σύμπραξη η ΔΕΗ ενισχύει την πολιτιστική δημιουργία, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές κινηματογραφικές εμπειρίες, με φόντο τα πιο εμβληματικά σημεία της Αθήνας, μετατρέποντας τις καλοκαιρινές νύχτες σε στιγμές τέχνης, φαντασίας και φωτός.
Η ΑΦΙΣΑ
Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε την αφίσα του 15ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, από τον σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας Βασίλη Μέξη.
H αφίσα με τα λόγια του δημιουργού της:
«Με οδηγό μια σιλουέτα που βαδίζει προς τη θάλασσα, οι πιο θερμοί καλοκαιρινοί τόνοι απλώνονται στον ουρανό καθώς ο ήλιος χαμηλώνει στον υδάτινο ορίζοντα, αφήνοντας πίσω του μια υπόσχεση ελευθερίας και χαράς.
Για την 15η του επέτειο, το Athens Open Air Film Festival μάς καλεί να αποδράσουμε από τον καύσωνα της πόλης και να βρούμε δροσιά στο φως του σινεμά, σ’ ένα ταξίδι του βλέμματος προς κάτι ονειρικό.
Ο ήλιος γίνεται η πρώτη πράξη, ο ουρανός μια παλλόμενη, πορτοκαλί οθόνη και η Αθήνα ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Η πραγματικότητα αποκτά ξανά για λίγο κινηματογραφική μαγεία - σαν ανάμνηση από ένα απέραντο καλοκαιρινό δειλινό μέσα στην ήσυχη λάμψη των κυμάτων».
Ο Βασίλης Μέξης είναι γραφίστας και art director στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Ξεκίνησε το 2012 στον χώρο της διαφήμισης έχοντας συμβάλει σε διακεκριμένες καμπάνιες. Παράλληλα, είναι ο σχεδιαστής πίσω από το Athens Open Air Film Festival και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από το 2016 μέχρι σήμερα. Οι δημιουργίες του για αφίσες ταινιών, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών έχουν φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και η δουλειά του έχει αναγνωριστεί μέσα από επαίνους και βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά!
Πληροφορίες:
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025
Προαύλιος χώρος Ζαππείου Μεγάρου, Αθήνα
Ώρα προσέλευσης: 20.30
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος ελεύθερη
Για διαρκή ενημέρωση συντονιστείτε στις σελίδες του φεστιβάλ στα social media:
Facebook
Instagram
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ταινία θα εστιάζει στη δημιουργία του «Breakfast at Tiffany’s»
Διχασμένη η γαλλική κινηματογραφική κοινότητα - Αντιδράσεις για το πολιτικό παρελθόν της θρυλικής ηθοποιού
Τι είπε ο βραβευμένος ηθοποιός
Η συγκλονιστική υπόθεση των βιασμών στο Μαζάν μεταφέρεται στη μικρή οθόνη
Το γλυκόπικρο συνοδευτικό με το οποίο επιλέγει να παρουσιάσει την ιστορία ενός ζευγαριού, είναι ο ορισμός των φιλότιμων προθέσεων αλλά και της ελαφρότητας
Στο φεστιβάλ Βενετίας, όπου συμμετείχε το φιλμ, κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας για μία ακόμη αψεγάδιαστη παράσταση από τον Τόνι Σερβίλο
Στρωτό σενάριο, αυθεντικοί χαρακτήρες, φυσικότητα και αφήγηση που ρέει χωρίς προβλήματα
Η ισπανική ταινία της χρονιάς, σε σκηνοθεσία της Αλάουδα Ρουίθ ντε Αθούα, συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες Γκόγια
Tι λένε τα σχόλια των fans
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Μετά τον Μπραντ Πιτ στην Ύδρα, οι δύο σταρ ξεκινούν γυρίσματα σε Αθήνα και Κέρκυρα
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας - Πρόσβαση στην ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του κολοσσού του streaming
Kαθώς οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις
Με αφορμή τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των Τζέιμς Βαν ντερ Μπικ και Έρικ Ντέιν
Το «Lincoln in the Bardo» επικεντρώνεται στη σχέση του Λίνκολν με τον πρόσφατα αποβιώσαντα γιο του, Γουίλι Λίνκολν
Το δίκτυο απέσυρε το βίντεο της τελετής προκειμένου να αφαιρέσει το ηχητικό απόσπασμα
Η Γούνμι Μοσάκου δηλώνει πως οι θάνατοι που συνδέονται με την ICE επισκιάζουν τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της
Ο Ρόμπερτ Αραμάγιο έκανε την έκπληξη στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου - Τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας
Ο Χολιγουντιανός σταρ προβλέπει ότι το κέρδος θα υπερνικήσει τις ηθικές αναστολές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.