- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επικίνδυνες αποστολές: Η έσχατη λύση | Ο Τομ Κρουζ συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια με την αδρεναλίνη
Συναισθηματικοί υπερκατάσκοποι στο λυκόφως της ζωής
Κριτική για την ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Η έσχατη τιμωρία. Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μακ Κουάρι. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Βινγκ Ρέιμς, Χέιλι Άτγουελ, Σάιμον Πεγκ, Βανέσα Κέρμπι κ.ά.
Ο Ίθαν Χαντ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα όταν ένας νέος, αόρατος –και φαινομενικά ανίκητος– εχθρός απειλεί την ασφάλεια του πλανήτη και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα εξελιγμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αποκτά πρόσβαση στα πυρηνικά συστήματα των πιο ισχυρών χωρών, οι ηγέτες των οποίων νιώθουν τον κλοιό της ολοκληρωτικής καταστροφής να στενεύει επικίνδυνα. Ο Χαντ και η ομάδα του θα προβούν σε μια αψυχολόγητη ενέργεια, που θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και θα εγείρει μια σειρά καίριων ερωτημάτων γύρω από τη σκιώδη και αμφιλεγόμενη δράση τους.
Τριάντα χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη «Επικίνδυνη αποστολή» (του Μπράιαν ντε Πάλμα και του, πιτσιρικά τότε, Τομ Κρουζ), που έσκισε στα ταμεία, έχει μπει αρκετό νερό στο αυλάκι του δημοφιλούς franchise. Τα χρόνια που μεσολάβησαν και οι σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ των μελών της ομάδας του Ίθαν αποτέλεσαν το βασικό καύσιμο μιας συνεχιζόμενης, αμείωτης έντασης ιστορίας γύρω από την παγκόσμια ασφάλεια και τα παιχνίδια κατασκοπίας. Χωρίς να σβήνει τίποτα απ’ όσα έχουν προηγηθεί στα υπόλοιπα φιλμ και με μια σαφή νοσταλγική χροιά ως προς τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασε το φινάλε των «Επικίνδυνων αποστολών», ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Μακ Κουάρι καταφέρνει να υπογράψει τους άξιους επικούς τίτλους της δημοφιλούς κινηματογραφικής σειράς. Μάλιστα, η σύνδεση της νέας περιπέτειας με το πρώτο φιλμ του 1996 –και ειδικά με τη σκηνή ανθολογίας του κρεμασμένου σαν αράχνη Τομ Κρουζ στην επιχείρηση κλοπής των αρχείων της CIA– περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, που γεφυρώνει υποδειγματικά τον παλιό (η περίοδος που σχετίζεται με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου) με τον νέο (οι ολοένα και πιο έντονες αντιδράσεις για την αλόγιστη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλες τις βαθμίδες της καθημερινότητας) κόσμο, ο οποίος βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κλίμα άγχους και αβεβαιότητας. Ο Μακ Κουάρι, που έχει υπογράψει και τα τελευταία τρία φιλμ των «Επικίνδυνων αποστολών», δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από την πορεία του. Η «Έσχατη λύση» μπορεί να αργεί να πάρει μπρος όσον αφορά το κομμάτι της δράσης, αλλά από τη στιγμή που ο Ίθαν Χαντ (απτόητος ο 62χρονος Κρουζ, συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια με την αδρεναλίνη) ξεκινάει την κούρσα του απέναντι στο χρονόμετρο, τότε το θέαμα απογειώνεται με μια σειρά απολαυστικών σκηνών. Ειδικά όλη η σεκάνς στα παγωμένα νερά και τη σκοτεινή άβυσσο είναι εκ προοιμίου κλασική. Κυρίως όμως η… έσχατη «Επικίνδυνη αποστολή» μάς αποζημιώνει με τη συναισθηματική φροντίδα με την οποία αποδίδεται η ψυχολογία των κουρασμένων πρακτόρων που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον κόσμο των σκιών. Εκεί δηλαδή όπου ανήκουν, ζουν και εντέλει πεθαίνουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη βραδιά, τα τελικά προγνωστικά για τις μεγάλες κατηγορίες
Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 11 Ιουνίου
Η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου μπαίνει στην τελική ευθεία
Μέριλ Στριπ και Αν Χάθαγουεϊ ξανά στους εμβληματικούς ρόλους - Πρεμιέρα στις 1 Μαΐου
Πώς η πιο «κλειδωμένη» κατηγορία των Όσκαρ, αυτή του Α΄ Ανδρικού Ρόλου, έγινε ξαφνικά ανοιχτή
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.