Κινηματογραφος

Λεβιάθαν (Leviafan)

Σινεμά με κεφαλαίο σίγμα

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88717-178864.jpg

Μια ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων, μικρών ζωών, ξεχασμένων σε μια άκρη μιας αχανούς χώρας, με το βίο τους να ξετυλίγεται μπροστά σε ένα τοπίο ανείπωτης ομορφιάς μα στο έλεος ενός σκοταδιού που τους περιτριγυρίζει από παντού. Μια ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που αποκτά το εύρος και τον αντίκτυπο μιας βιβλικής παραβολής, μια ταινία που ορίζει από την αρχή το τι σημαίνει μεγαλειώδες, σπουδαίο σινεμά στο μέτρο του ανθρώπου. Από τα αχανή υποβλητικά τοπία της χερσονήσου Κολ μέχρι την ατέρμονη βουτιά στην κόλαση μιας πραγματικότητας που τσαλαπατά τους ανθρώπους με τη δύναμη της ερπύστριας μιας μπουλντόζας, το φιλμ του Σβιαγκνίτσεφ δεν φοβάται να αναμετρηθεί με υπέροχες εικόνες, τη συγκλονιστική αφήγηση, τη φιλοδοξία του να μιλήσει για τη ζωή των ανθρώπων μιας χώρας που σαρώνεται όπως και οι ήρωες του φιλμ από μια βδελυρή, άρρωστη νοοτροπία. Από το αστείο, μα πικρό σαν δηλητήριο χιούμορ του φιλμ, μέχρι την ένταση που ανεβαίνει για να κορυφωθεί σε ένα από τα καλύτερα φινάλε που είδαμε στο σινεμά εδώ και χρόνια, το «Λεβιάθαν» είναι ένα επώδυνα πολιτικό φιλμ που αποκαλύπτει την αληθινή εικόνα της Ρωσίας του σήμερα: Μια σφηκοφωλιά διαφθοράς και απονιάς όπου νόμος είναι μόνο το δίκιο του ισχυρού και όπου οι πάντες, από την εκκλησία έως το κράτος, κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους. Το γεγονός πως μια ταινία σαν αυτή γυρίστηκε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας θα έμοιαζε ένα απόλυτο παράδοξο, αν μετά την προβολή του φιλμ στις Κάννες δεν καταδιωκόταν κυριολεκτικά από την ηγεσία της χώρας ως κάτι αληθινά επικίνδυνο. Πράγμα που δεν αποδεικνύει τίποτα άλλο από τη δύναμη του φιλμ. Γιατί η αληθινή τέχνη μπορεί και οφείλει να είναι επικίνδυνη...

image

image

image


*Όλο τον Φεβρουάριο, με αφορμή τα Oscar, τα κανάλια Novacinema στρώνουν το κόκκινο χαλί με πάνω από 100 ταινίες On Demand για να τις απολαμβάνεις όποτε εσύ θέλεις.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 03:30, τα κανάλια Novacinema1 & Novacinema1HD προβάλλουν για 18η συνεχόμενη χρονιά τη λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ