Κινηματογραφος

Τατάμι: Ο αγώνας της ζωής της | Αθλητική και πολιτική παλέστρα

Η ταινία εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τατάμι: Ο αγώνας της ζωής της | Αθλητική και πολιτική παλέστρα

Κριτική της ταινίας «Τατάμι: Ο αγώνας της ζωής της» με τους  Αριέν Μαντί, Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, Τζέιμι Ρέι Νιούμαν, Ναντίν Μάρσαλ

Η ιρανή πρωταθλήτρια τζούντο Λέιλα Χοσεϊνί, διεκδικεί μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 που πραγματοποιείται στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Μαζί με την προπονήτρια της Μαριάμ έχουν μελετήσει μεθοδικά τις αντιπάλους της Λέιλα και βλέπουν ότι έχουν τις ελπίδες για να κερδίσουν ακόμη και το χρυσό μετάλλιο. Όμως αναπάντεχες εντολές έρχονται από την κυβέρνηση του Ιράν που ουσιαστικά διατάζουν την πρωταθλήτριά τους να προφασιστεί τραυματισμό για να αποχωρήσει από τους αγώνες.

Η ιρανή πρωταγωνίστρια της «Ιερής αράχνης» Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι που έχει φύγει από τη χώρα της και ζει μόνιμα στο Παρίσι, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της συνεργάζεται με τον ισραηλινό Γκι Νατίβ («Skin»). Η ταινία εμπνέεται από ένα αληθινό γεγονός (ένας ιρανός τζουντόκα στους αγώνες του Τόκιο το 2019 διατάχτηκε από την ομοσπονδία της χώρας του να μην αγωνιστεί κόντρα σε ένα συναθλητή του από το Ισραήλ) που χρησιμεύει στους δημιουργούς της προκειμένου να αφηγηθούν μια αθλητική περιπέτεια με πολιτικές προεκτάσεις. Το δυνατό στοιχείο της ταινίας είναι οι εξαιρετικά χορογραφημένες σκηνές των αγώνων τζούντο, χάρη στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, την αμείωτη ένταση και τις ασυνήθιστες γωνίες λήψεις. Η δραματουργία χτίζεται μεν σε πιο γνώριμες και συμβατικές πλατφόρμες (τα μέλη της οικογένειας της Λέιλα που παρακολουθούν από την τηλεόραση τους αγώνες της, χρησιμοποιούνται από το ιρανικό καθεστώς για τον εκβιασμό της) αλλά ακόμη κι έτσι το σκηνοθετικό δίδυμο καταφέρνει να συνθέσει ένα άρτιο πολιτικό θρίλερ με πολυεπίπεδο συμβολισμό (η θέση της γυναίκας στο Ιράν, κρίσιμα ηθικά διλήμματα κλπ) και επώδυνες ανατροπές. 

Τατάμι (Tatami) Trailer | GR Subs | Cinobo

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στην ταινία «Marty Supreme» σε σκηνοθεσία Τζος Σάφντι
Marty Supreme: Το Όσκαρ στον κύριο Τιμοτέ Σαλαμέ, παρακαλώ

Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου

Ύβρις της ανθρωπότητας
Η ύβρις της ανθρωπότητας: Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προκαλεί βαθιά ανησυχία

Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον. 

Kontinental 25
Kontinental 25: Ο Ράντου Ζούντε εναντίον όλων

Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY