Τατάμι: Η τολμηρή ταινία της Ιρανής Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι και του Ισραηλινού Γκι Νατίβ
Σε συν-σκηνοθεσία Ιρανών και Ισραηλινών, τα γυρίσματα έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Τατάμι: Η ταινία που γυρίστηκε υπό άκρα μυστικότητα για να αποφευχθεί πιθανή παρέμβαση της Τεχεράνης
Η Ιρανογαλλίδα πρωταγωνίστρια της «Ιερής Αράχνης» (2022), Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι, πραγματοποιεί ένα τολμηρό σκηνοθετικό ντεμπούτο, μαζί με τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Γκι Νατίβ. Η ταινία «Τατάμι», που πραγματεύεται την περιπέτεια της Ιρανής αθλήτριας Λέιλα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τζούντο, γυρίστηκε υπό άκρα μυστικότητα για να αποφευχθεί πιθανή παρέμβαση της Τεχεράνης, όπως δήλωσαν οι σκηνοθέτες στο Reuters. Η ταινία έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 9 Ιανουαρίου από την ελληνική πλατφόρμα Cinobo.
Επηρεασμένη αισθητικά από το «Οργισμένο Είδωλο» (1980) του Μάρτιν Σκορσέζε, η ταινία ξεκινάει ως αθλητικό δράμα και εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ αγωνίας, καθώς η Λέιλα (Αριέν Μαντί) έρχεται αντιμέτωπη με απειλές κυβερνητικών που απαιτούν την απόσυρσή της από τους αγώνες.
Με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει μια Ισραηλινή αθλήτρια στο δρόμο για τον τελικό, πράγμα που απαγορεύεται από το καθεστώς της χώρας της, η Ιρανή αθλήτρια και η προπονήτριά της Μαριάμ (Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι) λαμβάνουν ένα τελεσίγραφο που διατάζει την Λέιλα να προσποιηθεί έναν τραυματισμό και να χάσει. Με την ίδια και την οικογένεια της να κινδυνεύουν, η αθλήτρια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: να συμμορφωθεί με το καθεστώς, όπως επιμένει η προπονήτριά της, ή να συνεχίσει να αγωνίζεται.
Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. Στην Ασία, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκυο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, κερδίζοντας Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, ενώ στην Αμερική προβλήθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2024.
Στην Ελλάδα, προβλήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας», το 2024. Το «Τατάμι» είναι η πρώτη παραγωγή σε συν-σκηνοθεσία Ιρανών και Ισραηλινών κινηματογραφικών δημιουργών και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τα γυρίσματα έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Μετά την επιτυχία που γνώρισε με την ερμηνεία της στην ταινία «Ιερή Αράχνη», η πολυβραβευμένη ηθοποιός και παραγωγός Ζαρ Αμίρ-Εμπραχίμι δοκιμάζει εδώ για πρώτη φορά το ταλέντο της επάνω στη σκηνοθεσία. Ο Γκάι Νατίβ, από την άλλη, είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία του «Skin» (2018), στην κατηγορία του Μικρού Μήκους.
Πρόκειται για μία ταινία-διαμαρτυρία, που φέρνει στο φως τα μεγαλύτερα ηθικά διλήμματα που κάποιες φορές κρύβει μέσα του ο αθλητισμός. Με δυνατές ερμηνείες και μία άρτια σκηνοθεσία, η ταινία αποτέλεσε ένα από τα κινηματογραφικά γεγονότα της περσινής χρονιάς. Η ταινία θα προβληθεί σε επιλεγμένες αίθουσες από το Cinobo, την ελληνική πλατφόρμα streaming.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός είναι για πρώτη φορά υποψήφια για βραβείο στην κατηγορία «Α' Γυναικείος Ρόλος»
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η παρέα του επιστρέφουν
«Emilia Perez», Φερνάντα Τόρες και Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ήδη νικητές
Ο σκηνοθέτης του «Nosferatu» αφήνει τα βαμπίρ και πιάνει τους Λυκανθρώπους
O ηθοποιός φοράει ένα πουλόβερ σαν το εμβληματικό του στην ταινία
Πρωταγωνιστεί στο «Αρκάντια» του Γιώργου Ζώη, μια ταινία που τολμάει να περιπλανηθεί σε μέρη ανοίκεια για το ελληνικό σινεμά
Για τον ρόλο της στο «Emilia Perez»
Εκτός κούρσας η ταινία για τη Μαρία Κάλλας - Σάρωσαν σε υποψηφιότητες «Emilia Perez» και «Brutalist»
Θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες της διοργάνωσης
Μια εξαιρετική μεταμόρφωση, μια πιστή αντιγραφή της φωνής του
Σε μια χώρα όπου το ανεξέλεγκτο χάος και η μόνιμη απειλή συμβαδίζουν με τη μαγεία και το όνειρο, τρεις γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμά τους στο φως της ζωής.
Ο Σαλαμέ μεταμορφώνεται θαυμάσια στον Ντίλαν χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα του
Ο Γιώργος Ζώης υπογράφει ένα μεταφυσικό ερωτικό θρίλερ με θέμα την απώλεια και τις ενοχές.
Η προσπάθεια του Λι Γουανέλ να προσδώσει στη μυθική παράδοση του Λυκανθρώπου στοιχεία ανανέωσης
Όλες οι υποψηφιότητες για τα βραβεία χειρότερης ταινίας - Το Χόλιγουντ «τιμά» τα flops της κινηματογραφικής βιομηχανίας
Μια ταινία που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους
Η ταινία θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Σον Λέβι
Ζεντάγια, Σίντνεϊ Σουίνι, Άνα ντε Άρμας, Τζένα Ορτέγκα, Μάργκαρετ Κουάλεϊ επαναπροσδιορίζουν τη γυναικεία παρουσία στην 7η Τέχνη
Η ταινία - μύθος του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Κιμ Νόβακ
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.