Ο Ντέιβιντ Λιντς στο Cinobo Opera - Ένα μοναδικό αφιέρωμα τον Δεκέμβριο στην Αθήνα
Τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες - Το πρόγραμμα προβολών
Ντέιβιντ Λιντς: Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα από τις 13 έως τις 21 Δεκεμβρίου στο Cinobo Όπερα - Οι ταινίες που θα προβληθούν.
Αυτό τον Δεκέμβριο, ο Ντέιβιντ Λιντς και οι Νύχτες Πρεμιέρας μας προσκαλούν να ονειρευτούμε. Μπορεί η βεβαρημένη υγεία του σκηνοθέτη να τον κρατά καθηλωμένο πλέον στο σπίτι του, όμως οι κορυφαίες ταινίες του βρίσκονται εκεί έξω πιο εκθαμβωτικές από ποτέ, χάρη στις εντυπωσιακές ψηφιακές επεξεργασίες που ο ίδιος ο Λιντς επιμελήθηκε και ενέκρινε πρόσφατα.
Για όσους αδημονούν να δουν για πρώτη φορά ή να παρακολουθήσουν ξανά τα αριστουργήματα του Ντέιβιντ Λιντς στις ωραιότερες εκδοχές που έχει τύχει ποτέ να προβληθούν στη χώρα μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συγκέντρωσε τις κόπιες αυτές και μας τις παρουσιάζει σε ένα μοναδικό αφιέρωμα.
Όλες οι ταινίες θα παιχτούν σε ολοκαίνουργα, ριζικά αποκατεστημένα και director-approved 4K dcp στις 13, 14, 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Cinobo Όπερα 1 (Ακαδημίας 57).
Ντέιβιντ Λιντς στο Cinobo Όπερα: Οι ταινίες του αφιερώματος
Παρασκευή 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:30
ΧΑΜΕΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ | LOST HIGHWAY 1997
Υποτιμήθηκε αδίκως στην εποχή της, σήμερα τοποθετείται επάξια ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες του Λιντς. Αυτή η δαιμόνια άσκηση υποβολής διηγείται την αλλόκοτη ιστορία ενός σαξοφωνίστα ο οποίος φυλακίζεται για τον φόνο της γυναίκας του και κάποιο βράδυ μεταμορφώνεται μυστηριωδώς στο κελί του σε έναν άγνωστο νεαρό. Ο σκηνοθέτης ζητά από τους θεατές του να υποδεχτούν αυτό το αφηγηματικό παράδοξο και να αποκωδικοποιήσουν μόνοι τα αινίγματα που επιφυλάσσει η πλοκή μιας μεταμφιεσμένης ταινίας τρόμου που κατορθώνει να αναπαραστήσει με όρους φιλμικούς (και ολότελα συναρπαστικούς) μια κατάσταση βγαλμένη από τις σελίδες των βιβλίων της ψυχανάλυσης.
Σάββατο 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:30
ΜΠΛΕ ΒΕΛΟΥΔΟ | BLUE VELVET 1986
Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που προκάλεσε το «Μπλε Βελούδο» όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αίθουσες και κανείς δεν συνήλθε ποτέ από αυτό. Συνδυασμός μοντέρνου νουάρ και ψυχοσεξουαλικού θρίλερ, με έναν αξέχαστο Ντένις Χόπερ σε ρόλο κακού και σκηνές που προκάλεσαν δικαιολογημένα αίσθηση στην εποχή τους, το αριστούργημα της καριέρας του Λιντς παραμένει μια από τις σπουδαιότερες και πιο ριζοσπαστικές δημιουργίες του αμερικανικού σινεμά, καταλήγοντας να διεκδικήσει Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας-μια από τις πιο ανοιχτόμυαλες και προοδευτικές υποψηφιότητες στα χρονικά του θεσμού.
Παρασκευή 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:30
ERASERHEAD 1977
Χρειάστηκε έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί και με το που εμφανίστηκε, δεν άργησε να αναγορευτεί στο απόλυτο μεταμεσονύκτιο cult movie. Δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς. Αδύνατο να περιγραφεί, το εξπρεσιονιστικό ντεμπούτο του Ντέιβιντ Λιντς δεν είναι μια απλή ταινία αλλά μια στοιχειωτική εμπειρία. Μέσα από τη βουτιά στον υπαρξιακό εφιάλτη ενός άντρα, περικυκλωμένου από ένα απόκοσμο βιομηχανικό σκηνικό και αντιμέτωπου με ενήλικες αγωνίες, ο Λιντς όχι απλά χαρίζει στο σινεμά το πρώτο ατόφια σουρεαλιστικό δημιούργημά του, αλλά και εισάγει το κοινό σε ένα πρωτόγνωρο σύμπαν που προκαλεί δέος κυρίως επειδή επικοινωνεί αποκλειστικά με τη γλώσσα και τη λογική των ονείρων.
Σάββατο 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:30
MULHOLLAND DRIVE 2001
Με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και ανάλογη υποψηφιότητα στα Όσκαρ, η σημαντικότερη μέχρι τώρα ταινία του 21ου αιώνα (σύμφωνα με την πλειοψηφία των κριτικών παγκοσμίως) περιπλανιέται στη σκιά του Χόλιγουντ, σε ένα νυχτερινό Λος Αντζελες, παρέα με δυο γυναίκες που προσπαθούν να λύσουν ένα μυστήριο. Ταυτότητες αλλάζουν, χαρακτήρες αποσυντίθενται, η ιστορία καταρρέει και αναδομείται για να αποκαλύψει την ίδια την κόλαση σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι υπάρχουν μονάχα ως μαριονέτες, η αλήθεια κατασκευάζεται και η αγάπη είναι ένα ακόμη ενορχηστρωμένο ψέμα. Το όνειρο μεταμορφώνεται ξαφνικά σε εφιάλτη. Και τα υπόλοιπα γίνονται σιωπή.
Εισιτήρια για τις προβολές του αφιερώματος μπορείτε να εξασφαλίσετε ηλεκτρονικά μέσω more.com ή απευθείας στο ταμείο της αίθουσας, σε ώρες λειτουργίας της. Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 8 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη με 155.000 εισιτήρια στις αίθουσες
Τα γυρίσματα ξεκινούν στην Πορτογαλία με ορίζοντα κυκλοφορίας το 2027
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
Η αισθητική του επηρέασε σκηνοθέτες όπως ο Τζιμ Τζάρμους
H σχέση μητέρας κόρης με τα πολλά επίπεδα και με τα ακόμη περισσότερα μυστικά
Ο ρόλος που σημάδεψε την καριέρα του
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ιλίρ Τσούκο προβάλλεται με συζήτηση και DJ set
Το αφιερωματικό βίντεο με σκηνές από την καριέρα της
Μια σκοτεινή επανεκτέλεση του κλασικού μύθου του Ρομπέν των Δασών
Γνωστή για την ταινία «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» στο πλευρό του Τόλη Βοσκόπουλου
Η νέα ταινία της Marvel βγα'ινει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2026
Μετά το Anora, o οσκαρικός σκηνοθέτης επιμελείται το ντεμπούτο της ανερχόμενης σκηνοθέτιδας Σι-Τσινγκ Τσου
Η διαδρομή του σπουδαίου σκηνοθέτη από το «Mean Streets» μέχρι τον «Ιρλανδό»
Η νέα ταινία του Τζέιμς Κάμερον «σπάει ταμεία» στο παγκόσμιο box office
Καλογραμμένο σενάριο για θεματολογία που απαιτεί ψύχραιμο χειρισμό
Ένα ασπρόμαυρο και ξεχωριστό αθηναϊκό οδοιπορικό
To μπλοκμπάστερ απέφερε περίπου 1,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως
O σκηνοθέτης συνδέθηκε με τη «Mπε Μπε», την Τζέιν Φόντα και την Κατρίν Ντενέβ
«Χωρίς τη στήριξή σας δεν θα είχε γίνει τίποτα», δήλωσε ο 79χρονος ηθοποιός
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το έπος της «Πανδώρας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.