Κινηματογραφος

Το αλάνι: Μια θαυματουργή 12χρονη με τσαγανό και στιλ

H 12χρονη Τζόρτζι έχει μόλις χάσει τη μητέρα της αλλά δεν αφήνει τη θλίψη να τη ρίξει

2023 | Έγχρ. | Διάρκεια: 84'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 900
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αλάνι: Κριτική για την ταινία του Σαρλότ Ρίγκαν

Το αλάνι: Κριτική για την ταινία του Σαρλότ Ρίγκαν με πρωταγωνιστές τους Λόλα Κάμπελ, Αλίν Ουζούν, Κάρι Κράνκσον

H 12χρονη Τζόρτζι έχει μόλις χάσει τη μητέρα της αλλά δεν αφήνει τη θλίψη να τη ρίξει. Συνεχίζει να ζει μόνη στο σπίτι της (ο πατέρας της έχει εξαφανιστεί από τότε που ήταν μωρό) και ξεγελά με απίστευτη εφευρετικότητα την πρόνοια αλλά και τους δασκάλους της, πείθοντάς τους ότι ένας θείος της ονόματι Ουίνστον Τσέρτσιλ (!) έχει αναλάβει τη φροντίδα της. Μαζί με τον κολλητό της, Άλι, κάνουν μικροκλοπές που την βοηθούν να επιβιώνει, ώσπου μια μέρα εμφανίζεται ο πατέρας της.

Το ανεξίτηλο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βρετανίδας Σαρλότ Ρίγκαν αφορά μια απλή, ακαταμάχητη και απέραντα τρυφερή ιστορία. Χάρη σε αυτήν η 29χρονη σκηνοθέτρια θριάμβευσε στο περσινό φεστιβάλ του Σάντανς, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας. Η αντισυμβατική σχέση πατέρα κόρης παρουσιάζεται μέσω της σκιαγράφησης του πορτρέτου δύο περιθωριακών χαρακτήρων, που έχουν ένα… βουνό να σκαρφαλώσουν μέχρι να μπορέσουν να «συναντηθούν». Όμως η εν λόγω σχέση δεν παρουσιάζεται σαν άλλη μια δακρύβρεχτη ιστορία με φόντο την εργατική τάξη. Τα όσα σκαρφίζεται για την καθημερινή της επιβίωση η αγέλαστη πιτσιρίκα και φανατική οπαδός της Γουέστ Χαμ –δεν βγάζει ποτέ από πάνω της τη φανέλα της αγαπημένης της ομάδας– προσφέρονται για σκηνικά τρομερού γέλιου. Παρά την αναπόφευκτη αγωνία που προκύπτει από το συνεχές φλερτ με τον κίνδυνο να συλληφθεί ή να αποκαλυφθεί το ψέμα της, η Τζόρτζι βρίσκει πάντα τον τρόπο για να ξεγλιστρά από κάθε κακοτοπιά. Το δράμα φυσικά υποβόσκει σε κάθε σκηνή, με το ευάλωτο, μόνο φαινομενικά, κορίτσι να αποδεικνύει ότι έχει τα κότσια για να αντιμετωπίσει τα πάντα. Στις πιο μελαγχολικές όμως σεκάνς, εκείνες που η Τζόρτζι απομονώνεται στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιό της (στη διεύθυνση φωτογραφίας συναντάμε το όνομα της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, σκηνοθέτριας του «How To Have Sex») τα θραύσματα της θλίψης και των επώδυνων αναμνήσεων αναδύουν την αβάσταχτη μοναξιά της. Στα μισά σχεδόν του φιλμ η ξαφνική εμφάνιση ενός πατέρα από το πουθενά, βάζει σε άλλη δυναμική την ιστορία. Η διπλή ενηλικίωση που στην πράξη γίνεται αγώνας δρόμου για το αταίριαστο ζευγάρι, προσφέρεται για αρκετές αναγνώσεις. Καθώς ο νεαρός άντρας αποδεικνύεται αρχικά κατώτερος της κόρης του θα πρέπει να περάσει από σοβαρές εξετάσεις μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Ένα υπέροχο φιλμ που θυμίζει κάπως το προ διετίας και εξίσου σπουδαίο «Aftersun» της Σαρλότ Γουέλς.

Το Αλάνι (Scrapper) Trailer | GR Subs | Cinobo
INFO
Το αλάνι
Το αλάνι Scrapper
2023 | Έγχρ. | Διάρκεια: 84'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σαρλότ Ρίγκαν
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λόλα Κάμπελ, Αλίν Ουζούν, Κάρι Κράνκσον, Αμπρίν Ράζια, Κάρις Μπόουκετ, Αγιοκούνλε Ογεσάνβο, Φρέγια Μπελ, Τζέσικα Φόστεκιου, Τζόσουα Φρέιτερ-Λάφλιν, Εζέλ Ουζίν
  • χρονολογια: 2023
Δες αναλυτικά

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ