- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Θα κάνουμε τα πάντα μαζί»: Γιώργος Λάνθιμος και Έμα Στόουν μιλούν για το «Poor Things» και τη συνεργασία τους
Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη του βραβευμένου Έλληνα κινηματογραφιστή και της διάσημης ηθοποιού
Γιώργος Λάνθιμος - Έμα Στόουν: Μίλησαν για το «Poor Things», τον κινηματογράφο και τη δημιουργική συνεργασία τους σε νέα συνέντευξη.
Σε μια από τις αποδοτικότερες συνεργασίες του σύγχρονου κινηματογράφου εξελίσσεται η σχέση του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμα Στόουν. Η Αμερικανίδα ηθοποιός και ο Έλληνας σκηνοθέτης έχουν συνεργαστεί στο «Ευνοούμενη», τη μικρού μήκους ταινία «Βληχή» και το «Kinds of Kindness», μια κωμική ανθολογία που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, ενώ το διάστημα αυτό απασχολούν την επικαιρότητα μέσα από τη μεγάλη κριτική και εισπρακτική επιτυχία του «Poor Things».
Γιώργος Λάνθιμος - Έμα Στόουν: Η συνέντευξη στο Dazed
Σε κοινή τους συνέντευξη στο Dazed, οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν για τη συνεργασία τους και αποκάλυψαν τα στοιχεία που τους συνδέουν δημιουργικά.
«Τι γίνεται όταν διαφωνούμε σε κάτι, Γιώργο;», ρωτά η Στόουν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
«Το συζητάμε», απαντά ο Λάνθιμος.
«Είμαστε πολύ άμεσοι μεταξύ μας», συνεχίζει η 35χρονη σταρ. «Δεν ξέρω αν τον βλέπω καν ως σκηνοθέτη, αλλά περισσότερο ως άνθρωπο».
Το «Poor Things» και η προσέγγιση του ρόλου από την Έμα Στόουν
Το δίδυμο μιλά στο Dazed την εβδομάδα που το «Poor Things» φτάνει στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προσαρμοσμένη από το μυθιστόρημα του Άλαστερ Γκρέι από το 1992 (το βιβλίο του Alasdair Gray με τον ίδιο τίτλο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνική Γράμματα)
η τολμηρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας βρίσκει την Έμα Στόουν στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ, μιας γυναίκας στο βικτοριανό Λονδίνο την οποία επανέφερε στη ζωή ένας επιστήμονας (Γουίλεμ Νταφόε) αφού πνίγηκε.
Καθώς η ηρωίδα ήταν έγκυος εκείνη την εποχή, ο εγκέφαλος του αγέννητου εμβρύου της εισάγεται στο κρανίο της. Στη συνέχεια, η Μπέλα ανακαλύπτει τον κόσμο ως παιδί στο σώμα ενός ενήλικα: το φύλο, το φαγητό και τους περιορισμούς της ζωής υπό την πατριαρχία.
Για την Έμα Στόουν, η έλλειψη παρελθόντος του ρόλου ήταν κάτι σπάνιο. «Συνήθως σκέφτεσαι πώς έγιναν το άτομο που είναι και γιατί μιλούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο», λέει. «Αλλά με τη Μπέλα, ήταν μια εφεύρεση. Ήταν απελευθερωτικό. Δεν υπήρχε σωστό ή λάθος».
Πριν πεθάνει ο Γκρέι το 2019, ο μυθιστοριογράφος έκανε στον Λάνθιμο μια περιοδεία στη Γλασκώβη και του παραχώρησε τα δικαιώματα, αφού είδε τον «Κυνόδοντα» σε DVD. Στη συνέντευξη επισημαίνεται ότι ο «Κυνόδοντας», όπως και το «Poor Things», αφορά την καθυστερημένη ενηλικίωση μιας γυναίκας.
«Δεν σκέφτηκα τους παραλληλισμούς μέχρι να κάνουμε την ταινία», σχολιάζει ο Λάνθιμος. «Το είδα ως μια πολύ διαφορετική ιστορία».
Ενώ το «Ευνοούμενη» χρησιμοποιούσε φυσικό φως και μια πραγματική εξοχική κατοικία, το «Poor Things» ξετυλίγεται σε περίτεχνα, απόκοσμα ηχητικά σκηνικά με τοίχους LED, μινιατούρες και ματ πίνακες εμπνευσμένους από τους Πάουελ και Πρεσμπέργκερ.
Η συζήτηση στρέφεται στο πώς, στην προπαραγωγή, ο Λάνθιμος χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Unreal Engine και εξερεύνησε τα σκηνικά μέσω εικονικής πραγματικότητας.
«VR;» λέει η Στόουν, εντελώς μπερδεμένη.
«Ναι», λέει ο Λάνθιμος. «Δεν ήξερε, όπως μπορείτε να ακούσετε από τη φωνή της».
«Τέρας!», απαντά η ηθοποιός γελώντας. «Δε μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία».
«Ήταν μια κατασκευή πολύ μεγάλης κλίμακας», λέει. «Ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες ήταν οι δυνατότητες».
«Α, ήταν;», λέει με σαρκασμό. «Ήταν χρήσιμο;».
«Πολύ χρήσιμο», λέει.
«Λοιπόν, θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο και σε εμένα!», αναφωνεί εκείνη. «Θυμάστε πότε θέλατε ένα παράδειγμα διαφωνίας; Λοιπόν, ορίστε».
Λάνθιμος, Στόουν και η προοπτική νέων συνεργασιών
Θα προτιμούσε ο σκηνοθέτης να εγκλιματίζονται οι ηθοποιοί μαζί του ή αναζητά συνεργάτες που να μοιράζονται το όραμά του;
«Δεν μπορεί ποτέ να είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά πρέπει να δεις ορισμένα πράγματα με παρόμοιο τρόπο», λέει ο Λάνθιμος. «Πρέπει να μπορείς να χρησιμοποιείς την προσωπικότητά τους και αυτό εμπλουτίζει τη δημιουργικότητά σου επίσης, γιατί διαφορετικά θα έκανες πράγματα μόνος σου. Πρέπει να βρεις ανθρώπους που θα σε πάνε σε αυτό το άλλο μέρος που δεν έχεις βρεθεί ποτέ».
Καθώς κάνουν περισσότερες ταινίες μαζί, θα είναι ευκολότερο ή πιο δύσκολο να βρουν αυτές τις εκπλήξεις;
«Και τα δύο», λέει η Στόουν. «Είναι πιο εύκολο στο ότι έχουμε μια στενογραφία. Αλλά είναι πιο δύσκολο με την έννοια ότι θέλουμε να βρούμε νέες σφαίρες και τρόπους να κάνουμε πράγματα. Και έτσι…». Κάνει μια παύση. «Αυτό δεν είναι πιο δύσκολο. Είναι ευκολότερο… Γίνεται όλο και καλύτερα!».
Προσθέτει, «Θα κάνω τα πάντα με τον Γιώργο».
«Θα κάνω τα πάντα μαζί της», απαντά με τη σειρά του ο Έλληνας σκηνοθέτης.
(Με πληροφορίες του Dazed)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Μέσα από το πορτραίτο του Λευτέρη Ηλιάκη, ξυπνούν τα φαντάσματα αυτού του εμφυλίου πολέμου
Μια συζήτηση για τους πρόσφυγες και το πώς το σινεμά μπορεί να σε κάνει να δεις αλλιώς τον «ξένο»
Συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα σε 13 ταινίες
Πρεμιέρα στις 28 Αυγούστου στους κινηματογράφους
Θυμίζει το ιδεολογικά δυνατό και χιουμοριστικά λυτρωτικό σινεμά των Μονιτσέλι και Φερέρι
Παρότι η γραφή του Μπραντ Άντερσεν διαθέτει τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που απαιτεί η διαχείριση ενός τόσο λεπτού ζητήματος, οριακά αποφεύγει τη μετατροπή του σε μελό
Μια γυναίκα πειραματίζεται συνεχώς –όχι απαραίτητα από δική της βούληση– και πασχίζει να βρει νόημα στη σκληρή ζωή της
Η βιογραφία για τον Μάικλ Τζάκσον εστιάζει κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του και ρίχνει τίτλους τέλους στο 1988
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Ο Άγγλος ηθοποιός «δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή» στην ΑΙ
Παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας
Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει «πρότζεκτ ζωής»
Στο Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής βαθμολογία περίπου 31%
Η σκηνή συνδεόταν με την επιστροφή του χαρακτήρα της Έμιλι Τσάρλτον
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.