Κινηματογραφος

Ο Γουές Άντερσον δεν συμφωνεί με τη λογοκρισία των βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ

«Όλα τα πρωτότυπα έργα τέχνης θα πρέπει να παραμείνουν άθικτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80ό Φεστιβάλ Βενετίας: «Όχι» στη λογοκρισία των βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ δηλώνει ο σκηνοθέτης Γουές Άντερσον - Η νέα ταινία του βασίζεται σε έργο του συγγραφέα.
Τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ δεν θα έπρεπε να λογοκρίνονται, δήλωσε ο Γουές Άντερσον © EPA/Ettore Ferrari

80ό Φεστιβάλ Βενετίας: «Όχι» στη λογοκρισία των βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ δηλώνει ο σκηνοθέτης Γουές Άντερσον - Η νέα ταινία του βασίζεται σε έργο του συγγραφέα.

Τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ δεν θα έπρεπε να λογοκρίνονται, δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουές Άντερσον, παρουσιάζοντας στο Φεστιβάλ της Βενετίας το τελευταίο έργο του, την «Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ», μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Βρετανού συγγραφέα.

Ο εκδότης του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων προκάλεσε σάλο στις αρχές του έτους, όταν διαπιστώθηκε ότι στις νέες εκδόσεις των έργων του είχαν διαγραφεί ή αλλαχθεί αναφορές στο φύλο, τη φυλή και την εμφάνιση των ηρώων, ώστε να μην «προσβληθούν» οι μικροί αναγνώστες.

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε, ο εκδοτικός οίκος Puffin ανακοίνωσε ότι τα βιβλία θα κυκλοφορήσουν ξανά εντός του έτους, στην αρχική μορφή τους.

Ο Άντερσον τόνισε ότι όλα τα πρωτότυπα έργα τέχνης θα πρέπει να παραμείνουν άθικτα.

«Είμαι μάλλον ο τελευταίος που θα έπρεπε να ρωτήσετε για αυτό το πράγμα επειδή, ξέρετε, αν με ρωτήσετε αν θα έπρεπε να επιτραπεί να τροποποιηθεί ένας πίνακας του Ρενουάρ θα έλεγα όχι. Ασφαλώς, κάποιος που δεν είναι συγγραφέας δεν θα έπρεπε να αλλάζει το βιβλίο κάποιου άλλου. Είναι νεκρός (ο Νταλ)», είπε ο Άντερσον που πρόσφατα παρουσίασε την άλλη ταινία του, την «Asteroid City» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

The Wanderful Story Of Henry Sugar Teaser Trailer | Netflix | Benedict Cumberbatch, Richard A, Dev P

Δεύτερο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ που μεταφέρει στην οθόνη ο Γουές Άντερσον

Ο «Χένρι Σούγκαρ» είναι το δεύτερο βιβλίο του Νταλ που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Γουές Άντερσον, μετά την επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο απίθανος κύριος Φοξ», το 2009. Σε αντίθεση με εκείνη την ταινία όμως, ο «Χένρι Σούγκαρ» διαρκεί μόλις 40 λεπτά και έχει γυριστεί με πραγματικούς ηθοποιούς, τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντεβ Πατέλ και Μπεν Κίνγκλεϊ, ενώ ο Ραλφ Φάινς παίζει τον ρόλο του συγγραφέα.

Η ταινία θα προβληθεί στην πλατφόρμα Netflix που το 2021 αγόρασε τα δικαιώματα των βιβλίων του Ρόαλντ Νταλ.

«Κατά κάποιο τρόπο, είναι μια σχεδόν θεατρική παράσταση», είπε ο Άντερσον, εξηγώντας ότι χρειάστηκε χρόνια για να αποφασίσει τι μορφή θα έχει η ταινία αυτή.

Αποκάλυψε επίσης ότι έχει ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα πολλών άλλων μικρών ιστοριών του Νταλ, όπως το «Δηλητήριο» και τον «Κύκνο», όπου πρωταγωνιστεί ο Βρετανός ηθοποιός Ρούπερτ Φρεντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ