Κινηματογραφος

Suzume: Big in Japan animation

Κριτική για την ταινία του Μακότο Σινκάι

2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 122'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 867
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Suzume: Big in Japan animation

Κριτική για την ταινία «Suzume» του Μακότο Σινκάι με τις φωνές των Νανόκα Χάρα, Χοκούτο Ματσουμούρα, Έρι Φουκάτσου

Την ώρα που ένας δυνατός σεισμός πανικοβάλει τους κατοίκους μιας ιαπωνικής πόλης, η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Σουζούμε, βλέπει μια τεράστια κόκκινη σκιά να απλώνεται στην πόλη. Έκπληκτη που μόνο εκείνη βλέπει το απόκοσμο θέαμα αποφασίζει να εντοπίσει την προέλευσή του. Η αποκάλυψη ενός κλειδοκράτορα που προστατεύει την ανθρωπότητα από το κακό είναι η πρώτη μιας σειράς από μεταφυσικές εμπειρίες που θα αλλάξουν μια για πάντα τη ζωή της νεαρής Σουζούμε.

Το γιαπωνέζικο animation του Μακότο Σινκάι είναι μια όαση στα προβλέψιμα, τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια της κυρίαρχης ιδεολογίας του είδους που προάγει τα εφέ σε βάρος της ιστορίας (εξαιρούνται τα συνήθως ευφυή και διασκεδαστικά φιλμ της Pixar). H Σουζούμε είναι η ηρωίδα ενός λιτού αλλά διεισδυτικού και απέραντα τρυφερού έργου που χρησιμοποιεί το πρόσχημα ενός χρονικού ενηλικίωσης για να μιλήσει για την απαραίτητη συμφιλίωση που πρέπει να γίνει μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Θαυμάσιες εικόνες λυρισμού με πολιτικές αιχμές (η Ιαπωνία που στέκει στο χείλος της καταστροφής, κουβαλά κάτι από το δράμα του παρελθόντος και του πυρηνικού ολέθρου) σ’ ένα διαφορετικό και περισσότερο ενήλικο animation που ήταν υποψήφιο για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία θα προβληθεί και υποτιτλισμένη στα ελληνικά και με υπότιτλους.

SUZUME - trailer (greek subs)

INFO
Suzume
Suzume Suzume
2022 | Έγχρ. | Διάρκεια: 122'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μακότο Σινκάι
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έρι Φουκάτσου, Σαϊρι Ίτο, Σότα Σομετάνι, Κάνα Χαναζάβα, Νανόκα Χάρα, Χοκούτο Ματσουμούρα, Κοσίρο Ματσουμότο, Κοτόουν Χανάσε, Αν Γιαμάνε
  • χρονολογια: 2022
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ