Κινηματογραφος

Ο Άλαν Κάμινγκ επέστρεψε το βασιλικό παράσημο και κατήγγειλε την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας»

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο ηθοποιός

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ηθοποιός Alan Cumming
© EPA / SEBASTIEN NOGIER

Άλαν Κάμινγκ: Το βασιλικό παράσημο και η επιστροφή του στη Βρετανία - Η καταγγελία και η ανάρτηση ανήμερα των γενεθλίων του

Ο ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ, γνωστός για τη συμμετοχή του σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες X-Men, ανακοίνωσε σήμερα (27.1) ότι θα επιστρέψει το βασιλικό παράσημο που του είχε απονεμηθεί το 2009, καταγγέλλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας».

Η απόφαση αυτή του 58χρονου εντάσσεται στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, που εκτείνεται πλέον σε πολλούς τομείς.

Συγκεκριμένα, σε ένα κείμενο που ανάρτησε ο ίδιος στο Instagram, υπενθυμίζει ότι του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για το έργο του στον κινηματογράφο αλλά και για τον αγώνα του για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις ΗΠΑ όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως «ο θάνατος της βασίλισσας» Ελισάβετ Β΄ τον Σεπτέμβριο και «οι συζητήσεις γύρω από τον ρόλο της μοναρχίας και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η βρετανική αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς πληθυσμούς (ή τον θάνατό τους) σε όλον τον κόσμο μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια», αναφέρει ο ηθοποιός.

«Οι καιροί και οι νόμοι άλλαξαν στις ΗΠΑ» και «τα πλεονεκτήματα που έδωσε αυτό το παράσημο το 2009 στον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ+» είναι τώρα «λιγότερο ισχυρά από τον φόβο μου ότι θα συνδεθώ με την τοξικότητα της αυτοκρατορίας», συνεχίζει. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να επιστρέψει το βραβείο του σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του.

Τον Δεκέμβριο, ο Ουαλός ηθοποιός, Μάικλ Σιν, επέστρεψε και αυτός το παράσημό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δόθηκε ο τίτλος του «Πρίγκιπα της Ουαλίας» στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Ουίλιαμ.Το 1969 ο Τζον Λένον επέστρεψε το παράσημο του Τάγματος διαμαρτυρόμενος για την εμπλοκή της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας και τη στήριξη που εξέφραζε το Λονδίνο στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.