Κινηματογραφος

Επιτέλους «Κάποια μίλησε»

Η ιστορία των δημοσιογράφων των NYT και της έρευνας που γέννησε το κίνημα MeToo μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την ταινία «Κάποια μίλησε»

«Κάποια μίλησε»: Η ταινία για την αληθινή ιστορία των δημοσιογράφων των New York Times που έκαναν την έρευνα η οποία πυροδότησε το κίνημα του #Metoo, από την Tulip Entertainment στους κινηματογράφους

Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2017 όταν οι αποκαλύψεις των ερευνητών δημοσιογράφων των New York Times, Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ, συγκλόνισαν τη βιομηχανία του θεάματος και ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, μεγάλος παραγωγός ταινιών του Χόλυγουντ βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Περισσότερες από 80 γυναίκες κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό εναντίον του Γουάινστιν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Γουάινστιν ήταν μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της κινηματογραφική βιομηχανίας, είχε τεράστια επιρροή, με την οποία μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει ή να καταστρέψει καριέρες και χρησιμοποιούσε αυτή την επιρροή για να παρενοχλεί και να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές επαφές. Οι ψίθυροι κυκλοφορούσαν για χρόνια, αλλά οι δημοσιογράφοι είχαν συναντήσει την απροθυμία των μαρτύρων και τη σκληρή τακτική εκφοβισμού από τον Γουάινστιν. Ωστόσο, οι Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ, με επιμονή και τη συνεργασία πολλών θαρραλέων επιζώντων και άλλων γενναίων πηγών, είχαν επιτέλους αποκαλύψει την αλήθεια.

Σκηνή από την ταινία «Κάποια μίλησε»

Από αυτήν την ιστορική έρευνα γεννήθηκε ένα κίνημα, που έγινε viral ως MeToo, έσπασε δεκαετίες σιωπής γύρω από το θέμα της σεξουαλικής επίθεσης στο Χόλυγουντ και έφερε κύμα αποκαλύψεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ουσιαστικά, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για πολλές γυναίκες ούτως ώστε να μιλήσουν για όσα είχαν βιώσει στο παρελθόν και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να προστατεύσουν τις υπόλοιπες γυναίκες και να τις εμπνεύσουν για να μιλήσουν για τα δικά τους τραύματα. Μέχρι πρότινος, οι γυναίκες που προέβαιναν σε καταγγελίες για σεξουαλικά παραπτώματα εναντίον ισχυρών ανδρών συχνά χαρακτηρίζονταν παραπλανητικές, εγκαταλελειμμένες ή ψεύτρες.

Η ιστορία που διαδραμάτισε σημαντικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έγινε bestseller των New York Times, με τίτλο «She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement», μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη. Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ, Κάρεϊ Μάλιγκαν («Promising Young Woman» ,«An Education») και η Ζόι Καζάν («The Plot Against American», «The Big Sick»), συμπρωταγωνιστούν στους ρόλους δύο δημοσιογράφων των New York Times που πετυχαίνουν να φέρουν στο φως μια από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις αυτής της γενιάς.

ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΛΗΣΕ // SHE SAID  - Trailer A

Την ταινία «Κάποια μίλησε» (She said) σκηνοθετεί η βραβευμένη με ΕΜΜΥ, Μαρία Σρέιντερ (έχει υπογράψει το «Unorthodox» του Netflix) από ένα σενάριο της Ρεμπέκα Λίνκιεβιτζ («Ida»). Στην παραγωγή βρίσκονται οι Ντέντε Γκάρντνερ και Τζέρεμι Κλάινερ (βραβευμένοι με Όσκαρ για τα «12 Χρόνια Σκλάβος», «Moonlight», «Minari», «Selma» και «The Big Short») η Μέγκαν Έλισον (παραγωγός των «Zero Dark Thirty» και «American Hustle») και ο Μπραντ Πιτ.

Οι παραγωγοί εξασφάλισαν τα κινηματογραφικά δικαιώματα της ιστορίας τον Απρίλιο του 2018, λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της έρευνας στους New York Times, με την Ντέντε Γκάρντεν να λέει χαρακτηριστικά «ένιωσα ότι ήταν μια στιγμή που έρχεται μια φορά στη γενιά, για να αναλογιστούμε ένα θέμα που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών και ανδρών, και ήταν τιμή μας που η Jodi και η Megan μάς εμπιστεύτηκαν να πούμε αυτή την ιστορία στην οθόνη».

Σκηνή από την ταινία «Κάποια μίλησε»

Τα επόμενα τρία χρόνια που οι συντελεστές εργάστηκαν για την ταινία, αποφάσισαν ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δεν θα εμφανιζόταν στην οθόνη και δεν θα απεικονιζόταν καμία επίθεση κατά γυναικών. Η περιγραφή των όποιων επιθέσεων θα προερχόταν από τις ίδιες τις φωνές ή/και τη γλώσσα των θυμάτων. Οι δημοσιογράφοι ήθελαν η ταινία να απεικονίζει με ειλικρίνεια την εσωτερική λειτουργία των Times και τους σημαντικούς ρόλους που διαδραμάτισαν οι συντάκτες. Για αυτό και η σκηνοθέτιδα ήρθε αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. «Ο αντίκτυπος του άρθρου και του επακόλουθου κινήματος ήταν τεράστιος», λέει η σκηνοθέτιδα Μαρία Σρέιντερ. «Τα κύματα της αλλαγής έχουν επεκταθεί και πέρα από το Χόλυγουντ. Ίσως, η πιο σημαντική αλλαγή είναι ο τρόπος με τον οποίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, επανεξετάζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης» συμπληρώνει. «Είμαστε πιο ελεύθεροι και ελεύθερες να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες – το φως φαίνεται να έχει μπει μέσα και όλοι μας προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Νομίζω ότι όλοι μας είμαστε πιο απαιτητικοί όσον αφορά τη δική μας συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας. Φαντάζομαι ότι αυτό θα περάσει στα παιδιά μας, και όχι μόνο».

Από την πλευρά της η Ζόι Καζάν, που υποδύεται την πρωταγωνίστρια λέει πως «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι να βλέπω αυτές τις δύο γυναίκες, να εργάζονται επιμελώς για να δημιουργήσουν μια ιστορία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει – για να υποστηρίξουν αυτές τις γυναίκες από τις οποίες είχαν ζητήσει να μιλήσουν». Η Κάρεϊ Μάλιγκαν συγκινήθηκε από το συλλογικό θάρρος που απαιτήθηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιστορία. «Σου δίνει πολλή έμπνευση, το να βλέπεις τις γυναίκες αυτές να είναι τόσο ηρωικές και να βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», λέει η ίδια. «Αυτή η ταινία είναι γεμάτη από παραδείγματα αυτών των ηρωικών στιγμών, γεγονός που την καθιστά μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί».

Σκηνή από την ταινία «Κάποια μίλησε»

«Κάποια μίλησε» (She Said)
Είδος: Κοινωνική περιπέτεια
Παίζουν: Κάρεϊ Μάλιγκαν, Ζόι Καζάν, Σαμάνθα Μόρτον, Πατρίτσια Κλάρκσον
Σκηνοθεσία: Μαρία Σρέιντερ
Σενάριο: Ρεμπέκα Λίνκιεβιτζ
Παραγωγή: Ντέντε Γκάρντνερ, Τζέρεμι Κλάινερ, Μπραντ Πιτ, Μέγκαν Έλισον
Από την 1η Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την Tulip Entertainment

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ