- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Ποτέ την Κυριακή» και το Όσκαρ του Μάνου Χατζιδάκι
Όσο κι αν ψάξω, δεν βρίσκω άλλο λιμάνι
Τι Να Δω Σήμερα: «Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday)» του Ζιλ Ντασέν - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Ιδιοφυής, ανήσυχος και ανατρεπτικός, το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα πέρασε τα στενά όρια της μικρής μας χώρας πάμπολλες φορές. Από την αρχαία τραγωδία ως το Χόλιγουντ κι από το Μπρόντγουεϊ μέχρι τη θρυλική εποχή του Τρίτου, ο σημαντικότερος συνθέτης της χώρας μας, του οποίου το έργο μετουσιώνει την ιδέα της Ελλάδας σε μελωδία, επηρέασε τις μουσικές εξελίξεις εντός συνόρων και συνεχίζει να εμπνέει μουσικούς, όσο κανένας άλλος. Σαν σήμερα 15 Ιουνίου, φεύγει από τη ζωή το 1994 και περνά στην αιωνιότητα, ο βραβευμένος με Όσκαρ, κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν.
Η ατίθαση Ίλια (Μελίνα Μερκούρη) είναι μια εκδιδόμενη γυναίκα στον Πειραιά, η οποία είναι ανεξάρτητη, ελεύθερη και ζει τη ζωή της θέτοντας τους δικούς της όρους. Ο Όμηρος (Ζιλ Ντασέν) είναι ένας Αμερικανός ρομαντικός διανοούμενος, άρτι αφιχθείς στο λιμάνι, ο οποίος αναζητά το κλασσικό ελληνικό θαύμα. Ο Όμηρος εντυπωσιασμένος μαζί της, θα τραβήξει την Ίλια προς μια νέα και λιγότερο «αμαρτωλή» ζωή, όμως όταν η ίδια ανακαλύπτει πως την επιχείρηση εκλεπτυσμού της, χρηματοδοτεί ο τοπικός μαστροπός, τότε θα οργανώσει επανάσταση.
Ταινία σταθμός στον ελληνικό κινηματογράφο και μια από τις πιο διάσημες ελληνικές ταινίες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η πλοκή να φαίνεται απλοϊκή, όμως ο συμβολισμός της Μελίνας Μερκούρη με την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μια γυναίκα και μια χώρα, με άπειρους κατακτητές και πολλούς μνηστήρες, οι οποίοι ερωτοχτυπημένοι από τα κάλλη της προσπαθούν να την εκπολιτίσουν, να την κατακτήσουν και να κρατήσουν τα δώρα της για τον εαυτό τους. Όσκαρ Τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι και άλλες τέσσερεις υποψηφιότητες, καθώς και υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα και Βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.
Ποτέ την Κυριακή (Never on Sunday)
Ελλάδα, 1960, Ασπρόμαυρη
Δράμα / Κωμωδία / Ρομαντική, 91’
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Σενάριο: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Ζιλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας, Δέσπω Διαμαντίδου, Τίτος Βανδής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.