Κινηματογραφος

Amy: Η γλυκόπικρη ανάμνηση της Έιμι Γουάινχαους

Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για το πορτραίτο μιας επαναστάτριας σε ελεύθερη πτώση

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
amy_winehouse -Ντοκιμαντέρ Amy
Η Amy Winehouse © Jo Hale / Getty Images / Ideal Image

Τι Να Δω Σήμερα: "Amy" του Ασίφ Καπάντια - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Από τη φύση της ντροπαλή, ωστόσο με σπουδαίες στιχουργικές και μελωδικές ικανότητες, χαρακτηρίστηκε ως ώριμη ψυχή σε νεανικό κορμί όταν πρωτοεμφανίστηκε, γράφοντας και ερμηνεύοντας τα δικά της τραγούδια από προσωπική εμπειρία. Σαν σήμερα το 1983 γεννιέται στο Λονδίνο η νεράιδα Έιμι Γουάινχαους, η τραγική πορεία της οποίας και ο πρόωρος θάνατος, στέρησε από την καλλιτεχνικό στερέωμα το τεράστιο μουσικό της ταλέντο και από εμάς την ευκαιρία να την απολαύσουμε το καλοκαίρι του 2011 στο δικό μας Ejekt Festival. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα» του Ασίφ Καπάντια.

Μέσα από αρχειακό υλικό και «σπιτικά» βίντεο σχεδόν ολοκληρωτικά αλλά και κάποια ηχητικά κλιπ από την ίδια τη χαρισματική Έιμι Γουάινχαους, συνεργάτες, οικογένεια, φίλους και γιατρούς, ξετυλίγεται το κουβάρι του εκρηκτικού μείγματος της πολυσχιδούς έμφυτης δημιουργικής της ικανότητας, της ασυμβίβαστης προσωπικότητάς της και της βασανισμένης νιότης της εγκλωβισμένης από ουσίες, εθισμούς, αρπακτικά και εκμεταλλευτές που οδήγησαν στη γνωστή περιττή απώλεια μιας τρομακτικά πλήρους καλλιτέχνιδος, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία. 

Το πρώτο μεγάλο αστέρι που έχασε αυτή η γενιά, συντάραξε τον κόσμο με την πλούσια, βαθιά και τη ζέστη της φωνής της αλλά και με την είδηση του θανάτου της το 2011, υπακούοντας στη μακάβρια μοίρα του γνωστού κλαμπ, παρέα με την Τζάνις Τζόπλιν, τον Τζίμι Χέντριξ και τους άλλους «καταραμένους των 27 ετών». Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για το πορτραίτο μιας επαναστάτριας σε ελεύθερη πτώση, μοναδικής ερμηνεύτριας και σπουδαίας συνθέτριας με soul, jazz και r’n’b επιρροές. Ένα αδύνατο λευκό κορίτσι που τραγουδούσε σαν να ήταν η νέα Μπίλι Χόλιντεϊ. Η αίσθηση που μένει είναι η γλυκόπικρη ανάμνηση της δυνητικά καλύτερης σύγχρονης τραγουδίστριας/τραγουδοποιού του πλανήτη και το γαμώτο του «what could have been».

amy winehouse - amy documentary

Η ταινία «Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Odeon. Είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή Νέα Cosmote Tv. 

Amy | Official Trailer HD | A24

Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα (Amy)
Ηνωμένο Βασίλειο 2015, Έγχρωμη
Βιογραφική / Μουσική / Ντοκιμαντέρ, 127’
Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ