- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η Σιωπή των Αμνών» είναι το απόλυτο ψυχολογικό θρίλερ
Η Τζόντι Φόστερ θα είναι για πάντα η θαρραλέα Κλαρίς Στάρλινγκ
Τι Να Δω Σήμερα: "The Silence of the Lambs" του Τζόναθαν Ντέμι - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Από την κινηματογραφική επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας, η πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα είδηση ήταν αναμφισβήτητα η ανακοίνωση της επιλογής του επίσημου προγράμματος του πολυαναμενόμενου 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από 6 έως 17 Ιουλίου και που όπως ανακοίνωσε ο Τιερί Φρεμό διευθυντής του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει ταινίες και από την περσινή χρονιά αφού η παρουσίαση του 2020 ακυρώθηκε. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, είναι μία selection από ενάμιση χρόνο κινηματογραφικής σοδειάς.
Μια μέρα πριν την ανακοίνωση του προγράμματος, ανακοινώθηκε και η απονομή του ειδικού Χρυσού Φοίνικα στην Τζόντι Φόστερ, επίσημης καλεσμένης του Φεστιβάλ, ως αναγνώριση της λαμπρής καλλιτεχνικής της διαδρομής και της μοναδικής της προσωπικότητας, το οποίο θα προεδρεύσει ο Σπάικ Λι. Το κορίτσι του Coppertone έφτασε πολύ μακριά, βρίσκεις; Η ερμηνεία που σφράγισε οπωσδήποτε αυτή τη λαμπρή διαδρομή, είναι η συνεσταλμένη εκπαιδευόμενη πράκτορα του FBI Κλαρίς Στάρλινγκ στη «Σιωπή των Αμνών» του Τζόναθαν Ντέμι, ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών.
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις και βραβευμένο με πέντε Όσκαρ, η ταινία αφηγείται το χρονικό των συναντήσεων της Κλαρίς με τον ιδιοφυή κανίβαλο ψυχίατρο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ (Άντονι Χόπκινς), ο οποίος δέχεται να τη βοηθήσει στη σκιαγράφηση του προφίλ ενός επικίνδυνου δολοφόνου, με αντάλλαγμα να τον αφήσει να ψηλαφήσει την ψυχή της, πίσω από κάγκελα και άθραυστο πλεξιγκλάς.
Ναι, είναι πιο τρομακτικό από ότι ακούγεται και παρόλο που ο Λέκτερ εμφανίζεται μόνο δεκαέξι λεπτά σε μια δίωρη ταινία, ο Τζόναθαν Ντέμι θεμελιώνει τον φόβο με τέτοια συνέπεια που κάνει την υποβόσκουσα αίσθηση του διαρκή και μόνιμη σε κάθε σκηνή. Αδιαμφισβήτητα το απόλυτο ψυχολογικό θρίλερ που μας καθήλωσε τριάντα χρόνια πριν και που μας έκανε να νιώσουμε βαθύ τρόμο και γνήσιο σασπένς, εκτίναξε το άστρο του Άντονι Χόπκινς στην στρατόσφαιρα, και έκανε τον Χάνιμπαλ Λέκτερ έναν από τους αθάνατους villains του κινηματογράφου. Ίσως ο χαμαιλέοντας Χόπκινς ως Δρ. Λέκτερ να είναι η τέλεια προσωποποίηση του καθαρού κακού, καθώς εσωτερικεύει το συναίσθημα, ωστόσο σε αυτή την ανάδειξη συμβάλλει τα μάλα η νεαρή Τζόντι Φόστερ, η οποία δίνει μια σταθερή και θαρραλέα Κλαρίς.
Αλήθεια ποιος μπορεί να δει την Τζόντι Φόστερ χωρίς να θυμηθεί την Κλαρίς Στάρλινγκ και την προσφώνησή της από την ανατριχιαστική φωνή του Χάνιμπαλ δε Κάνιμπαλ; "Hello Clarice".
«Η Σιωπή των Αμνών» έχει κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από την Spentzos Films. Είναι διαθέσιμη στα iTunes και Google Play Movies.
Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lambs)
Η.Π.Α., 1991, Έγχρωμη
Δράμα / Εγκλήματος / Θρίλερ, 118’
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι
Σενάριο: Τόμας Χάρις (μυθιστόρημα), Τεντ Τάλι
Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Άντονι Χόπκινς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η πιο «κλειδωμένη» κατηγορία των Όσκαρ, αυτή του Α΄ Ανδρικού Ρόλου, έγινε ξαφνικά ανοιχτή
«Η ταινία λειτουργεί ως ένα επίκαιρο σχόλιο για την κινηματογραφική αίθουσα μέσα από την κινηματογραφική αίθουσα» όπως λένε οι δημιουργοί της, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Γιάννης Χλεμπάκος
Ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου μας διηγήθηκε τις απίθανες ιστορίες από τον κόσμο των σταρ
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Σίλβιο Σολντίνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Στο τραπέζι του λύκου» της Ροσέλα Ποστορίνο
Το νέο φιλμ του Γκορ Βερμπίνσκι μοιάζει κάπως μετέωρο μεταξύ των έντιμων προθέσεων και των δυσκολιών να φτιαχτεί ένα άρτιο sci-fi με έξυπνα –και επίκαιρα– σχόλια
Από τα πιο τρυφερά animation που έχουν φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια
Ένα σκληρό μάθημα για τις οικογενειακές σχέσεις που διαλύονται όταν στο ζύγι μπαίνουν ο εγωισμός και τα χρήματα
Με αφορμή τον νέο του ρόλο στο «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ», τη νέα ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, κάναμε μια κινηματογραφική βόλτα μαζί του
Γιατί όλοι έχουν θυμώσει τόσο με την ομολογουμένως άστοχη δήλωση του ηθοποιού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.