Κινηματογραφος

Greece in a Box: Η streaming πλατφόρμα με ελληνικά ντοκιμαντέρ

«Δίνει έμφαση σε ντοκιμαντέρ που προωθούν την ελληνική ιστορία, ταυτότητα, τον πολιτισμό και σύγχρονες ιστορίες που εμπνέουν».

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αφίσα του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» © Anemon Productions

Συνέντευξη με την παραγωγό και συνιδρύτρια της Anemon Productions Ρέα Αποστολίδη για τη νέα πλατφόρμα με ελληνικά ντοκιμαντέρ «Greece in a Box».

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 και με τη διαθεσιμότητα του Netflix σε 130 χώρες, εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή ψυχαγωγίας. Οι συνδρομητές της πλατφόρμας απέκτησαν τη δυνατότητα θέασης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από την άνεση του σπιτιού. Λίγο αργότερα, περισσότερες streaming υπηρεσίες έκαναν την εμφάνισή τους προσφέροντας παλαιότερο αλλά και νέο, πρωτότυπο περιεχόμενο στους χρήστες. Μάλιστα, οι πλατφόρμες έφεραν αλλαγές στη βιομηχανία του κινηματογράφου, επηρέασαν τον τρόπο  διανομής και εντάχθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικούς θεσμούς όπως τα Όσκαρ.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι από την άνοιξη του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του streaming, καθώς εκατομμύρια κόσμου απολάμβανε τα αγαπημένα του φιλμ και τους μαραθωνίους σειρών στον καναπέ του σαλονιού. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, δημιουργήθηκε μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει συλλογή από βραβευμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ, τα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να νοικιάσει ή να αγοράσει σε διάφορες γλώσσες. Το όνομα είναι «Greece in a Box», πρόκειται για μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που είναι αφιερωμένη στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και σε άλλα εγχειρήματα Anemon Productions, της οποίας η ταινιοθήκη περιέχει πρότζεκτ που παρουσιάζουν ξεχωριστές ιστορίες από διαφορετικές περιοχές της χώρας.

«Στόχος της δουλειάς μας στην Anemon Productions είναι η παραγωγή και η προώθηση ελληνικών ντοκιμαντέρ, μέσω συμπαραγωγών με διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και προβολών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και σινεμά», λέει στην ATHENS VOICE η Ρέα Αποστολίδη, ιδρυτικό μέλος της Anemon Productions, ερευνήτρια και παραγωγός για ελληνικά και αγγλικά ντοκιμαντέρ και συνυπεύθυνη καλλιτεχνικής επιμέλειας στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc. «Για παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην Berlinale το 2018, έχει διανεμηθεί σε κινηματογράφους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Εσθονία και το Μεξικό, αλλά και τηλεοπτικά από το Γαλλο-γερμανικό κανάλι ΑRΤΕ, το ιαπωνικό NHK και την ελληνική Cosmote TV. Όμως η περίοδος αυτής της ‘ενεργής διανομής’ ταινιών είναι σύντομη.  Για αυτό τον λόγο φτιάξαμε το Greece in a Box, ώστε να μπορεί κανείς νόμιμα να έχει πρόσβαση σε ελληνικά ντοκιμαντέρ για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε χρόνο και χώρο που θα επιλέξει».

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες [Trailer]

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ; «Το Greece in a Box διαφέρει από τις περισσότερες πλατφόρμες streaming στο ότι δεν προϋποθέτει εγγραφή ή συνδρομή. Προσφέρει on-demand πρόσβαση σε ελληνικές ιστορίες, σε πολύ χαμηλές τιμές, νόμιμα και με απόλυτη ασφάλεια. Δεν βασίζεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα. Το κόστος ξεκινάει από δύο ευρώ και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει εύκολα και εντελώς ελεύθερα τι θέλει δει», συμπληρώνει η παραγωγός.

Τα ντοκιμαντέρ

Εκτός από το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου (σε συμπαραγωγή της Anemon Productions) που προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για συμμετοχή στις διαδικασίες της 92ης διοργάνωσης των Όσκαρ διεκδικώντας το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το «Greece in a Box» περιέχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις για όλη την οικογένεια. Οι θεματικές των ταινιών καταγράφουν ανθρώπους, ιστορίες και γεγονότα από το παρελθόν της χώρας. Μερικοί από τους τίτλους είναι: το «Dolphin Man» (2017) του Λευτέρη Χαρίτου, το «1821» (2011) με οκτώ επεισόδια σε αφήγηση του Πέτρου Τατσόπουλου και σκηνοθεσία των Γιούρι Αβέρωφ, Νίκο Νταγιαντά, Ανδρέα Αποστολίδη και Λευτέρη Χαρίτο, το «Νόστος» (2016) της Σαντρίν Ντουμά, το «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» (2015) της Αγγελικής Αριστομενοπούλου κ.α.

Ο Ζακ Μαγιόλ - Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man»
Anemon Productions

«Πρόκειται για δημιουργικά ντοκιμαντέρ με ποικιλία θεμάτων. Αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως τη διάσημη μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στην Κρήτη ή την προσπάθεια μιας ομάδας καλλιεργητών να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά με τις ντομάτες τους. Αφορούν όμως και την ελληνική ιστορία, όπως την εμπειρία της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας το 1922-24, τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Ιονίου το 1953 ή την επανάσταση του 1821. Η πλατφόρμα δίνει έμφαση σε ντοκιμαντέρ που προωθούν την ελληνική ιστορία, ταυτότητα, τον πολιτισμό καθώς και σύγχρονες ιστορίες που μας εμπνέουν», εξηγεί η Ρέα Αποστολίδη.

Πολλά φιλμ συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό σε δύο-τρείς ευρωπαϊκές γλώσσες που δίνει σε μαθητές και δασκάλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Τα ντοκιμαντέρ, προορίζονται για ιδιωτική χρήση και είναι διαθέσιμα για προβολές σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς.

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Μια Οικογενειακή Υπόθεση»
Anemon Productions

Ελληνικό και διεθνές κοινό

Η ιδιαιτερότητα του online εγχειρήματος είναι πως «βασίζεται στη εμπειρία ότι τα ελληνικά ντοκιμαντέρ δεν απευθύνονται μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό που τα αποζητά, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο».  

Το ενδιαφέρον των συντελεστών αποτελούν άνθρωποι που γνωρίζουν τα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ αλλά δεν πρόλαβαν να τα παρακολουθήσουν στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. «Παράλληλα στοχεύουμε και στο κοινό που ενδιαφέρεται για το εκάστοτε θέμα. Για παράδειγμα, για το ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, το οποίο διηγείται την ιστορία του Jacques Mayol, δημιουργήσαμε πανευρωπαϊκή καμπάνια που έκανε την ταινία γνωστή σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να μάθουν για την ελεύθερη κατάδυση, τη θάλασσα ή την ίδια τη ζωή του Mayol, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την θρυλική ταινία Το Απέραντο Γαλάζιο του Luc Besson. Αν κάθε ταινία έχει το κοινό της, το Greece in a Box είναι ένα ακόμα εργαλείο στην προσπάθεια να το προσεγγίσουμε».

Η Ρέα Αποστολίδη αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι «με την πλατφόρμα αυτή θέλουμε να απευθυνθούμε και στον απόδημο ελληνισμό».

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες»
Anemon Productions

Πληροφορίες
Τα ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμα ΕΔΩ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίστα Αλφαγιάτε: Χρειάζεται η ελαφρότητα όταν η ζωή δυσκολεύει
Κρίστα Αλφαγιάτε: Χρειάζεται η ελαφρότητα όταν η ζωή δυσκολεύει

Τι μας είπε η πρωταγωνίστρια του βραβευμένου στις Κάννες «Grand Tour», λίγο πριν έρθει στην Αθήνα ως επίσημη καλεσμένη του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.