Κινηματογραφος

ATH documentary: Κάνοντας skateboard στην Αθήνα

Ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Μάνδυλα

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58903-117480.jpg

Μπορεί για κάποιους το skate να μοιάζει εξωτικό, για άλλους να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την αστική πραγματικότητα κάθε μεγάλης πόλης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τι σημαίνει όμως είμαι skater στην Αθήνα; Τι σημαίνει για τους Αθηναίους η θέα μιας παρέας που τρέχει πάνω σε skate ή κάνει φιγούρες σε μια σανίδα με ρόδες; Πώς βιώνει την πόλη κάποιος που τη βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία και μια διαφορετική ταχύτητα;

Ο Κώστας Μάνδυλας, skater στο παρελθόν κι ο ίδιος κι εδώ και δέκα χρόνια ίσως ο βασικότερος κινηματογραφιστής της σκηνής και της κουλτούρας του skate, αποφάσισε να αναζητήσει απαντήσεις σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και να καταγράψει μια σκηνή και τους ανθρώπους της, μια νοοτροπία και μια κουλτούρα, έναν κόσμο που ίσως να μοιάζει απροσπέλαστος και διαφορετικός για πολλούς.

n

Χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια μέχρις ότου ο Κώστας Μάνδυλας να ολοκληρώσει το «ATH documentary», ένα φιλμ που φιλοδοξεί να κοιτάξει με μια ρεαλιστική αλλά μαζί και καλλιτεχνική ματιά τους skaters της Αθήνας και τη ζωή τους. Τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα στερεότυπα, τις δικές τους εικόνες, τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους.

«Η αρχική ιδέα ήταν να δείξουμε στον κόσμο τι είμαστε και τι εκπροσωπούμε με τον πιο φυσικό και αυθεντικό τρόπο. Δεν θα έλεγα ότι ήταν δύσκολο να βγάλω μια αυθεντική εικόνα, διότι κάνοντας 20 χρόνια skate και δουλεύοντας ως skate κινηματογραφιστής τα τελευταία 10, απλά αφέθηκα στην μαγεία του και όλο αυτό ήρθε πολύ φυσικά, πράγμα που φαίνεται και στο φιλμ» λέει ο Κώστας Μάνδυλας. «Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου στα 3 χρόνια, όπου ακολουθούσα ένα βασικό και γενικό σενάριο που είχα στο μυαλό μου, όμως το χαρακτήρα και το ύφος του ντοκιμαντέρ το όρισαν οι ίδιοι οι skaters».

n

Άγνωστες πτυχές από την αστική κουλτούρα του skateboarding σε κάθε γωνιά της ελληνικής πρωτεύουσας ξεδιπλώνονται μέσα σε 57 λεπτά τόσο από παλιούς skaters, οι οποίοι είδαν την Αθήνα να αλλάζει πρόσωπο με τα χρόνια, όσο και από το νέο «αίμα» που ανακαλύπτει τώρα δρόμους και μυστικά της σκηνής. Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ παίρνουν μέρος οι: Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, Μιχάλης Βασιλάκης, Giorgio Zavos, Δημήτρης Μπάρης, Χρήστος Λούπης, Θωμάς Κολούσης, Γιώτης Γόρδιος.

Info: Η πρεμιέρα «ΑΤΗ documentary» θα γίνει Δευτέρα, 20/1, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Λίγες μέρες μετά, το «ΑΤΗ documentary» θα είναι διαθέσιμο online στο redbull.gr

n

n

Φωτο.: Alex Grimanis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ