- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπορεί για κάποιους το skate να μοιάζει εξωτικό, για άλλους να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την αστική πραγματικότητα κάθε μεγάλης πόλης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τι σημαίνει όμως είμαι skater στην Αθήνα; Τι σημαίνει για τους Αθηναίους η θέα μιας παρέας που τρέχει πάνω σε skate ή κάνει φιγούρες σε μια σανίδα με ρόδες; Πώς βιώνει την πόλη κάποιος που τη βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία και μια διαφορετική ταχύτητα;
Ο Κώστας Μάνδυλας, skater στο παρελθόν κι ο ίδιος κι εδώ και δέκα χρόνια ίσως ο βασικότερος κινηματογραφιστής της σκηνής και της κουλτούρας του skate, αποφάσισε να αναζητήσει απαντήσεις σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και να καταγράψει μια σκηνή και τους ανθρώπους της, μια νοοτροπία και μια κουλτούρα, έναν κόσμο που ίσως να μοιάζει απροσπέλαστος και διαφορετικός για πολλούς.

Χρειάστηκαν περίπου 2,5 χρόνια μέχρις ότου ο Κώστας Μάνδυλας να ολοκληρώσει το «ATH documentary», ένα φιλμ που φιλοδοξεί να κοιτάξει με μια ρεαλιστική αλλά μαζί και καλλιτεχνική ματιά τους skaters της Αθήνας και τη ζωή τους. Τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα στερεότυπα, τις δικές τους εικόνες, τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ανησυχίες τους.
«Η αρχική ιδέα ήταν να δείξουμε στον κόσμο τι είμαστε και τι εκπροσωπούμε με τον πιο φυσικό και αυθεντικό τρόπο. Δεν θα έλεγα ότι ήταν δύσκολο να βγάλω μια αυθεντική εικόνα, διότι κάνοντας 20 χρόνια skate και δουλεύοντας ως skate κινηματογραφιστής τα τελευταία 10, απλά αφέθηκα στην μαγεία του και όλο αυτό ήρθε πολύ φυσικά, πράγμα που φαίνεται και στο φιλμ» λέει ο Κώστας Μάνδυλας. «Τα γυρίσματα διήρκεσαν περίπου στα 3 χρόνια, όπου ακολουθούσα ένα βασικό και γενικό σενάριο που είχα στο μυαλό μου, όμως το χαρακτήρα και το ύφος του ντοκιμαντέρ το όρισαν οι ίδιοι οι skaters».

Άγνωστες πτυχές από την αστική κουλτούρα του skateboarding σε κάθε γωνιά της ελληνικής πρωτεύουσας ξεδιπλώνονται μέσα σε 57 λεπτά τόσο από παλιούς skaters, οι οποίοι είδαν την Αθήνα να αλλάζει πρόσωπο με τα χρόνια, όσο και από το νέο «αίμα» που ανακαλύπτει τώρα δρόμους και μυστικά της σκηνής. Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ παίρνουν μέρος οι: Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, Μιχάλης Βασιλάκης, Giorgio Zavos, Δημήτρης Μπάρης, Χρήστος Λούπης, Θωμάς Κολούσης, Γιώτης Γόρδιος.
Info: Η πρεμιέρα «ΑΤΗ documentary» θα γίνει Δευτέρα, 20/1, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Λίγες μέρες μετά, το «ΑΤΗ documentary» θα είναι διαθέσιμο online στο redbull.gr


Φωτο.: Alex Grimanis
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει «πρότζεκτ ζωής»
Στο Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει μέχρι στιγμής βαθμολογία περίπου 31%
Η ζωή του μοιάζει με σενάριο. Έχτισε μια πορεία χωρίς shortcuts, γεμάτη δουλειά και ρίσκο. Σήμερα, με ρόλους που «δαγκώνουν», δηλώνει παρών.
Η σκηνή συνδεόταν με την επιστροφή του χαρακτήρα της Έμιλι Τσάρλτον
Η Βίλμα Μενίκη είναι σκηνοθέτρια με μακρύ αγώνα πίσω της στο φεμινιστικό κίνημα. Το νέο της ντοκιμαντέρ είναι μια ακόμα προσπάθειά της ώστε να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής για τις γυναίκες.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Ρώμη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του ποντίφικα
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου του Ηρακλείου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά
Ο έμπειρος ηθοποιός αναμένεται να πλαισιώσει τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Σεμπάστιαν Σταν
Το φινάλε του CineDoc προβλέπεται άχαστο
Ο ηθοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή
Το θερινό σινεμά με θέα την Ακρόπολη επιστρέφει και φέτος με σούπερ πρόγραμμα ταινιών
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου 2026
Επιστρέφει και ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Συνέχεια του κινηματογραφικού franchise «Meet the Parents»
Eπιστρέψει, μαζί με τον παραγωγό Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Ο Ντενί Βιλνέβ παρουσίασε νέο εντυπωσιακό υλικό με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ρόλο του Πολ Ατρείδη
Εντυπωσιακό υλικό στο CinemaCon από τη φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Mία πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού franchise
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.