Κινηματογραφος

10 ιαχές που θα ακουστούν στο Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου

Στο τριήμερο 12ο φεστιβάλ στο Gagarin θα αποθεώσουμε τη Βάνα Μπάρμπα και τον Χρήστο Κάλοου. Ζητήσαμε από τον Μάκη Παπασημακόπουλο να μας... καψουρέψει.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 598
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337267-701492.jpg

Φίλες και φίλοι, γεια σας. Καλή χρονιά να έχουμε. Χθες προχθές, πότε ήταν, τις προάλλες τέλος πάντων είχαμε και τα Φώτα, ανεξήγητη γιορτή και ακόμα πιο ανεξήγητα κάλαντα, αλλά όλο αυτό το παραπάνω απλά σημαίνει πως περάσανε και περνούν οι μέρες του Γενουαρίου και με βήμα σχετικά γρήγορο ντεμί-ψιλοκατουριέμαι-και-βιάζομαι-αλλά-όχι-σε-επίπεδο-χάνομαι-ακόμα πλησιάζουμε την ημερομηνία κλειδί. Τις ημερομηνίες κλειδί πιο σωστά.

Γιατί, ναι, το Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου πλησιάζει. Η μεγάλη επιστροφή, η γιορτή του σινεμά που δεν το σκέφτεται και πολύ και δεν δίνει σημασία στην κουλτούρα και στα ρέστα, το μοναδικό φεστιβάλ το οποίο αν και αγάπησα όσο λίγα πράγματα στη ζωή μου, καταράστηκα με λόγια βαριά επειδής κάθε χρόνο έδινα αγώνα για να προβάλλονται περισσότερες ταινίες του Κρις Σφέτα και αυτοί (οι διοργανωτές) με ξεπετούσαν σαν one night stand τύπου, σερβίροντάς μου κάτι προβολές τύπου «Ο μικρός μεγάλος Νίντζα» στις προβολές της Κυριακής (ΝΩΡΙΣ), λες και ήμουν κάποιο ένοχο μυστικό, κάποιο λάθος της μιας βραδιάς με πολύ άσχημα δόντια και μυρωδάτη αμασχάλη.

Εντούτοις, ο καιρός τα γιατρεύει όλα και, εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, μια χαρά ήταν και η μεσημεριανή προβολή. Αυτά ήρθαμε να πούμε όμως; Όχι. Για άλλο με φέρανε. Με φέρανε για να σας μιλήσω για τις 10 ιαχές που θα ακουστούν στο φετινό φεστιβάλ. Που ΜΑΛΛΟΝ θα ακουστούν. Μπορεί και να μην ακουστούν. Δεν ξέρω. ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΜΕ. Υπάρχει τόση ψευτιά παντού. 

Σταυρόπουλε ζεις, για πάντα βιαστής: Ο παρεξηγημένος Χάρης Σταυρόπουλος, ο πιο ερωτικός σεξουαλικός εγκληματίας όλων των εποχών, ο άνθρωπος που απλά ήθελα να τον αγαπήσει και να τον αγαπούν, ο αθάνατος Κτήνος-αλήτη, ΚΤΗΝΟΣΑΛΗΤΗ (θα σας το εξηγήσω στο φεστιβάλ), θα αποθεωθεί όπως του αξίζει. ΞΑΝΑ.

Έμπαινε, Χρηστάρα: Ο Χρήστος Κάλοου, που είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ, ενσάρκωνε πάντα περιθωριακούς τύπους, επαναστάται με ή χωρίς αιτία, και με τη βελούδινη φωνή του έριχνε πάντα τα κορίτσα. Η γαλαρία θα υποστηρίξει κάθε του μπάσιμο.

Μην τον/την αφήνεις να σου μιλάει έτσι: Σε σκηνές οριακές, εκεί που η ατάκα επί της οθόνης είναι κοφτερή και φτάνει μέχρι το μεδούλι, ο λαός εξοργίζεται και απαιτεί αντίδραση. Άμεση, χαστουκάτη ή/και ατακάτη.  

Κατάρα στους Σκουληκάνθρωπους: Φόρος τιμής στον Απόστολο Σουγκλάκου που ως άλλος Ρόντι Πάηπερ στο They Live είχε δει τα πραγματικά πρόσωπα των σάπιων γύρω μας και τους είχε δώσει αυτό το χαρακτηρισμό. 

ΑΘΑΝΑΤΟΣ: Πολλοί οι πεσμένοι ήρωες που θα παρελάσουν από την οθόνη του Γκαγκάριν, προφανώς και θα ακούσουν αυτή την κραυγή που κάμει τα πλακάκια να τρίζουν και τα στομάχια να σφίγγουν.

Μπίρα, κρουασάν, ταινίες, ντουζ πουάν: Η πλήρης αποθέωση της εμπειρίας του φεστιβάλ. Μπίρα για να μη διψάσομε, κρουασάν για να μην έχομε άδειο στομάχι και ταινίαι κύρους, όλα σε μια κραυγή-προσκύνημα.

Βγάλτε τη Βάνα να αρχίσει ο χαμός, να κάψουμε καρέκλες, να γίνει χαλασμός: Το δεύτερο πρόσωπο που θα τιμηθεί στο φετινό φεστιβάλ, η Βάνα Μπάρμπα, που για πολύ κόσμο αποτέλεσε το πρώτο γυμνασιακό σκίρτημα εσώρουχου, θα αποθεωθεί όπως αξίζει σε όλα τα ερωτικά σύμβολα τέτοιου βεληνεκούς. 

Πού είναι οι χαίτες, ο ε ο, πού είναι οι χαίτες: Όταν περνά πάνω από 10λεπτο χωρίς την on-screen εμφάνιση κάποιας εντυπωσιακής χαίτης σε ταινία δεκαετίας του ̓’80. 

Βάλτε λίγο ντίσκο να κάνω πως τη βρίσκω: Κάθε ταινία της χρυσής εποχής οφείλει να έχει ένα γύρισμα-πέρασμα από μια ντίσκο διά το απαραίτητο πλάνο κουνιέμαι-λίγο-με-το-κομενάκι-μπας-και-το-ρίξω-και-κάμω-γλυκό-σεήξ-απόψε. Αναγνωρίζουμε τον τίμιο αγώνα του κάθε χορευτή και την κάθε χορεύτρια που ψάχνει τον έρωτα.

Βάλε λίγο αίσθημα: Συμβουλή και παρότρυνση όταν οι ερωτικές στιγμές δεν πείθουν ή όταν χρειάζεται μια πινελιά πάθους παραπάνω. Διατί το ακροατήριο του φεστιβάλ κάμει και για σκηνοθεσία. 

Μπορεί να ακουστούν όλες, μπορεί και καμία. Σημασία έχει πως το Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου επέ-και-στρέφει. Με τη γαλαρία του. Και τις λοιπές θέσεις. Διά το σεξ. Διά τον κατήφορο. Διά τη δράση. Διά τους διαλόγους-φωτιά. Διά τον Απόστολο. Διά τον Νίκο. Διά όλους εσάς και όλους εσές.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ

Info: Gagarin 205. Λιοσίων 205. Αττική. Έναρξη: 15.00. Είσοδος €5 ανά ημέρα. Προπώληση: viva.gr, 11876, Ευριπίδης, Public, Seven spots, Reload. Στις 20, 21, 22/1.


*Ο Μάκης Παπασημακόπουλος είναι δημοσιγράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός (Good ol’ boys, ΣΚΑΪ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ