Κινηματογραφος

Cinefage #9

Τα τέρατα του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, υποψηφιότητες Oscar, bonus δείτε on line ντοκιμαντέρ για το “λάπτοπ” του Αρχιμήδη

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32855-73114.jpg

 Moving Image Random Report

Το σύμπαν του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πάντα κάνει ντόρο

Τέρατα, μαγεία και πολιτική μπορούν να συνδυάζονται, φθάνει ο ντελ Τόρο να τα έχει φανταστεί. Χωρίς κύρος πριν τον «Λαβύρινθο του Πάνα» ο γεννημένος στο Μεξικό σκηνοθέτης έχει βρει στο Hollywood τα –πολλά- λεφτά που του χρειάζονται για να κάνει ταινίες την αχαλίνωτη φαντασία του, ενώ το Hollywood βρίσκει στο ντελ Τόρο τον τελειομανή παραγωγό, ενίοτε και σκηνοθέτη που μπορεί να κάνει κινούμενη εικόνα και το πιο τρελό project. Τα τελευταία χρόνια βάζει το χέρι του ως executive producer σε πλειάδα ταινιών, δίνοντας πάντα τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να γίνεται εικόνα κάθε είδους «πειραγμένο» σύμπαν.

Όμως το 2012 τον ξαναβρήκε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και ο τρομακτικός κόσμος της φαντασίας του μεγαλώνει. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας του ταινίας, που αναμένεται στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2013.

Και το πιο πρόσφατο από την παρουσίαση στη CES 2013

 Το Pacific Rim είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου συνδυάζονται η αγάπη του σκηνοθέτη για τα τέρατα, την τεχνολογία και τις μεγάλες διαστάσεις. Τα γιγαντία, εξωγήινα τέρατα που βγαίνουν από την θάλασσα χρειάζονται αντίπαλο. Και ο ντελ Τόρο βρίσκει την λύση. Θα φτιάξουν και οι γήινοι τέρατα. Γιγαντιαία ρομπότ (ή πιο σωστά εξωσκελετοί) με χειριστές ανθρώπους θα πολεμήσουν για να γλιτώσουν το ανθρώπινο είδος από την εξαφάνιση. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Idris Elba –το νέο μαύρο αστέρι του Hollywood. Δείτε το πόστερ:

n


Υποψηφιότητες Oscar

Ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar και ρίχνουμε μια πρώτη ματιά σε μερικά στοιχεία των υποψηφιοτήτων.

  • Η ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου έχει προταθεί για καλύτερη ταινία, πρωτότυπο σενάριο, η πρωταγωνίστρια Τζέσικα Τσαστέιν για τον πρώτο γυναικείο ρόλο, αλλά η σκηνοθέτρια είναι εκτός υποψηφιοτήτων…
  • Δύο εκ των υποψηφίων στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου κάνουν μαζί ένα ρεκόρ. Η Quvenzhane Wallis (9 ετών) είναι η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια και η Emmanuelle Riva (85 ετών) η μεγαλύτερη.
  • Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας περισσότερες υποψηφιότητες μάζεψε το Lincoln (12) και τις λιγότερες το Beast of the southern wild (4).
  • To Amour του Χάνεκε είναι υποψήφιο τόσο για καλύτερη ταινία όσο και για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.
  • Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 22 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν υποψήφιος για Oscar. Φέτος είναι και πάλι υποψήφιος για β΄ανδρικό ρόλο στην ταινία Silver Linings Playbook. Όλοι οι υποψήφιοι της κατηγορίας έχουν πάρει Oscar.
  • Η ακαδημία αδιαφόρησε τόσο για το Hobbit όσο και για τους Avengers (μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς σε πολλά επίπεδα).
  • Τέλος, το Skyfall η ταινία που -άγνωστο πως έκανε όλους τους κριτικούς να παραμιλάνε και να δίνουν 4 και 5 αστέρια- έχει προταθεί μόλις σε τέσσερις κατηγορίες, με πιο σημαντική το ομώνυμο τραγούδι της Adele.

Δείτε στο διαδραστικό βίντεο που ακολουθεί όλες τις υποψηφιότητες, τα πόστερ και τα τρέιλερ για τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες.


 Δείτε on line το ντοκιμαντέρ για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Πόσο μπορεί να σας εντυπωσιάσει ένα ντοκιμαντέρ; Το συγκεκριμένο έχει μεγάλες πιθανότητες αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την έρευνα πάνω στο πιο εξελιγμένο αρχαίο εύρημα που υπάρχει. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων –γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων- είναι ένας μηχανισμός που βρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στα ανοιχτά των Αντικυθήρων. Η κατασκευή του είναι εντυπωσιακά πολύπλοκη και πρόκειται επί της ουσίας για έναν υπολογιστή που πιθανόν έχει κατασκευαστεί από τον Αρχιμήδη. Το ντοκιμαντέρ δείχνει υπέροχους μερακλήδες -επιστήμονες και μη- να προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του μηχανισμού. Μια περιπλάνηση στον κόσμο της ανακάλυψης, της ευρεσιτεχνίας, της μηχανικής, της γνώσης και της ιστορίας.

Δείτε ολόκληρο το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC με ελληνικούς υπότιτλους

 


Cinefage* [σινεφάζ] (ο/η) όρος γαλλ. αργκό: αυτός/η που παρακολουθεί ταινίες ανεξαρτήτως είδους

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ