Κινηματογραφος

Μια ζωή σινεμά

Αιθουσάρχης και διανομέας, ο Αντώνης Στεργιάκης μοιάζει να πέρασε όλη του τη ζωή στα σινεμά

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 415
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30552-68783.jpg

Το «Ταινιόραμα» που δημιούργησε αρχικά στο Αλφαβίλ και που συνεχίζεται ετήσια, σταθερά, στο Άστυ, υπήρξε από την αρχή χορταστικός μπουφές για τους βουλιμικούς του σινεμά, εκλεκτή επιλογή σκοτεινών διαμαντιών για τους λάτρεις του cult, κινηματογραφικό σχολείο για όλους.

Αιθουσάρχης και διανομέας, ο Αντώνης Στεργιάκης μοιάζει να πέρασε όλη του τη ζωή στα σινεμά. Και στην πορεία βοήθησε γενιές θεατών να ανακαλύψουν ένα διαφορετικό σινεμά και να μολυνθούν με τον ιό του, μέσα από κινηματογράφους-θρύλους όπως το Studio, το μυθικό πλέον Αλφαβίλ, άλλα και το δυναμικά ζωντανό Άστυ της οδού Κοραή.

Το «Ταινιόραμα» που δημιούργησε αρχικά στο Αλφαβίλ και που συνεχίζεται ετήσια, σταθερά, στο Άστυ, υπήρξε από την αρχή χορταστικός μπουφές για τους βουλιμικούς του σινεμά, εκλεκτή επιλογή σκοτεινών διαμαντιών για τους λάτρεις του cult, κινηματογραφικό σχολείο για όλους. Η εταιρεία διανομής που ίδρυσε μαζί με τους γιους του Γιώργο και Δημήτρη Στεργιάκη, μας σύστησε σημαντικές ταινίες και δημιουργούς κι επιμένει ακόμη σε φιλμ που κάνουν τη διαφορά, όπως φέτος το «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» των αδελφών Ταβιάνι.

Ο ίδιος αγαπούσε τις ταινίες όσο αγαπούσε και τη μαγεία της αίθουσας, που ήταν σχεδόν σπίτι του. Τους θεατές, τις κουβέντες στην πόρτα, τις ιστορίες από το χώρο, τη μυθολογία της κινηματογραφικής πιάτσας. Ξεχωριστό κομμάτι της οποίας αποτελεί πλέον τόσο ο ίδιος, όσο και η κληρονομιά του: το Άστυ, η Ama Films, όλες οι ταινίες που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια στα δικά του τα «σπίτια»...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ