Κινηματογραφος

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Τσε

Με 31 ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax, από 4-10 Οκτωβρίου

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27076-61740.jpg

Στις 9 Οκτωβρίου κλείνουν 45 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και το ενδιαφέρον καλά κρατεί, ακόμα κι αν πολλές φορές είναι μόνο για καταναλωτικούς λόγους. Η ζωή του ερέθισε καλλιτεχνικά πολλούς σκηνοθέτες που θέλησαν ν’ αποτυπώσουν τη ζωή του σε φιλμ. Πολλά από αυτά θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα , και έχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ’ ευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης μέχρι τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας. Οι σκηνοθέτες τους κατάγονται από Κούβα, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α, Καναδά αλλά και την Ελλάδα.

Πρόγραμμα προβολών

Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 20:30 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 18:30 
Μια φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 18:00 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 20:30 
Τσε Γκεβάρα, 30 χρόνια μετά
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 19:15 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 22:00 
Επικό άσμα στην τρυφερότητα
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 18:00 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 20:30 
Τσε: Η ζωή και ο θάνατος του
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 23:00 
Chevolution
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 21:30 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 19:00 
Η επιστροφή
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Πεμ 20:30 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 18:00 
Ο αρχηγός της φάλαγγας 4
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 18:00 
Φιδέλ: Οταν σκέφτομαι τον Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 19:00 
Τσε, κοματάντε, φίλε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 18:00 
Ο Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 21:15 
Τσε Γκαβάρα, η τελευταία μάχη
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 22:30 
Ο γιος μου ο Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Παρ 20:00 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 23:00 
Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 21:15 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τετ 19:00 
Ο άνθρωπος, ο σύντροφος, ο φίλος
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 19:30 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τετ 21:15 
Μέχρι τη νίκη, πάντα
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 18:00 
Δημιουργός, κάθε μέρα σύντροφος
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 18:00 
Ας αλλάξουμε τον πεζό λόγο του κόσμου
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 18:00 
Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 22:00 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τετ 20:00 
Ο θάνατος του Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Σαβ 23:15 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 21:00 
Τσε Γκεβάρα, εκεί που δεν έφτασε κανείς
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Κυρ 19:15 / (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τετ 18:00 
Στα χνάρια του Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Κυρ 20:15 
Ταξιδεύοντας με τον Τσε
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Κυρ 18:00 
Στο Λα Ιγκέρα γεννήθηκε ο αγιος Ερνέστο
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Κυρ 21:15 
Τσε Γκεβάρα ο επαναστάτης
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Κυρ 22:15 
Ταξιδεύοντας με τον Τσε Γκεβάρα
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 21:45 
Ο Τσε στη Βολιβία
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 19:00 
Το ημερολόγιο της Βολιβίας
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Δευ 19:30 
Che Guevara: το σώμα & ο μύθος
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τρι 18:00 
Personal Che
(Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τσε) Τετ 23:00

Περιλήψεις

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σκηνοθεσία: PEDRO CHASKEL

Διάρκεια: 12 λεπτά

Η ιστορία της πιο διαδεδομένης φωτογραφία του Τσε παγκοσμίως…Τραβήχτηκε από τον κουβανό φωτογράφο Αλμπέρτο Κόρντα το Μάρτιο του 1960 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα θύματα του σαμποτάζ στο πλοίο La Coubre. Όλα έγιναν αστραπιαία κι όμως ο φωτογράφος μπόρεσε να αιχμαλωτίσει την εικόνα που έμελε να γίνει σύμβολο του αγώνα για πολλές γενιές επαναστατών σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

- Χρόνια μετά το περιστατικό, ο καλλιτέχνης σχολιάζει: «Ο Τσε είχε παραμείνει σε δεύτερο πλάνο και κοιτούσε το ποτάμι του κόσμου. Τον είχα κεντράρει με το φακό, τράβηξα μία και μετά μία δεύτερη φωτογραφία και εκείνη τη στιγμή ο Τσε απομακρύνθηκε. Όλα συνέβησαν σε μισό λεπτό».

-Το τραγούδι "Yo te nombro" του Gian Franco Pagliaro ερμηνεύεται από τη Nacha Guevara

ΦΙΔΕΛ: ΌΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: GIANNI MINA

Διάρκεια: 57 λεπτά

Ο Φιδέλ μιλά για την προσωπική του σχέση με τον Τσε. Οι αποκαλύψεις του σε συνδυασμό με το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ’ ευθείας από τα αρχεία της Κούβας αποκτούν εξαιρετικό ιστορικό-πολιτικό ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά ο Κομαντάντε αναφέρεται σε άγνωστες πτυχές της συντροφικής, αφοσιωμένης φιλίας του με τον μεγάλο επαναστάτη. Μια φιλία που άρχισε στο Μεξικό τη δεκαετία του ’50 κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επανάστασης. Ο Φιδέλ αναπολεί το θάρρος, την εντιμότητα, αλλά και την αυταπάρνηση του συντρόφου του, ταγμένου στο όνειρο της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής. Συγχρόνως, καταθέτει τη δική του ανάλυση για τους παράγοντες που εμπόδισαν την υλοποίηση του σχεδίου του Τσε και τελικά οδήγησαν στη δολοφονία του στις 8 Οκτωβρίου 1967.

O ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ

Σκηνοθέτης: LUCA IANNITTI

Διάρκεια: 116 λεπτά

Χρησιμοποιώντας τηλεοπτικά ντοκουμέντα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και υλικό αρχείου (οτιδήποτε ήταν διαθέσιμο στην Κούβα), οικοδομήθηκε ένα «ιστορικό» φιλμ στην κυριολεξία. Έχουν ληφθεί υπ’όψη όλα τα στάδια της περιπετειώδους ζωής του Τσε Γκεβάρα από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης στην Αργεντινή, τη γνωριμία με τον Φιδέλ, τη δράση στο αντάρτικο και τη νίκη της κουβανικής επανάστασης, τη δραστηριότητα στην κυβέρνηση της Κούβας, αλλά και τις αποστολές στο εξωτερικό μέχρι και το θάνατό του στη Βολιβία. Η μουσική της ταινίας έχει επιλεχτεί από πλούσια συλλογή τραγουδιών της Λατινικής Αμερικής και απ’ όλο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένα στον Τσε. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις ενότητες: 1.Ερνεστίτο, 2. Ταξίδι στη νότιο Αμερική, 3.Από το Μεξικό στην Αβάνα, 4.Υπουργός βιομηχανίας. Το δεύτερο μέρος: 1. Πρεσβευτής της επανάστασης, 2. Ο άνθρωπος, 3. Άλλες χώρες του κόσμου.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4

Σκηνοθεσία: SERGIO GIRAL

Διάρκεια : 37 λεπτά

Ο Τσε Γκεβάρα συμμετείχε στο επιτελείο της πρώτης ομάδας ανταρτών που αποβιβάστηκε στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο Γκράνμα. Στις μάχες που ακολούθησαν αναδείχθηκαν όχι μόνο η γενναιότητα και η αυταπάρνηση, αλλά και οι σπάνιες ηγετικές του ικανότητες. O Φιδέλ όρισε τον Τσε ως αρχηγό μιας από τις φάλαγγες του επαναστατικού στρατού, της Φάλαγγας 4. Σύντομα ο Τσε και οι σύντροφοί του θα έμπαιναν θριαμβευτές στην Αβάνα. Η πορεία του Τσε και των συντρόφων του καταγράφεται μέσα από τις σπάνιες, συγκλονιστικές εικόνες του ντοκιμαντέρ του Σέρχιο Χιράλ.

TΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Σκηνοθεσία: GIANNI MINA

Διάρκεια: 35 λεπτά

Ένας απολογισμός της πολιτικής και επαναστατικής ιστορίας του Τσε Γκεβάρα, όπως αποκαλύπτεται από τους συντρόφους του Πόμπο και Ουρμπάνο, δύο από τους έξι επιζώντες της τελικής μάχης στη Βολιβία. Ο Πόμπο κι ο Ουρμπάνο κατάφεραν να δραπετεύσουν στη Χιλή επιβιώνοντας από 35 αιματηρές μάχες με τους διώκτες τους. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται η κόρη του Τσε, Αλίντα, που μιλάει για τον πατέρα της, καθώς και τρεις λατινοαμερικάνοι διανοούμενοι: ο Φερνάντο Σολάνας, ο Λουίς Πουέντζο και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο.

ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: ΒERNABE HERNANDEZ, JOSE PADRON

Διάρκεια: 16 λεπτά

Το ποίημα του Νικολά Γκιγιέν «Τσε κομαντάντε, φίλε» χρησιμεύει ως η βάση, για να καταδείξει τη σχέση του Τσε Γκεβάρα με την κουβανική πραγματικότητα εκείνων των χρόνων. Το ντοκιμαντέρ περιέχει βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου επαναστάτη και σκιαγραφεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

O ΕΡΩΤΑΣ, H ΠΟΛΙΤΙΚΗ, H ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: TERESITA GOMEZ

Διάρκεια: 46 λεπτά

Βασισμένο στο βιβλίο «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα από τη γέννησή του μέχρι τη δολοφονία του στη Βολιβία. Περιλαμβάνει πολλά ανέκδοτα στιγμιότυπα από τα αρχεία της Δημοκρατίας της Κούβας και καινούρια πλάνα από την Κούβα του σήμερα.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: ANDREA DORIGO

Διάρκεια: 58 λεπτά

(Με σκηνές από την ταινία «Ταξίδι» του Φερνάντο Σολάνας).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το ταξίδι του 23χρονου φοιτητή ιατρικής Ερνέστο Γκεβάρα και του βιολόγου φίλου του Αλμπέρτο Γρανάδο στη Λατινική Αμερική. Ένα ταξίδι που οδήγησε στην πολιτικοποίηση και την κοινωνική αφύπνιση του Τσε.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ, ΠΑΝΤΑ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: SANTIAGO ALVAREZ

Διάρκεια: 19 λεπτά

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφονται εικόνες με ανεκτίμητη ιστορική αξία, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του αντάρτη κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Από τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τη δουλειά του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης και την παρουσία του σε άλλες χώρες του κόσμου που το διεθνιστικό καθήκον τον καλούσε. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφονται ζωντανές μαρτυρίες συμπολεμιστών του και απλών πολιτών της Κούβας που έζησαν τα γεγονότα.

Βραβεία

1968, Βραβείο των Εθνικών Πανεπιστημίων στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λατινικής Αμερικής στη Μέριδα της Βενεζουέλα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ

Σκηνοθεσία: PEDRO CHASKEL

Διάρκεια: 22 λεπτά

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη θρυλική φιγούρα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και στη δύναμη της πολιτικής του σκέψης. Βασίζεται σε μαρτυρίες των κουβανών εργατών, που μοιράστηκαν στιγμές από τη ζωή τους με τον Τσε. Αφηγούνται τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε στα εργασιακά θέματα, μιλούν και για την αισιοδοξία του και αναφέρονται σε άγνωστα περιστατικά και προσωπικά διδάγματα.

ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Σκηνοθεσία: Daniele Abbado, Leonardo Sangiorgi

Μια οπτικοακουστική δραματοποιημένη παράσταση, όπου οι καλλιτέχνες Μόνι Οβάδια και Τάνια Ροκέτα απαγγέλλουν κείμενα των Τσαρλ Μπότλερ, Πάμπλο Νερούδα, Γκαίτε, Άρθουρ Ρεμπώ, Μπρεχτ, Φράγκο Φορτίνι κα. με την ταυτόχρονη προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από τη δράση του Τσε Γκεβάρα. Όταν η ποίηση και η τέχνη συναντούν τη ζωή τιμώντας μια από τις μεγαλύτερες επαναστατικές μορφές του περασμένου αιώνα…

ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: MIGUEL TORRES

Διάρκεια: 1 ώρα και 7 λεπτά

Η ταινία του Μιγκέλ Τόρρες «Che» αφηγείται τον αγώνα του Τσε Γκεβάρα και των γενειοφόρων ανταρτών του Φιδέλ Κάστρο στη Σιέρα Μαέστρα από τη στιγμή που έγινε η απόβαση του Γκράνμα στις 2 Δεκεμβρίου 1956 μέχρι τη νίκη του αντάρτικου τον Ιανουάριο του 1959. Η ταινία περιλαμβάνει εικόνες αρχείου και δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες εμφανίζονται οι επαναστάτες ηγέτες, από τον Τσε Γκεβάρα και τον Καμίλο Θιενφουέγος μέχρι τον Φιδέλ Κάστρο και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ραμίρο Βάλδες.

Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Σκηνοθεσία: REBECA CHAVEZ

Διάρκεια: 27 λεπτά

Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ.

Ο ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: MAURICE DUGOWSON

Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ντε λα Σέρνα αντιπροσωπεύει μια από τις πιο ισχυρές εικόνες πολιτικού ηγέτη παγκοσμίως. Ο θρυλικός του χαρακτήρας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους,. Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξετάζει τον μύθο του «πιο εξιδανικευμένου επαναστάτη του 20ου αιώνα» και περιέχει φιλμικό υλικό από την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιδέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως πρέσβης της Κούβας και τις συνομιλίες με τον Χρουτσώφ, τον Νάσερ, τον Τίτο και τον Μάο, τις ένδοξες μέρες ως αρχηγός του ανταρτοπόλεμου και ως επαναστάτης, τις διάφορες μεταμφιέσεις, το καταστροφικό επεισόδιο στο Κονγκό και τον τραγικό του θάνατο στη Βολιβία.

TΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ TΣΕ

Σκηνοθεσία: GIANNI MINA

Διάρκεια: 2 ώρες

Το 1952 ο φοιτητής ιατρικής Ερνέστο Γκεβάρα και ο βιολόγος φίλος του Αλμπέρτο Γρανάδο ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι στη Λατινοαμερικάνικη ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης, που άρχισε με μια παλιά μοτοσικλέτα και συνεχίστηκε με οτοστόπ, συλλέγουν μαρτυρίες από πρώτο χέρι για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στις χώρες που συναντούν. Το 2002 ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες γύρισε ένα φιλμ σχετικά με αυτή την εφηβική οδύσσεια, τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας». Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει την ίδια αφήγηση, εμπλουτίζοντάς την με λεπτομέρειες και συνεντεύξεις.

Trivia

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε το 2004 στο Φεστιβάλ Sundance και στην 54η Μπερλινάλε. Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και της Ιταλίας με την «Ασημένια Κορδέλα», το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

EΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ

Σκηνοθεσία: ADOLFO MARINO

Διάρκεια: 47 λεπτά

Το «Επικό άσμα στην τρυφερότητα» παραμένει η πιο ολοκληρωμένη συλλογή με εικόνες και ανέκδοτες φωτογραφίες του Τσε. Προβάλλει τη μελωδική ομορφιά των 15 από τα περισσότερα από 90 τραγούδια που είναι αφιερωμένα στον Τσε, γραμμένα από δημιουργούς 13 χωρών. Ένας φόρος τιμής σε όλους τους μουσικούς, σκηνοθέτες, σχεδιαστές, φωτογράφους, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς, που διατήρησαν ζωντανή και καθαρή την εικόνα, το έργο και τη σκέψη του ηρωικού πολεμιστή ή Ερνέστο Γκεβάρα ή απλά και παγκόσμια, Τσε.

EΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ

Σκηνοθεσία: MANUEL PEREZ PAREDES

Διάρκεια:55 λεπτά

Η έντονη και παθιασμένη ζωή του Aργεντίνου-Kουβανού επαναστάτη, που στα 39 του χρόνια, το 1967, δολοφονήθηκε στη Βολιβία, στην τελευταία του προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σύνθεση ανέκδοτων εικόνων, που μας φέρνουν σε επαφή με αυτό το σύμβολο της θυσίας, του σθένους και της τρυφερότητας

Trivia

Το ντοκιμαντέρ του Manuel Pérez Paredes, ο τίτλος του οποίου προέρχεται από έναν στίχο του ποιητή Eliseo Diego, αποτελεί μια πολύ σημαντική συνεισφορά στη φιλμογραφία σχετικά με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Για τον σκηνοθέτη, το ντοκιμαντέρ πλησιάζει την επαναστατική ζωή του Τσε και επιβεβαιώνει το μεγαλείο του: «Είναι για μένα ο πιο ειλικρινής φόρος τιμής για αυτό το παγκόσμιο σύμβολο. Νιώθω ότι έχω ένα μεγάλο ηθικό χρέος απέναντί του, που μόλις τώρα πιστεύω ότι μπόρεσα να ξεπληρώσω, αν και στάθηκε αδύνατο να αναλύσουμε διεξοδικά μια τόσο δημιουργική προσωπικότητα, μόλις σε 52 λεπτά».

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: REBECA CHAVEZ

Διάρκεια: 37 λεπτά

Οι μαρτυρίες των συντρόφων του Τσε, των μοναδικών επιζησάντων του ανταρτοπόλεμου, αφηγούνται το χρονικό της άφιξης στην Ιγουέρα το Σεπτέμβρη του 1967, τη μάχη του Γιούρο, το ταξίδι στη ζώνη των ανταρτών μέχρι τη Λα Παζ, το πέρασμα από τη Χιλή και την επιστροφή στην Αβάνα.

Ένα χρονικό που περιγράφει στιγμή προς στιγμή τις τελευταίες μάχες του μεγάλου Επαναστάτη μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο του στα βουνά της Βολιβίας από τους ανθρώπους που έμειναν και πολέμησαν στο πλευρό του μέχρι το τέλος.

Βραβεία-Διακρίσεις

Ειδικό βραβείο στην κατηγορία Ιστορία στο διαγωνισμό UPEC στις 26 Ιουλίου 1989 στην Αβάνα.

Βραβείο MINFAR το 1989 στο Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ραδιόφωνου και Τηλεόρασης UNEAC της Αβάνα.

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: LAWRENCE ELMAN

Έτος: 2000

Ο Καναδός σκηνοθέτης Lawrence Elman προσπαθεί να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από το μύθο και ξεκινάει ένα ταξίδι με μια παλιά μηχανή Νόρτον ακολουθώντας τα ίχνη του Τσε Γκεβάρα στη νότια Αμερική. Ο Lawrence συναντά μέλη της οικογένειας και παλιούς φίλους του Τσε, που ρίχνουν φως σ΄ αυτό το σύμβολο του 20ου αιώνα. Από την ξαδέλφη του που μιλάει για απλές καθημερινές του συνήθειες μέχρι τη συνάντηση με τη γυναίκα, που ακόμα πιστεύεται ότι ήταν ο πρώτος του έρωτας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την ανθρωπιά, το πάθος και το ελεύθερο πνεύμα του ανθρώπου που ο Ζαν Πολ Σαρτρ είχε αποκαλέσει «τον μόνο ολοκληρωμένο άνδρα που είχε ποτέ συναντήσει».

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Richard Dindo

Έτος: 1996

Στις 9 Οκτωβρίου 1967, ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε από τον βολιβιανό στρατό με τη βοήθεια της CIA. Το ημερολόγιο του Τσε, μια λεπτομερής, προσωπική αφήγηση της άκαρπης προσπάθειάς του να ξεκινήσει την επανάσταση στη Βολιβία, αποτελεί τη βάση για αυτό το ντοκιμαντέρ.

TΣΕ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

Σκηνοθεσία/Παραγωγή: EDUARDO MONTES BRADLY

Διάρκεια: 52 λεπτά

Το ντοκιμαντέρ «Τσε, Η ζωή και ο θάνατός του» αφηγείται τους αγώνες και τις δοκιμασίες του Τσε Γκεβάρα μέσα από τα μάτια παλιών συντρόφων και φίλων του. Οι μαρτυρίες του Αλμπέρτο Γρανάδο, συνοδοιπόρου του Τσε κατά την περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική και των τριών από τους επιζήσαντες της μάχης στη Λα Ιγκέρα, ρίχνουν φως στη μοναδική προσωπικότητα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σκηνοθεσία: OTTO MIGUEL GUZMAN

Διάρκεια: 40 λεπτά

Ένας νεαρός γιατρός από την Αργεντινή μεταμορφώνεται σε διοικητή (κομαντάντε) αντάρτη που πολεμάει στην Κούβα ενάντια σε ένα τύραννο. Μετά την επιτυχία της επανάστασης, τα ιδανικά του για την ελευθερία και την δικαιοσύνη τον οδηγούν στη δημιουργία μιας ομάδας ανταρτών για την απελευθέρωση της Βολιβίας, όπου και πεθαίνει. Μια τυχαία φωτογραφία θα απαθανατίσει την εικόνα του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Carlos Alberto Garcia

Διάρκεια : 34 λεπτά

Η Aleida Guevara θυμάται με μεγάλη τρυφερότητα και διορατικότητα τον άνθρωπο που όλος ο κόσμος ξέρει ως Τσε. Ποιος ήταν ο πραγματικός Τσε; Η Aleida Guevara, η μεγαλύτερή του κόρη, που ήταν επτά χρονών όταν ο πατέρας της πέθανε, διαχωρίζει τον άνθρωπο από το μύθο. Αυτό το συγκινητικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τον εξαιρετικό δεσμό ανάμεσα στους γονείς της και περιγράφει τη μεγάλη τρυφερότητα του Τσε. Η Aleida αφηγείται λεπτομερώς αρκετά περιστατικά από την παιδική της ηλικία και περιγράφει το πώς αποδέχτηκε την απόφαση του πατέρα της να πάει στη Βολιβία, καθώς και την απόφασή της να ακολουθήσει τα βήματά του σα γιατρός και ακτιβίστρια.

ΣΤΟ "ΛΑ ΙΓΚΕΡΑ" ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΝΕΣΤΟ

Σκηνοθεσία: Isabel Santos, Rafael Solís

Διάρκεια: 46 λεπτά

Τη μέρα που ο Τσε Γκεβάρα δολοφονήθηκε, ένας άγιος γεννήθηκε στα χωριά της ζώνης Βάλλε Γκράντε στη Βολιβία. Για τους χωρικούς της Ιγουέρα και των γύρω περιοχών, ο Τσε είναι παρών στις καθημερινές τους ικεσίες και παρακλήσεις. Προσεύχονται σε αυτόν να προσφέρει υγεία στα παιδιά τους, ευτυχία στην οικογένειά τους και καλή τύχη στην πατρίδα τους, γιατί ξέρουν ότι ήταν ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, που πίστευε στη βελτίωση της ανθρωπότητας και αγωνίστηκε για την ειρήνη και την ισότητα. 

Βραβεία και διακρίσεις

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Κινηματογράφου, Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ του Νέου Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου (Αβάνα, 2006).

CHE GUEVARA Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: SANTIAGO ALVAREZ

Διάρκεια: 19 λεπτά

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφονται εικόνες με ανεκτίμητη ιστορική αξία, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του αντάρτη κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Από τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κούβας, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, τη δουλειά του ως υπουργού της επαναστατικής κυβέρνησης και την παρουσία του σε άλλες χώρες του κόσμου που το διεθνιστικό καθήκον τον καλούσε. Επίσης, για πρώτη φορά καταγράφονται ζωντανές μαρτυρίες συμπολεμιστών του και απλών πολιτών της Κούβας που έζησαν τα γεγονότα.

Βραβεία

1968, Βραβείο των Εθνικών Πανεπιστημίων στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λατινικής Αμερικής στη Μέριδα της Βενεζουέλα.

PERSONAL CHE

Σκηνοθεσία/Σενάριο: DOUGLAS DUARTE, ADRIANA MARINO

Διάρκεια: 97 λεπτά

Το ντοκιμαντέρ Personal Che εξετάζει το μύθο του Τσε Γκεβάρα και το πώς αυτός εκφράζεται σήμερα μέσα από τη δράση και τις προσωπικές απόψεις ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ επισκέφθηκαν 12 χώρες και παρατήρησαν πως κάθε άνθρωπος που συνάντησαν εκεί έχει μία δική του εκδοχή για το φαινόμενο «Τσε» και παρουσιάζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτό ενσωματώθηκε, επαναπροσδιορίστηκε ή κακοποιήθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις.

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ

Σκηνοθεσία: Paolo Heusch

Έτος: 1968

Βασισμένο στο βιβλίο του Adriano Bolzoni

Η ιστορία του ηγέτη επαναστάτη Τσε Γκεβάρα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδράσει από τα βουνά της Βολιβίας. Η ιστορία των συντρόφων του, οι κίνδυνοι της ζούγκλας και ο βέβαιος θάνατος από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΤΣΕ, ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΒΛΕΜΑ, ΑΝΤΙΟ ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: Edgardo Cabeza

Διάρκεια: 79’//55’

Τον Ιούνιο 1997 μια αποστολή αργεντίνων και κουβανών ανθρωπολόγων, γιατρών και γεοφυσικών ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας μια αποστολή. Να ψάξουν στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου του Βάλλε Γκράντε στη Βολιβία, για να βρουν τους σκελετούς του κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που είχαν θαφτεί εκεί πριν τριάντα χρόνια.

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ, Ο ΤΣΕ

Σκηνοθεσία: Fernando Birri

Αυτό το εξαιρετικό, ήσυχο ντοκιμαντέρ το διηγείται ο πατέρας του θρυλικού Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα, ο επαναστάτης γεννήθηκε στην Αργεντινή και αποφοίτησε στην ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Ο Τσε ταξίδεψε στις μισές χώρες της Λατινικής Αμερικής πριν τη μοιραία συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό το 1950. Από εκεί συνέχισε και έγινε ένας από τους πιο διεθνώς αναγνωρισμένους επαναστάτές της Κούβα και κέρδισε την αθανασία όταν εκτελέστηκε σε ένα μικρό χωριό στη Βολιβία το 1967. Η CIA έχει ενοχοποιηθεί από πολλούς ερευνητές για το θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν εστιάζεται στο μύθο, αλλά παρέχει μια απλή και ξεκάθαρη ματιά στο νεαρό Τσε, που μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά του στην Αργεντινή. Αρχικά η ταινία το δείχνουν να παίζει με το σκύλο της οικογένειας στην πίσω αυλή και στην παραλία με τα αδέλφια του. Το κοφτερό μυαλό και η ικανότητα αφήγησης του Ερνέστο Γκεβάρα, ο οποίος είναι 84 ετών, αυτή τη στιγμή, είναι επίσης μια πρόσθετη εικόνα για τον άνθρωπο που υπήρξε πρότυπο για τον Τσε πριν φύγει από το σπίτι για το ραντεβού με το πεπρωμένο του.

CHEVOLUTION

Σκηνοθεσία: Louis Lopez, Trisha Ziff

Διάρκεια: 90'

To 1960, o Κουβανός φωτογράφος Αλμπέρτο «Κόρντα» Ντίαζ τράβηξε μια φωτογραφία του επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κηδείας. Η Ιστορία συνωμότησε για να ενεργοποιήσει τη δυναμική του πορτρέτου ώστε να διαδοθεί στην παγκόσμια σκηνή, το 1968, σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, όπου και έγινε διεθνές σύμβολο διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Από τη διαμαρτυρία, στο εμπόριο, συνεχώς βρίσκονται νέες αφορμές μνείας στον επαναστάτη, αλά και καινούριες ιδέες για την εκμετάλλευσή του. Θεωρείται πως είναι η εικόνα που τυπώθηκε τις περισσότερες φορές, στην ιστορία της φωτογραφίας. Γιατί και πώς, η φωτογραφία αυτή απέκτησε τόσο σημαντικό ρόλο;

Το «CHEVOLUTION» είναι μια ταινία για μια φωτογραφία. Διηγείται πώς η μορφή του Che ταξίδεψε από την Αβάνα, στους δρόμους της Ευρώπης και παραπέρα. Μελετάει πώς αυτό το πορτρέτο με το αινιγματικό βλέμμα έγινε σύμβολο αναρίθμητων ονείρων για αλλαγή.

CHE - THE BODY AND THE LEGEND

Σκηνοθεσία: Raffaele Brunetti

Διάρκεια: 52'

Η ταινία αποκαλύπτει τις τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα, τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των λειψάνων του καθώς επίσης και την ανάκτηση του σώματος και ο ρόλος που το εξαφανισμένο πτώμα, με τα ακρωτηριασμένα χέρια, έπαιξε στη δημιουργία του θρύλου του ‘Τσε’. Μόνο όταν ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε και η Σοβιετική Ένωση διασπάστηκε, κατέστη εφικτό να κοιτάξουμε πίσω από το μύθο του Τσε Γκεβάρα και να ανακαλύψουμε την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατό του. Από το 1967, τη χρονιά της εκτέλεσής του Τσε, έως το 1997, τη χρονιά της ανάκτησης του πτώματός του, διεθνή πολιτικά γεγονότα φύλαξαν τα λείψανα που είχαν απομείνει του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κρυμμένα από τον κόσμο, καθιστώντας την ανάκτηση της ιστορίας του πιο διάσημου επαναστάτη σχεδόν αδύνατη. Συμφωνίες για μια ‘ειρηνική συνύπαρξη’ μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Αμερικής οδήγησε τον Τσε Γκεβάρα να εγκαταλείψει την Κούβα, το οποίο τελικά οδήγησε στο θάνατό του και στην εξαφάνιση του πτώματος του. Ακόμη και η μεγαλοπρεπής κηδεία στην Κούβα 30 χρόνια αργότερα για την απόκτηση των λειψάνων του δεν ήταν αρκετή για να αναπαυτεί η κληρονομιά του Τσε. 40 χρόνια μετά το θάνατό του και 10 χρόνια μετά την ανακάλυψη των λειψάνων του, οι πληγές που δημιουργήθηκαν από την εκτέλεση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα περιμένουν να επουλωθούν και η μνήμη του συνεχίζει να στοιχειώνει τον κόσμο.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: NEW STAR

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΙΤΑΝΙΑ Cinemax, Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους 5, Αθήνα, 210 3811.147, cinemax1@otenet.gr, www.cinemax.gr, Dolby Digital

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ