Κινηματογραφος

Cinefage #1

Moving Image Random Report  Νέα εβδομαδιαία στήλη για το σινεμά

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27518-62399.jpg

Moving Image Random  Report

Ο Bergman και τα Σαγόνια του καρχαρία

Δύο νέοι Σουηδοί σκηνοθέτες, η Jane Magnusson και ο Hynek Pallas, γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για τα φιλμ που βρέθηκαν στην ταινιοθήκη του μεγάλου σκηνοθέτη.

Όπως αναφέρουν τους προκάλεσαν έκπληξη οι ταινίες που βρήκαν. Μεταξύ αυτών και τα «Σαγόνια του καρχαρία». Στα πλαίσια της έρευνας έμαθαν ότι  ο Bergman όταν ήθελε να χαλαρώσει, έβλεπε ταινίες όπως τα “Ghostbusters”, “Die hard” και "Blues Brothers”. Για να τιμήσουμε τη cinefage πλευρά του μεγάλου εικονοκλάστη παραθέτουμε βίντεο όπου το μοντάζ και ο ρεαλισμός είναι άγνωστες λέξεις…

 


Ξεκίνησε η σεζόν για το Exile Room

Πρώτο ντοκιμαντέρ για φέτος το “Tabloid”. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της Joyce McKinney. Μιας αμερικάνας beauty queen που ερωτεύτηκε παράφορα ένα μορμόνο, τον έχασε, πήγε στην Βρετανία και τον βρήκε, σχεδόν τον απήγαγε και έκανε μαζί του έρωτα επί τρεις μέρες.

Με το φόβο της θρησκείας ο εραστής δήλωσε πως όλα συνέβησαν παρά την θέληση του… τη McKinney ανέλαβαν οι βρετανικές tabloid εφημερίδες κάνοντας τον ήδη ταραχώδη βίο της, θέαμα.

 

Προφανώς το ντοκιμαντέρ δεν βρήκε διανομή στη χώρα μας άρα η μόνη λύση για να το δείτε είναι παραγγελία μέσω ίντερνετ. Σεξ, θρησκεία, δημοσιογραφία και αγάπη σε ένα και μόνο φιλμ.


Η Αθήνα σε έξι ταινίες μικρού μήκους

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας φρόντισαν να μην χαθούν χρήματα του ΕΣΠΑ και μέσα στο καλοκαίρι του 2012 εξασφάλισαν σε έξι δημιουργούς από 7.000 ευρώ για να κάνουν μια ταινία μικρού μήκους. Μοναδικός περιορισμός να γυριστεί στην Αθήνα.

Είδαμε και τις έξι. Κοινό σημείο τους; Η Αθήνα όπως την ξέρουμε. Χωρίς ωραιοποιήσεις, με τα καλά και τα άσχημα. Σίγουρα όχι η Αθήνα των γυαλισμένων σίριαλ ή των δελτίων ειδήσεων.

Και στις έξι η ευαίσθητη ματιά και η ανησυχία για τα νέα δεδομένα ήταν προφανής. Συνολικά διέθεταν εμπνευσμένα σενάρια και χιούμορ, χωρίς γελοιότητες.

Καλύτερη εξ’ αυτών η «45 μοίρες» του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Δυνατή, ουσιαστική, προσεγμένη, με εξαιρετική σκηνοθεσία και μοντάζ. Τώρα πλέον ο Γρηγοράκης μας οφείλει και ταινία μεγάλου μήκους.


Ταινία για τον Hitchcock

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της ταινίας “Hitchcock”. Το φιλμ αναφέρεται στην περίοδο της ζωής του που σκηνοθετούσε το «Ψυχώ» όταν και γνώρισε την γυναίκα του, Alma Reville. Πολύ δυνατό καστ, με Anthony Hopkins στο ρόλο του σκηνοθέτη και Helen Mirren, Scarlett Johansson. Δείτε το τρέιλερ:

 


Cinefage* [σινεφάζ] (ο/η) όρος γαλλ. αργκό: αυτός/η που παρακολουθεί ταινίες ανεξαρτήτως είδους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ