Κινηματογραφος

«Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου

Δες εδώ πριν από όλους το official trailer της ταινίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16896-44300.jpg

Άλπεις

Osella Καλύτερου Σεναρίου

στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc.

Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός.

Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.

ΟΙ 15 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ

1. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να δηλώσουν προκαταβολικά τι δεν προτίθενται να κάνουν συμπληρώνοντας τη Φόρμα 1 (π.χ. να φιλήσουν, να σηκώσουν βάρη, να ταξιδέψουν κ.λπ.).

2. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να δηλώσουν προκαταβολικά τυχόν ιδιαίτερες ικανότητες συμπληρώνοντας τη Φόρμα 2 (π.χ. να χορεύουν, να κάνουν θαλάσσιο σκι, να συζητάνε κ.λπ.).

3. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ψυχολογίας αλλά και κοινωνιολογίας.

4. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να προφυλάσσουν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το συμφέρον της ομάδας.

5. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας των Άλπεων.

6. Τα μέλη των Άλπεων έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν το ψευδώνυμό τους έως δύο (2) φορές. Δεν πρέπει επουδενί να επιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο ψευδώνυμο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται από κάποιο άλλο μέλος. Το ψευδώνυμο αυτό θα πρέπει να είναι το όνομα κάποιου βουνού των Άλπεων και όχι κάποιο άλλο γενικό ή άσχετο όνομα (π.χ. Ξανθός, Δράκος, Κυρίαρχος κ.λπ.).

7. Τα μέλη των Άλπεων δεν επιτρέπεται να συζητούν για θέματα της ομάδας με μέλη που δεν ανήκουν στην ομάδα των Άλπεων.

8. Τα μέλη των Άλπεων είναι υποχρεωμένα να περάσουν το Τεστ της Κορίνας Ρυθμικής Γυμναστικής, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

9. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να είναι άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών.

10. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να είναι πάντοτε καθαρά, συνεπή και να έχουν πλήρη αυτοέλεγχο.

11. Τα μέλη των Άλπεων δεν πρέπει να εμπλέκονται συναισθηματικά με τους πελάτες της ομάδας ή να αναπτύσσουν ερωτικές σχέσεις μαζί τους.

12. Τα μέλη των Άλπεων δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση χωρίς την έγκριση του αρχηγού της ομάδας (π.χ. να βάφουν τα μαλλιά τους, να αυξομειώνουν το βάρος τους, να φορούν έγχρωμους φακούς επαφής κ.λπ.)

13. Τα μέλη των Άλπεων πρέπει να μπορούν να επιτύχουν πειστικές εκφράσεις προσώπου (π.χ. λύπη, ευτυχία, απόγνωση κ.λπ.).

14. Τα μέλη των Άλπεων θα πρέπει να τιμούν τον τίτλο τους και να είναι έτοιμοι να σκοτώσουν ή να πεθάνουν για αυτόν.

15. Τα μέλη των Άλπεων δεν πρέπει ποτέ να επιτίθενται το ένα στο άλλο και θα πρέπει να πιστεύουν στην ομαδικότητα.

Mont Blanc, Αρχηγός της Ομάδας των Άλπεων, Ιανουάριος 2008.


Οι κριτικοί έγραψαν

«Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι “Άλπεις” του Γιώργου Λάνθιμου αποτελούν μία μεταμοντέρνα επαναπροσέγγιση της (κινηματογραφικής) κοσμοθεωρίας περί σύγχρονης σκέψης, που πρώτος ανέπτυξε ο Κρόνενμπεργκ.»

- Sight and Sound

«Με τον “Κυνόδοντα”, την πολυβραβευμένη προηγούμενη ταινία του, ο Λάνθιμος εξασφάλισε τη φήμη του χαμογελαστού νεκροθάφτη της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Με τις “Άλπεις”, αυτή την υπέροχα παγερή, αδιαφανή νέα του δουλειά, προχωρά ακόμη παραπέρα, παρουσιάζοντας μια κοινωνία που έχει χάσει προ πολλού τον προσανατολισμό της, καταλήγοντας συναισθηματικά ανισόρροπη.»

- Xan Brooks, The Guardian

«Θα το πούμε μόνο μια φορά: αξίζει να πάτε στις “Άλπεις” όσο πιο απροετοίμαστοι γίνεται. Δε μοιάζει με τίποτα που να έχετε ξαναδεί (εκτός, βέβαια, αν είστε fan του “Κυνόδοντα”) και η πραγματική απόλαυση έγκειται στο να την παρακολουθείτε να σας αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά της...»

«Σχετικά πιο προσιτή από τον “Κυνόδοντα”, η νέα ταινία του Λάνθιμου αποτελεί μια κατάμαυρη κωμωδία, η οποία, όμως, διόλου δε στερείται ανθρωπιάς. Γιατί, όσο παράδοξος κι αν είναι ο κόσμος στον οποίο κινούνται οι ήρωές του, και όσο ακατανόητες κι αν είναι οι πράξεις τους, ο Έλληνας δημιουργός μοιάζει να νοιάζεται πραγματικά για εκείνους...»

- Oliver Lyttelton, Indiewire

«Η καυστική νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι εξίσου αλλόκοτη και ελλειπτική με τις προηγούμενές του και ασκεί ακριβώς την ίδια ανεξήγητη, όσο και ακαταμάχητη έλξη στους θεατές που θα δηλώσουν πρόθυμοι να παρασυρθούν στον ερμητικά κλειστό ιστό των απάνθρωπων σχέσεών της...»

- Deborah Young, The Hollywood Reporter

«Η νέα ταινία του Λάνθιμου αποτελεί ένα ακόμη μεθυστικό κοκτέιλ από ιδιόρρυθμα περιστατικά και ανθρωπολογικές μελέτες φροϋδικού χαρακτήρα πάνω στο ανθρώπινο είδος και τη σύγχρονη κοινωνία, διανθισμένο με μια εξαιρετικά διεστραμμένη αίσθηση χιούμορ...»

- Boyd Van Hoeij, Variety

«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να παρακολουθείς την εξέλιξη ενός νέου ευρωπαίου κινηματογραφιστή, ο οποίος έχει κάτι το πραγματικά καινούργιο να πει και μάλιστα με έναν γνήσια δικό του τρόπο. Το γεγονός ότι στις ταινίες του συνυπάρχουν ιδανικά η μαύρη κωμωδία, η οδυνηρή μελαγχολία και η διαρκής αίσθηση της απειλής, αποτελεί ένα μικρό, μόνο, δείγμα του ταλέντου του...»

«Αν η ταινία είχε χολιγουντιανή προέλευση, πιθανότατα θα είχε τη μορφή δακρύβρεχτου δράματος ή θρίλερ χιτσκοκικού ύφους. Ωστόσο, οι “Άλπεις” πετυχαίνουν να σε ιντριγκάρουν, επειδή ακριβώς αποφεύγουν τις εύκολες εξηγήσεις...»

-Lee Marshall, Screen Daily


Ηθοποιοί

Νοσοκόμα: Αγγελική Παπούλια

Τραυματιοφορέας: Άρης Σερβετάλης

Προπονητής: Τζόννυ Βεκρής

Αθλήτρια: Ariane Labed

Πατέρας νοσοκόμας: Σταύρος Ψυλλάκης

Ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών: Ευθύμης Φιλίππου

Τυφλή γυναίκα: Ευτυχία Στεφανίδου

Φίλη του πατέρα της νοσοκόμας: Κωνσταντίνα Παπούλια

Πατέρας τενίστριας: Σωτήρης Παπασταματίου

Μητέρα τενίστριας: Τίνα Παπανικολάου

Φίλος τενίστριας: Νίκος Γαλγαδάς

Τενίστρια: Μαρία Κυρώζη

50άρης άνδρας: Φώτης Ζάχος

Συντελεστές

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Παραγωγοί: Αθηνά Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος

Διευθυντής φωτογραφίας: Χρήστος Βουδούρης

Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης

Σκηνικά: Άννα Γεωργίαδου

Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου, Βασιλεία Ροζάνα

Head of Production: Μαρία Χατζάκου / HAOS FILM

Line producer: Κώστας Κεφάλας

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Παπαδάκης

Εταιρεία παραγωγής: HAOS FILM

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, FALIRO HOUSE PRODUCTIONS, FEELGOOD ENTERTAINMENT, MARNI FILMS, AVION FILMS, CACTUS, THREE FILMS, LEE POLYDOR, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, MAHARAJA FILMS, VICTORIA BOUSIS, THOMA KIKIS, ΑΝΤΡΕΑΣ ΖΟΥΠΑΝΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΟ, ΤΖΟΝΝΥ ΒΕΚΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΑΚΟΥ, MATT JOHNSON, ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του MEDIA Programme of the European Union.


Βιογραφικά συντελεστών

Γιώργος Λάνθιμος

Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε σκηνοθεσία για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με αφετηρία το 1995, έχει σκηνοθετήσει βίντεο για διάφορες χοροθεατρικές ομάδες, τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ, μουσικά βίντεο, ταινίες μικρού μήκους, αλλά και θεατρικά έργα. Το 2011 σκηνοθέτησε την παράσταση «Πλατόνοφ» του Τσέχωφ, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Η «ΚΙΝΕΤΤΑ» (2005), η οποία αποτέλεσε το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό του ντεμπούτο, προβλήθηκε στα κινηματογραφικά Φεστιβάλ του Τορόντο και του Βερολίνου, όπου και απέσπασε θετικές κριτικές. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ» (2009) έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κανών 2009, όπου και απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», ενώ ακολούθησαν ποικίλες βραβεύσεις της σε δεκάδες κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το 2011, ο « ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ» ήταν υποψήφια ταινία για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η τελευταία του ταινία «ΑΛΠΕΙΣ» (2011) έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας 2011, και απέσπασε το Osella Καλύτερου Σεναρίου.

Αγγελική Παπούλια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Εμπρός το 2000. Συμμετείχε στην κινηματογραφικές ταινίες: «Σπιρτόκουτο» σκην. Γ. Οικονομίδης, «Αθανασία» σκην. Π. Καρκανεβάτος, «ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ» σκην. Γ. Λάνθιμος (βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών 2009, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο 2009, υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011), «ΑΛΠΕΙΣ» σκην. Γ. Λάνθιμος (Osella Καλύτερου Σεναρίου, Φεστιβάλ Βενετίας 2011). Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Βαλαή και τον Χρήστο Πασσαλή την θεατρική ομάδα blitz. Η ομάδα είναι φέτος υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου στην κατηγορία Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έχει σκηνοθετήσει, γράψει και συμμετάσχει ως ηθοποιός σε διάφορες παραστάσεις. Έχει ακόμη συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις του Μιχάλη Μαρμαρινού, του Λευτέρη Βογιατζή και του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά και Γ. Λάνθιμου.

Ariane Labed

Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα από Γάλλους γονείς. Μεγάλωσε μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας. Aφού σπούδασε χορό για δέκα χρόνια, συνέχισε σπουδάζοντας «Πρακτική και Θεωρία της Τέχνης» στο Université de Provence. Είναι ιδρυτικό μέλος του Vasistas Theatre Company και έχει συμμετάσχει σε όλες τις παραστάσεις τους. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο στην ομαδική παράσταση «Faust» και στην παραγωγή των Vasistas «Phobia» στην Πειραματική Σκηνή, αλλά και στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου. Για την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στο «ATTENBERG» κέρδισε το Coppa Volpi Kαλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας 2010, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Premiers Plans στο Ανζέρ της Γαλλίας, και τιμήθηκε με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Άρης Σερβετάλης

Ο Άρης Σερβετάλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Aπόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Διομήδη Φωτιάδη. Από το 1997 συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις με τις ομάδες «Κινητήρας», «Θέαμα» και του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γιώργο Λάνθιμο και Γιάννη Κακλέα και την εικαστικό Έφη Μπίρμπα. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Μπάμπη Μακρίδη, τον Χρήστο Γεωργίου και τον Άγγελο Φραντζή. Έχει εργαστεί για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ