Χορος

George Bangable: Ένας Έλληνας στο παριζιάνικο καμπαρέ Crazy Horse

«Είμαι ο πρώτος και ο μοναδικός άντρας του Crazy Horse»

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 816
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο George Bangable
Ο George Bangable στο καμαρίνι του στο Crazy Horse. © Eve Saint Ramon

George Bangable: Ο Έλληνας performer Γιώργος Παπαδάκης, που εργάζεται στο εμβληματικό καμπαρέ Crazy Horse, στο Παρίσι μιλάει στην ATHENS VOICE

Τα καμπαρέ στο Παρίσι, δεν είναι απλά τρόπος διασκέδασης. Είναι παράδοση, είναι κουλτούρα, που κρατάει από τον 19ο αιώνα. Σόου που κόβουν την ανάσα, επισκέπτες φτάνουν στο Παρίσι από όλο τον κόσμο και είναι must να βρεθούν σε κάποιο από τα θρυλικά καμπαρέ του Παρισιού, να παρακολουθήσουν τις χορεύτριες με τα εντυπωσιακά κοστούμια να κινούνται στους ρυθμούς του καν καν. 

Moulin Rouge, Lido και Crazy Horse είναι τα πιο παλιά και δημοφιλή καμπαρέ του Παρισιού. Στο θρυλικό Crazy Horse, που λειτουργεί από το 1951 και είναι γνωστό για την burlesque αισθητική και για το πιο σύγχρονο στιλ του, το show ανοίγει ο George Bangable, ή αλλιώς Γιώργος Παπαδάκης, ένας Έλληνας που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης. Στη τηλεφωνική μας επικοινωνία μου μιλά με ενθουσιασμό για τη δουλειά του, μου μεταφέρει την αίσθηση και το glam που αποπνέει το καμπαρέ, μοιράζεται ιστορίες από τους διάσημους που έχουν περάσει και έχουν συνεργαστεί με το Crazy Horse και μιλά για την πορεία του.

«Το Crazy Horse είναι διαφορετικό από το Moulin Rouge και το Lido. Χρονικά, είναι το πιο νέο καμπαρέ, το πιο μοντέρνο, είναι αρκετά glamour η ατμόσφαιρα, μπαίνεις σε μια αίθουσα και κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα. Τα κουστούμια είναι λιτά. Το φως είναι το κουστούμι. Το φως “ντύνει” και “γδύνει” τα κορμια των χορευτριών. Επίσης, στο Crazy Horse, υπάρχουν μόνο γυναίκες χορεύτριες. Είμαι ο πρώτος και ο μοναδικός άντρας του καμπαρέ» εξηγεί ο George. 

Ο George Bangable
Ο George Bangable. © Eve Saint Ramon

Ουσιαστικά, είναι ο κονφερασιέ του show, ο παρουσιαστής, αυτός που «δένει» το σόου, προετοιμάζει το κοινό, βρίσκεται στην σκηνή, χορεύει, τραγουδάει, κάνει χιούμορ και έχει αλληλεπίδραση με το κοινό. Πλέον, βρίσκεται πέντε χρόνια στο Crazy Horse. Ωστόσο, η περσόνα που ενσαρκώνει, είναι κάτι που δουλεύει πολύ περισσότερο, μέχρι που κατόρθωσε να φτάσει στο σημείο να του κάνει πρόταση το ίδιο το καμπαρέ. 

«Τα τελευταία 14 χρόνια έχω αφιερωθεί αποκλειστικά στο burlesque και το καμπαρέ, δημιουργώντας μια περσόνα. Τον George Bangable. Ήθελα να ενσαρκώσω κάτι που θα κάνει τη διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Τα ερεθίσματα μου προέρχονται από την παιδική μου ηλικία, που έβλεπα ταινίες του ‘30, 40 και ‘50, άκουγα jazz μουσική, έχω εμπνευστεί από σταρ και μεγάλα ονόματα του γαλλικού μιούζικαλ. Το καλλιτεχνικό μου επώνυμο Bangable το εμπνεύστηκα από τον Clark Gable, τον θρυλικό αμερικανό ηθοποιό και το μουστάκι του. Ωστόσο, έχει και μια άλλη σημασία η λέξη Bangable, που ταιριάζει στο ύφος του burlesque, που σημαίνει κάποιον που τον ποθείς ερωτικά και σεξουαλικά». 

Ο George Bangable με τις χορεύτριες στη σκηνή του Crazy Horse.
Ο George Bangable με τις χορεύτριες στη σκηνή του Crazy Horse. © Eve Saint Ramon

Με το Crazy Horse συνεργάζονται μεγάλοι σχεδιαστές μόδα του Παρισιού, που δίνουν τη δική τους νότα όχι μόνο μέσα από τα κουστούμια καθώς και από ειδικά σχεδιασμένες performances. Ο Christian Louboutin, o Jean Paul Gaultier και άλλοι σχεδιαστές έχουν συνεργαστεί με το καμπαρέ. Η Beyonce και ο Prince έχουν γυρίσει βίντεο κλιπ τους στο Crazy Horse.

Και οι διάσημοι που έχουν περάσει από το εμβληματικό καμπαρέ δεν σταματούν εδώ. Από τη Μαρία Κάλλας και τον Αριστοτέλη Ωνάση, μέχρι τη Madonna, την Celine Dion και τον Johnny Depp, η λίστα είναι μεγάλη. Κάθε χρόνο, έρχονται guest star και συμμετέχουν στο show του Crazy Horse. Ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματά όπως της Dita Von Teese, της Pamela Anderson και διάφορες γνωστές γαλλίδες ηθοποιοί. Ο George αφηγείται συγκινημένος τη φορά που είχε επισκεφθεί το Crazy Horse, η Celine Dion, της οποίας είναι μεγάλος θαυμαστής. 

«Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατές στιγμές που έχω ζήσει κάνοντας αυτή τη δουλειά. Όταν μας είπαν ότι είναι η Celine Dion, στην αίθουσα, κόμπλαρα, σκεφτόμουν “πώς θα τραγουδήσω μπροστά της;”. Είχα πολύ τρακ. Στο τέλος, ήρθε στα παρασκήνια, ήμουν ο πρώτος που είδε, έπεσε πάνω μου και με αγκάλιασε και μου είπε “είσαι τόσο φανταστικός”. Δεν μπορούσε να το χωρέσει ο νους μου. Ήταν τεράστια αναγνώριση και χαρά για μένα».

Ο George Bangable.
Ο George Bangable. © Eve Saint Ramon

Το Crazy Horse είναι ανοιχτό κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, δεν κλείνει ποτέ. Έχει δύο show την ημέρα και τρία show το Σάββατο. Όλα αυτά υπο κανονικές συνθήκες βέβαια. Λόγω της πανδημίας, τα καμπαρέ έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά, αντιμετώπισαν δυσκολίες και η επαφή με το κοινό έγινε περιορισμένη. 

«Από μικρός τα θαύμαζα τα καμπαρέ. Τα έβλεπα στις γαλλικές ταινίες τα Χριστούγεννα και νόμιζα ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τόσο φαντασμαγορικό. Πάντα με ταξιδευε αυτό.  Αισθάνομαι ότι ανήκω εδώ. Αισθάνομαι σαν να είμαι σε ένα χώρο που πάντα γνώριζα». 

 

Μελλοντικά, θέλει να επιδιώξει να φέρει καμπαρέ show στην Ελλάδα. Κάτι που έχει προσπαθήσει στο παρελθόν, χωρίς να βρει το κατάλληλο αντίκρυσμα. Κλείνουμε την τηλεφωνική μας επικοινωνία με αυτή την ευχή. Αλλιώς, ραντεβού στο Παρίσι. 

Ο George Bangable.
Ο George Bangable. © Mark Davies

O George Bangable στο Instagram

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ