Χορος

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στη Στέγη

Mια διαδρομή εγκλωβισμών και απεγκλωβισμών, μια διαδρομή πάλης και αναζήτησης του φωτός

olga-sella.jpg
Όλγα Σελλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενυπώσεις από τη θεατρική παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ενυπώσεις από τη θεατρική παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Είναι πάντα γεγονός οι νέες παραστάσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Γιατί γνωρίζουμε ότι για λίγη ώρα θα χαθούμε, μέσα από τη γλώσσα των σωμάτων και της κίνησης, στον κόσμο της ποίησης, πάει να πει στο συναίσθημα και την αρμονία.

Ο  «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο του έργο, έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που ήταν από τους 20 και πλέον συμπαραγωγούς απ’ όλο τον κόσμο του νέου εγχειρήματος του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο ήδη έχει βρεθεί σε κάποιους σταθμούς της διαδρομής του στο εξωτερικό. 

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός», μια διαδρομή εγκλωβισμών και απεγκλωβισμών, μια διαδρομή πάλης και αναζήτησης του φωτός. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα αυτής της παράστασης, που είχε, πάλι, υψηλή αισθητική, μοναδική ακρίβεια στην εκτέλεση, συναρπαστικούς φωτισμούς και τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι που γλύκαιναν ακόμα και τις σκηνές που οι χορευτές επί σκηνής μοχθούσαν, προσπαθούσαν, αγωνιούσαν και τελικά νικούσαν. 

Η σχέση με τη φύση, η σύνδεσή μας με τη φύση, η σχέση με την τέχνη, (είδαμε πολλά έργα μεγάλων ζωγράφων να εικονοποιούνται επί σκηνής με μοναδικό τρόπο), η σχέση με την τέχνη και το στρίμωγμα της διαδρομής, η διαρκής προσπάθεια, η απελευθέρωση (τα γυμνά σώματα), η διαδρομή προς το φως. 

Θα μπορούσαν ίσως κάποιες ενότητες εντός της παράστασης να είναι λίγο πιο συμπυκνωμένες -παρότι ασφαλώς εξυπηρετούσαν τη ροή μιας αφήγησης, στην οποία και η επανάληψη είχε θέση- όπως η σκηνή με τα φελιζόλ, αλλά αυτό δεν μειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι για 105 λεπτά δεν ακούστηκε κιχ στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναφέρουμε όλα τα ονόματα των χορευτών (Damiano Ottavio Bigi, Šuka Horn, Jan Möllmer, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο, Μιχάλη Θεοφάνους), που έκαναν για άλλη μια φορά συναρπαστική δουλειά, και ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες του τελικού αποτελέσματος. Το οποίο χειροκροτήθηκε από το κοινό της πρεμιέρας (ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου), κάπως περισσότερο συγκρατημένα απ’ ό,τι περιμέναμε.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ