Χορος

6 ραντεβού στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Όπερα, χορός και μουσικό θέατρο για μεγάλους και μικρούς το ερχόμενο δίμηνο στο πρόγραμμα της ΕΛΣ

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 805
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά στην Εθνική Λυρική Σκηνή
"Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τριβιζάς, Κουμεντάκης, Ρήγος, Τσοντάκης, Κυπουργός, Μοσχόπουλος. Οι πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το τέλος του 2021

Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Ξεκίνησαν ως μυθιστόρημα, μεταφράστηκαν σε ουκ ολίγες γλώσσες, διασκευάστηκαν σε θεατρικό έργο και τώρα «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά έγιναν όπερα. Μέσα από το λιμπρέτο που έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας και τη μουσική του Γιώργου Δούση, μικροί και μεγάλοι θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην μακρινή Ουρανούπολη, εκεί όπου ο άπληστος άρχοντας Αρπατίλαος, αποφασισμένος να αυξήσει την παραγωγή σμαραγδιών στη χώρα του, καταργεί γιορτές και διακοπές, λούνα παρκ και παιδικές χαρές, χτίζει φυλακές για όσους τολμούν να του αντιταχθούν και φιλοδωρεί τον ύπνο τους με αποτρόπαιους εφιάλτες. Σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο, όμως, μερικοί μαθητές και ένας εμπνευσμένος δάσκαλος αποφασίζουν να αντισταθούν και να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα… Από τις 14/11 και για 10 παραστάσεις.

"Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά στην Εθνική Λυρική Σκηνή
"Τα μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Τον Δεκέμβριο επιστρέφει «Η φόνισσα», η όπερα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014. Το ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σβώλου βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τον ρόλο της βασανισμένης μεσόκοπης Φραγκογιαννούς, η οποία καταλήγει να πιστέψει ότι είναι αποστολή της να απαλλάξει τον κόσμο από τα κορίτσια, κρατά η διακεκριμένη μεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Στις 3, 5, 28 και 30/12.

Η Μαίρη-Έλεν Νέζη στη "Φόνισσα" του Γιώργου Κουμεντάκη στην ΕΛΣ
Η Μαίρη-Έλεν Νέζη στη "Φόνισσα" του Γιώργου Κουμεντάκη στην ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Και καθώς Χριστούγεννα χωρίς τον «Καρυοθραύστη» και την Κλάρα δεν γίνονται, ο Κωνσταντίνος Ρήγος υπογράφει μια νέα χορογραφία για ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα ρεπερτορίου. Ακολουθώντας τις μελωδίες του Τσαϊκόφσκι, ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σκοτεινή αλλά και τη φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού. Τα κοστούμια της παράστασης σχεδίασαν οι Deux Hommes. Στις 17, 19, 24, 26, 29, 31/12/2021 και 02/01/2022.

Στην Εναλλακτική Σκηνή

Δύο έργα μουσικού θεάτρου σε πρεμιέρα φέρνει ο κύκλος εκδηλώσεων «Ωδές στον Βύρωνα», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αντλώντας υλικό από τις επιστολές του λόρδου Μπάιρον, αποσπάσματα από τα γραπτά, τις σκέψεις και τους στίχους του, ο Αλέξανδρος Μουζάς συνέθεσε τις «Σκιές στον Άδη», ένα μονόδραμα σε πρώτο πρόσωπο που παρακολουθεί την πορεία του Άγγλου ποιητή στον τελευταίο σταθμό του βίου του, το Μεσολόγγι. Την ατμόσφαιρα της ύστατης περιπέτειάς του θα επιχειρήσει να αποδώσει η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Στις 27 και 28/11.

Ο Χρήστος Λούλης στις "Σκιές στον Άδη" στην ΕΛΣ
Ο Χρήστος Λούλης στις "Σκιές στον Άδη" στην ΕΛΣ © Ε. Ζαχαροπούλου

Το σχετικό αφιέρωμα ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με το νέο μουσικοθεατρικό έργο «Ο αέρας της Ελλάδας» του Γιώργου Τσοντάκη. Ο Ελληνοαμερικανός βραβευμένος συνθέτης τοποθετεί τη «σκηνή» του έργου του στη νεκρική κλίνη του λόρδου Βύρωνα και, με όχημα ιστορικά τεκμήρια και χωρία από τον ποιητικό του λόγο, επιχειρεί να ανασυνθέσει την τρίμηνη περιπέτειά του στον τόπο μας, από την εμπλοκή του στην ελληνική Εθνεγερσία μέχρι το ανεκπλήρωτο πάθος για τον νεαρό Πατρινό οπλαρχηγό Λουκά Χαλανδριτσάνο. Στις 17 και 18/12.

Ο Δεκέμβριος, επιπλέον, φέρνει και μιούζικαλ για παιδιά και νέους, το δημοφιλές «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου. Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» και αφιερωμένο στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζον Κέιτζ, αφηγείται την ιστορία ενός ανυπόφορου βασιλιά που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο κομμάτι κι αν του παρουσιάσει ο μουσικός της αυλής του, και λειτουργεί ως εισαγωγή στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής. Θα το δούμε σε νέα σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή και μέσα από τις ερμηνείες των Χάρη Ανδριανού, Βάσιας Ζαχαροπούλου και Δημήτρη Ναλμπάντη. Διάρκεια παραστάσεων: 12/12/2021 - 2/01/2022.

"Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει", το μιούζικαλ για παιδιά και νέους των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου στην ΕΛΣ
"Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει", το μιούζικαλ για παιδιά και νέους των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου στην ΕΛΣ © Ε. Ζαχαροπούλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ