Χορος

Στάση Μέγαρο: Τα καλύτερα θεατρικά & χορευτικά δρώμενα της σεζόν

Λετίσια Κάστα, Ρούλα Πατεράκη, Γιάννης Καλαβριανός, Θάνος Παπακωνσταντίνου και άλλα γνωστά ονόματα. Συντονιζόμαστε και αναμένουμε τις νέες παραγωγές.

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 805
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
α θεατρικά και χορευτικά δρώμενα του καλλιτεχνικού του προγράμματος για τον χειμώνα του 2021 και την άνοιξη του 2022.
Clara Haskil, Prelude &Fugue, με τη Λετίσια Κάστα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Θέατρο και χορός στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τον χειμώνα του 2021 και την άνοιξη του 2022.

Το Μέγαρο Μουσικής τριαντάρισε αλλά ο ενθουσιασμός, το πάθος και η αγάπη του για όλες τις τέχνες παραμένουν φλογερά εφηβικοί και ενθουσιώδεις. Μια ειδική ματιά στα θεατρικά και χορευτικά δρώμενα του καλλιτεχνικού του προγράμματος για τη χρονιά που φεύγει αλλά και τη χρονιά που έρχεται πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Αθήνα, συντονίσου και ανάμενε.

Ελπίς Πατρίδος
Η όπερα του Γιώργου Κουρουπού, σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου επιστρέφει και αναβιώνει την περιπέτεια της προετοιμασίας και του ξεσπάσματος της Επανάστασης του 1821. Μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας στη Σμύρνη διασταυρώνονται τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα και οι ιδέες που οδήγησαν στον Αγώνα και στα πρώτα βήματα της διαμόρφωσης του νεοελληνικού κράτους. Γενναίοι άνθρωποι που καθόρισαν, είτε με την πνευματική τους δύναμη είτε με τις τολμηρές τους αποφάσεις και πράξεις, την Επανάσταση –ο Ρήγας, ο Καποδίστριας, οι Φιλικοί, ο Παπαφλέσσας, ο Μαυροκορδάτος, οι ήρωες αγωνιστές– επιστρέφουν και ζωντανεύουν την ανάγκη ανεξαρτησίας. Εμβληματικές φάσεις της περιόδου αυτής, από την κήρυξη της Επανάστασης έως την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, προβάλλουν ανάγλυφα την ελπίδα για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια δικαιότερη ζωή. Συμπράττουν η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διευθυντή χορωδίας τον Δημήτρη Κτιστάκη και τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Διάρκεια: 8-10/12.

yorgos_couroupos.jpg
«Ελπίς Πατρίδος» του Γιώργου Κουρουπού, σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

Μια υπέροχη ζωή
You don’t need to run and hide, It’s a Wonderful, Wonderful Life: Η αγαπημένη ταινία του αμερικανικού κινηματογράφου που σκηνοθέτησε ο Φρανκ Κάπρα το 1946, κλασική και αιώνια επίκαιρη, διασκευάστηκε θεατρικά από τον ευρηματικό Joe Landry και έρχεται να μεταμορφώσει την Αίθουσα Τριάντη σε ζωντανό ραδιοτηλεοπτικό στούντιο του 1940. Η ιστορία-ύμνος στην αλληλεγγύη και την αυταπάρνηση θα ζωντανέψει, με γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς να παίζουν όλους τους ρόλους, να τραγουδούν, να αλλάζουν φωνές και να παράγουν ήχους, καθώς μια τζαζ ορχήστρα θα αναβιώνει το κλίμα της εποχής: μια γιορτή, μετά το τέλος του Πολέμου, με τη χαρά της ζωής να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη. Μουσική σύνθεση - Ενορχήστρωση - Διεύθυνση της Athens Collective Orchestra: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Διάρκεια: 23/12/2021 - 5/1/2022.
 
Μιούζικαλ: Η αυλή των θαυμάτων
Η «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Θεωρείται ένα από τα έργα που σημάδεψαν την πορεία του ελληνικού θεάτρου και, 65 χρόνια μετά, έρχεται για να συγκινήσει αλλά και να συζητηθεί. Το μιούζικαλ, που σκηνοθετεί ο βραβευμένος με το «Κάρολος Κουν» Χρήστος Σουγάρης και τη μουσική του οποίου υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής, σχολιάζει την έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα μας είναι να στεριώσουμε κάπου, να σιγουρέψουμε κάτι. Επιστροφή στη μεταποιημένη μορφή των δωματίων της κλασικής πλέον αυλής, στον συνοικισμό του Βύρωνα όπου κατοικούν άτομα και οικογένειες της λαϊκής τάξης αλλά με διαφορετική προέλευση ο καθένας. Στον εμβληματικό ρόλο της Αννετώς η Ρούλα Πατεράκη, ενώ επί σκηνής θα δούμε και τη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Μαζί τους οι Γιώργος Γάλλος (Στέλιος), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μπάμπης), Κατερίνα Παπουτσάκη (Όλγα), Κόρα Καρβούνη (Μαρία), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Ντόρα), Μαρίζα Τσάρη (Μαρία), Γιώργος Τσιαντούλας (Στράτος), Αλέξανδρος Βάρθης (Γιάννης), Κώστας Λάσκος (Άνδρας), Σωτηρία Ρουβολή (Γυναίκα). Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος έγραψε τους στίχους, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου έκανε τη δραματουργική διασκευή και ο Φωκάς Ευαγγελινός τις χορογραφίες. Πρεμιέρα: 24/1/2022.
 
Nederlands Dans Theater (NDT I)
Πέντε λεπτά παράστασής τους αρκούν για να βεβαιωθείς πως βλέπεις ένα από τα επτά χορευτικά θαύματα του κόσμου. Το υμνημένο Nederlands Dans Theater (NDT I) έρχεται ξανά στην Αθήνα για τέσσερις παραστάσεις, με δύο νέες χορογραφίες σε πρώτη παρουσίαση στη χώρα μας, αλλά και μια παλαιότερη του Γίρζι Κίλιαν. Για όσους γνωρίζουν τι πάει να πει Paul Lightfoot, το θέαμα θεωρείται εγγυημένο. Για όσους δεν ξέρουν το όνομα του καλλιτεχνικού διευθυντή των ιπτάμενων χορευτών Ολλανδών, ας πούμε μόνο αυτό: απογείωση! Διάρκεια: 10-13/3/2022.

58_-_ndt_season_book_2021_-_2022_-_300dpi_for_print_rrahi_rezvani.jpg

 
Clara Haskil, Prelude &Fugue
Η Λετίσια Κάστα στο Μέγαρο. Η ηθοποιός και πάλαι ποτέ σούπερ μοντέλο θα υποδυθεί τη μυθική πιανίστρια Κλάρα Χάσκιλ, μία από τις εμβληματικές μουσικούς του περασμένου αιώνα. Η παράσταση, βασισμένη σε κείμενο του Serge Kribus, φέρνει στη σκηνή και την εξαίρετη πιανίστρια Isil Bengi. Οι πτυχές της ζωής της Χάσκιλ θα ξεδιπλωθούν με σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του 1960, τότε που η ερμηνεύτρια έφτασε στις Βρυξέλλες. Σκοπός της ήταν να ξεκινήσει μια περιοδεία συντροφιά με τον βιολιστή Arthur Grumiaux, συνεχίζοντας να μαγεύει όπως έκανε με τις θριαμβευτικές εμφανίσεις της στο Παρίσι. Στο σιδηροδρομικό σταθμό, όμως, γλίστρησε και έπεσε, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και έσβησε το επόμενο πρωινό, με τον θάνατό της να βάζει μακάβρια τελεία σε μια λαμπρή καριέρα που σταμάτησε άδοξα στα 65 της χρόνια. Διάρκεια: 22-25/2/2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ