Χορος

Flashdance: η εμβληματική ταινία χορού με την Τζένιφερ Μπιλς

Βάλε το "Maniac" στη διαπασών και διάβασε υπεύθυνα

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pagosmia-imera-horoy-flashdance.jpg

Τι Να Δω Σήμερα: "Flashdance" του Έιντριαν Λάιν και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με μια ταινία που χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 1980 όταν όλοι χόρευαν.

Tην Παγκόσμια Ημέρα Χορού, μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κανονικά θα πρέπει να τη γιορτάζουμε κάθε μέρα. Ένα από τα πιο λησμονημένα πράγματα της εποχής της πανδημίας είναι να χορεύουμε όλοι μαζί χωρίς αύριο, μέχρι αύριο. Ως τότε ας χορέψουμε σαν να μη μας βλέπει κανείς (γιατί ας μην κρυβόμαστε, δεν μας βλέπει) ακόμη και μόνοι μες στο σαλόνι κι ας δούμε ξανάμε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού την απόλυτη ταινία της δεκαετίας του 1980 με θέμα τον χορό, το "Flashdance".

Η ακραία σέξι Άλεξ (Τζένιφερ Μπιλς) έχει δύο δουλειές (οξυγονοκολλήτρια σε κατασκευαστική το πρωί (!) και χορεύτρια σε κλαμπ το βράδυ), ένα λοφτ (πρώην αποθήκη), ένα ποδήλατο, έναν σκύλο, ένα φλερτ (με το αφεντικό της) κι ένα όνειρο. Να γίνει δεκτή σε μια υψηλού κύρους σχολή μπαλέτου.

Παρά την παντελή απουσία βάθους των χαρακτήρων, τη σοβαρή έλλειψη κάποιας ιδιαίτερης σκηνοθετικής αρετής και το στίγμα μιας ιδιαιτέρως απλοϊκής πλοκής, το “Flashdance” είναι μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες εκείνης της δεκαετίας, από τις πρώτες της οικογένειας των ταινιών με θέμα τον χορό κι από τις πιο συχνά αναδυόμενες σε σχετικές λίστες. Μεγάλη εμπορική επιτυχία που δεν κέρδισε ποτέ τους κριτικούς, διαθέτει ωστόσο έξυπνο μοντάζ στις πλείστες σκηνές χορού, αισθητική που παραπέμπει σε μουσικό βίντεο κλιπ και γκαρνταρόμπα, μακιγιάζ και φωτισμό που μεταφέρουν πλήρως την ενέργεια και την αύρα της εποχής. Και φυσικά αυτό το πλάσμα, η νεαρότατη Τζένιφερ Μπιλς, η οποία όρισε τη μόδα της δεκαετίας και έκανε μικρούς και μεγάλους να τρέξουν να γραφτούν σε σχολές χορού μέσα σε ένα βράδυ.

Irene Cara  - Flashdance What A Feeling (Official Music Video)

Χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική. Ο Τζόρτζιο Μόροντερ κέρδισε Όσκαρ το 1984 για το "Flashdance…What a Feeling", ενώ το "Maniac" ήταν υποψήφιο, σε ένα από τα πιο δημοφιλή σάουντρακ στην ιστορία του κινηματογράφου. Τέλος υπάρχουν δύο ανεξίτηλες σκηνές, οι οποίες όσα χρόνια κι αν περάσουν, διαστέλλουν τις κόρες των ματιών ανδρών και γυναικών κι έχουν γίνει πολλάκις αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς για μεταγενέστερα δείγματα της ποπ κουλτούρας. Ξέρετε ποιες είναι.

flashdance.jpg

Το "Flashdance" είναι διαθέσιμο στα iTunes, Google Play Movies και στο Netflix.

Flashdance (1983) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Flashdance

Η.Π.Α.,1983, Έγχρωμη
Δράμα / Μουσικής/ Ρομαντική, 95’
Σκηνοθεσία: Έιντριαν Λάιν
Σενάριο: Τόμας Χέντλι Τζ., Τζο Έστερχας
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Μπιλς, Μάικλ Νούρι, Λίλια Σκάλα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ