Χορος

878 λεπτά γεμάτα χορό στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Κάθε παραγωγή θα παρουσιαστεί από μία μοναδική φορά.

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
festival xorou stegi
Μυρτώ Γράψα | Brighter © Ανδρέας Σιμόπουλος

Το 3ο και το 4ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων έρχονται στο κανάλι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 6/12 ενώ το 5ο και το 6ο θα τα δούμε στις 13/12

Να χορεύεις και να μην υπάρχει ούτε ένα βλέμμα να μετρήσει τις κινήσεις σου. Να αφήνεσαι στο ρυθμό της μουσικής και να μπαίνεις νοητά στο σχήμα που χορεύει στην άλλη άκρη της οθόνης σου.  

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15:00 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18:00, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί να μπούμε στο Youtube Channel του Ιδρύματος, να παρακολουθήσουμε σημαντικές στιγμές από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων του και να χορέψουμε μέχρι τελικής πτώσεως. Μπορούμε να πούμε όχι σε ένα τέτοιο κάλεσμα; 

878 λεπτά χορού, παραστάσεις που χαράχτηκαν στη μνήμη μας, παραστάσεις που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, σόλο και ομαδικά έργα, σπουδαίοι Έλληνες χορογράφοι στα πρώτα τους βήματα, χορευτές που θαυμάζουμε, παρελαύνουν για 15 συνολικά ώρες στις οθόνες μας για μία και μοναδική φορά η καθεμία, γιορτάζοντας έτσι το νέο κάλεσμα της Στέγης σε νέους χορογράφους.

Το Open Call του 8ου Φεστιβάλ Νέων χορογράφων της Στέγης

Και πάνω που νιώθεις, πιστεύεις, φοβάσαι ότι όλα είναι ακίνητα, υπάρχει μια νοητή ντουντούκα που φωνάζει: Χορογράφοι, χορευτές, δραματουργοί, ερευνητές και περφόρμερ από το διευρυμένο πεδίο του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς καταθέστε έως τις 14 Δεκέμβριου 2020 προτάσεις χορευτικής έκφρασης, χορογραφίας, κίνησης και κινησιολογίας σε κάθε επίπεδο: μορφή, αισθητική και περιεχόμενο. 

Με το μότο: «Κίνηση, επανεκκίνηση, μετακίνηση προς ένα νέο "μαζί"», το open call του 8ου Φεστιβάλ Νέων χορογράφων σταματά να κινείται στα βήματα των νέων δημιουργών. Γιατί, όταν οι συνθήκες ανατρέπουν όσα θεωρούσαμε αυτονόητα, καλούμαστε να ξαναδούμε πώς λειτουργούμε, πώς δημιουργούμε, πώς «αγκαλιάζουμε» εκ των έσω ή, αντίστοιχα, πώς υπερβαίνουμε δημιουργικά τις περιοριστικές συνθήκες. Χορεύω σημαίνει εφευρίσκω από την αρχή τι με κινεί, τι με συν-κινεί και συγκινεί, τι με κινητοποιεί και τι με μετακινεί από όσα μέχρι τώρα γνώριζα.

Τι θα δούμε στο 15ωρο Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης

Στο 15ωρο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων που θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15:00 (4ο και 5ο Φεστιβάλ) και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18:00 (6ο και 7ο Φεστιβάλ), θα προβληθούν για μία μοναδική φορά οι εξής παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση:

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 | στις 15:00

stegi
Ermira Goro & Hannes Langolf | Dandelion © Ιωάννα Χατζηανδρέου


Ermira Goro & Hannes Langolf | Dandelion 
Μέρος του 4ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 30’

Η Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα. Για τον λόγο αυτόν, συγχωνεύουν διαφορετικά στυλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού.

Ηρώ Αποστολέλλη | Umbilicus 
Μέρος του 4ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 25’

stegiII
Ηρώ Αποστολέλλη | Umbilicus © Ιωάννα Χατζηανδρέου

Τρία σώματα, σε ρόλο μετρονόμου, συντονίζονται και αποκλίνουν, σε ένα κινητικό πείραμα βασισμένο στη μουσική του μινιμαλιστή John Adams. Η Ηρώ Αποστολέλλη, χορεύτρια και χορογράφος, θέτει στο επίκεντρο των αναζητήσεών της τις πολλαπλές διαστάσεις του χορευτικού σώματος: το σώμα ως πεδίο γνώσης, αλλά και ως εργαλείο για να ανιχνευθεί η κίνηση μέσα από ακουστικά ερεθίσματα και ιδιότυπους σκηνικούς πειραματισμούς.

Ευαγγελία Κολύρα | Code Bend Time 
Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 179’

stegi7
Ευαγγελία Κολύρα | Code Bend Time © Σταύρος Χαμπάκης

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλώσσας που μιλάμε και του τρόπου που συμπεριφερόμαστε; Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί σε μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς, σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας. Μια παράσταση για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα.

Ανδρονίκη Μαραθάκη | HI JACK. HIJACK! 
Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 165’

stegi5
Ανδρονίκη Μαραθάκη | HI JACK. HIJACK! © Σταύρος Χαμπάκης

Μια «χοροπειρατεία» στο -1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα 12 χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».

Χρήστος Ξυραφάκης & Andi Xhuma | Ok, that’s you..
Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 40’

stegi xoros
Χρήστος Ξυραφάκης & Andi Xhuma | Ok, that’s you..© Σταύρος Χαμπάκης

Το χορογραφικό δίδυμο των Χρήστου Ξυραφάκη και Άντι Τζούμα καταθέτει την πρώτη του σκηνική απόπειρα, απαντώντας τόσο στην πρόκληση της συνδημιουργίας όσο και στο φαινόμενο της επέλασης και επικράτειας των εικόνων στη σύγχρονη εποχή. Πώς διαχειριζόμαστε τα πολλαπλά είδωλά μας στον καθρέφτη της εικονικής πραγματικότητας; Δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας ένα έργο-σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας. Η ιδιωτική ζωή στο μικροσκόπιο των social media, ολοένα πιο διάφανη και προσβάσιμη στον καθένα, μετατρέπεται σε θέαμα.

Ελπίδα Ορφανίδου | Pharmacist or Balloonist 
Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 109’

stegi xoros
Ελπίδα Ορφανίδου | Pharmacist or Balloonist © Σταύρος Χαμπάκης

Σε αυτό το διαλογικό εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», όπου αναμειγνύονται χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια, ο θεατής γίνεται «θεράπων και θεραπευόμενος», αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Το Pharmacist or Balloonist, παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, δοκιμάζει συνταγές, προσευχές, επωδές και άλλα «σκευάσματα», ώστε ο χρόνος να ξαναγίνει «φάρμακον» και εργαλείο θεραπείας στη διάθεση του κάθε συμμετέχοντος.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου | 18:00

Μαργαρίτα Τρίκκα / Prolet OCD | A Punch of Losers
Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 15’

stegi xoros
Μαργαρίτα Τρίκκα / Prolet OCD | A Punch of Losers © Ανδρέας Σιμόπουλος

Στο διαρκές πηγαινέλα της ιστορίας, πώς καταγράφεται και εξιστορείται η πορεία των ηττημένων; Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την ακούραστη, σχεδόν παιδική επιμονή τους να ανασυγκροτηθούν και να «ηττηθούν καλύτερα»; Η Μαργαρίτα Τρίκκα στο έργο a Punch of Losers τάσσεται «υπέρ των ηττημένων που ζουν την ιστορία» και μας προτρέπει να διαφυλάξουμε την παιδική τόλμη και ιλαρότητα, συνθήκη αναγκαία πίσω από την ακούραστη υπεράσπιση της τρωτότητάς μας. Κι ενώ όλα φαίνεται να οδηγούν αναπότρεπτα προς τη μελαγχολία της αντίστασης, η χορογράφος ανατρέπει την όποια ηττοπαθή διάθεση, εντοπίζοντας την αξιοπρέπεια στον αγώνα των ηττημένων.

Δανάη Δημητριάδη & Διονύσιος Αλαμάνος | ΑΤΜΑ 
Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 50’

stegi xoros
Δανάη Δημητριάδη & Διονύσιος Αλαμάνος | ΑΤΜΑ © Σταύρος Χαμπάκης

Ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη πειραματίζονται με το πιο οικείο σε αυτούς εργαλείο: το σώμα. Εξερευνούν την ευθραυστότητά του, αλλά και την αντοχή του, ενώ επικαλούνται την κίνηση ως μέσο για να μεταδώσουν τις εναλλαγές ανάμεσα σε αυτό που αποτελεί τη φυσική καταγωγή του ανθρώπου και σε αυτό που εξαλείφεται από τον πολιτισμό. Στο ATMA οι δύο δημιουργοί εικονοποιούν μια σειρά από θεματικές που συγκινούν και ευαισθητοποιούν τον θεατή: το ζωόμορφο αντιπαραβάλλεται στο ανθρώπινο, όπως το διονυσιακό στο απολλώνειο· όχι τόσο για να δημιουργήσουν ακόμη ένα αγεφύρωτο δίπολο, αλλά για να συμπεριλάβουν δύο πτυχές σε μία φύση, τη συμπληρωματικότητα των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ολότητα του ανθρώπου.

Μυρτώ Γράψα | Brighter
Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 48’

stegi xoros
Μυρτώ Γράψα | Brighter © Ανδρέας Σιμόπουλος

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό που παραμένει οικείο και ζωντανό μέσα μας; Τέσσερις χορευτές φέρνουν στο φως ερωτήματα γύρω από τον πόνο, την ηδονή και την ευτυχία. Παρά τον «φωτεινό» τίτλο, η παράσταση αυτή προτείνει την καταβύθιση στο σκοτάδι της επιθυμίας, όχι για να δημιουργήσει απλώς μια διπλή ανάγνωση στα πράγματα –αυτήν της εναλλαγής του φωτός με το σκοτάδι–, αλλά για να μας παραπέμψει στη συμφιλίωση με ό,τι συνιστά τον πυρήνα του ανθρώπινου: το άγνωστο.

Ομάδα Ροπής | Dépaysement 
Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 38’

stegi xoros
Ομάδα Ροπής | Dépaysement © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ένας αφηγητής, δύο χορευτές και τρεις μουσικοί, σε μια παράσταση που παίζει με τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ θεατών και ερμηνευτών. Μια νότα, μια λέξη, μια κίνηση, ένας φωτισμός μπορεί να προκαλέσουν τη μετατόπιση του θεατή· αυτή η μετατόπιση, με τη σειρά της, μπορεί να αποτελέσει την είσοδο σε έναν κόσμο που χτυπά από την άλλη πλευρά της πόρτας μας.  Ο λόγος συνοδεύει την κίνηση και η σκηνική δράση εκτυλίσσεται πλάι στον θεατή, τόσο ώστε να χαθούν τα όρια του «εδώ»/«εκεί» και να εμβυθιστεί στην προσωρινότητα ενός «τώρα» που εκτυλίσσεται μπροστά του.

Χρήστος Μούχας | A little more than nothing 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 26’ 

stegi xoros
Χρήστος Μούχας | A little more than nothing © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ας μπούμε στον χορό. Στόχος αυτής της ξεχωριστής περφόρμανς είναι να επικοινωνήσουμε, ως ομάδα θεατών, με οδηγό το σώμα μας, ακούγοντας στη «σιωπή» τόσο τα ερεθίσματα που μας δίνει ο άλλος όσο και τις δικές μας εμπειρίες. Μια άσκηση όξυνσης των αισθήσεών μας μέσα από την κίνηση, μέσα από την οποία καλούμαστε να ξεπεράσουμε το φράγμα του νου και να αφήσουμε το ένστικτο και τις αισθήσεις να μιλήσουν.

Ηρώ Βασάλου | Becoming With Animal 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 30’ 

stegi xoros
Ηρώ Βασάλου | Becoming With Animal © Ανδρέας Σιμόπουλος

Πως βιώνεται η μεταμόρφωση; Μυστηριώδης και υποβλητική, η παράσταση δημιουργεί μια εκστατική ατμόσφαιρα και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί μιας μεταμόρφωσης. Η γυναίκα αναπνέει, μοχθεί, συνδέεται με το ζωώδες μέσα της και, τελικά, απελευθερώνεται σε έναν κόσμο που υφαίνεται εξαρχής. Με αφετηρία και κυρίαρχο μέσο το σώμα που κινείται, μιμείται, πειραματίζεται, αποτυγχάνει, επιμένει και, εν τέλει, εξαντλείται και μεταλλάσσεται, το σόλο “Becoming With Animal” είναι ένα σκοτεινό τελετουργικό που θέτει ερωτήματα για τα όρια του σώματος, της πραγματικότητας και του σκηνικού χώρου. Ένα μανιφέστο που καλεί το κοινό να πάρει θέση και να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Αναστασία Βαλσαμάκη | Dis Joint 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 28’ 

stegi xoros
Αναστασία Βαλσαμάκη | Dis Joint © Ανδρέας Σιμόπουλος

Πώς κινητοποιεί τη σκέψη μας μια χορογραφία και ποιες αντιληπτικές διαδικασίες μπορεί να αναθεωρηθούν όταν παρακολουθούμε χορό; Αυτό το ερώτημα συνιστά τον πυρήνα του “DisJoint”, ενός σκηνικού πειράματος που παίζει με τους παγιωμένους μηχανισμούς θέασης-πρόσληψης προτείνοντας την «ανοίκεια» σωματικότητα και την αφηγηματική «ανακολουθία».

Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη | manoeuvre_ 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 29’

stegi xoros
Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη | manoeuvre_ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Μια ξύλινη σανίδα και δύο χορεύτριες. Αυτό είναι όλο; Μπορεί, αλλά και προφανώς όχι. Παράδοξη συνθήκη, αλλά και εύστοχος περιορισμός για να ερευνήσει κανείς τα όρια της κινητικής επινοητικότητας και να μελετήσει το χορευτικό σώμα επί τω έργω. Η πρώτη χορογραφική συνεργασία ανάμεσα στην Κάντυ Καρρά και τη Χαρά Κότσαλη λειτουργεί σαν λογοπαίγνιο· αντιστέκεται στην εύκολη ερμηνεία που επιχειρεί να «παραφράσει» την κίνηση ή ανοίγεται σε πολλά πιθανά σενάρια, δίχως να εξηγεί το αυτονόητο, δίχως να δημιουργεί πλεόνασμα νοήματος πέρα από αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Τελικά, φαίνεται να υπονοούν οι δύο χορογράφοι, η σανίδα είναι ένα πράγμα για το οποίο η κίνηση δεν είναι παρά ένα πείραμα.

Γεωργία Τέγου & Μιχάλης Θεοφάνους | Reverie 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 45’

stegi xoros
Γεωργία Τέγου & Μιχάλης Θεοφάνους | Reverie © Ανδρέας Σιμόπουλος

Σουρεαλιστικό και ατμοσφαιρικό, το Reverie είναι μια βουτιά στο ασυνείδητο. Σαν μια επίσκεψη στη Χώρα των Θαυμάτων, η παράσταση πλάθει χαρακτήρες που μεταμορφώνονται, δοκιμάζονται και ενσωματώνονται σε κόσμους ονειρικούς που είναι παραδόξως οικείοι στον θεατή. Με σουρεαλιστική διάθεση, χιούμορ και ειρωνεία, οι χορευτές καταπιάνονται με μύθους και αρχετυπικές μορφές, μεταβαίνοντας διαρκώς από το προσωπικό στο συλλογικό και θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Δάφνη Αντωνιάδου & Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου | Vanishing Point 
Μέρος του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Διάρκεια: 21’

stegi xoros
Δάφνη Αντωνιάδου & Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου | Vanishing Point © Ανδρέας Σιμόπουλος

Καθρέφτης της ύπαρξης, αλλά και άβυσσος από την οποία ανασύρεται η πιο γνήσια αίσθηση του ανοίκειου, το σώμα στο έργο Vanishing Point γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι μύησης σε έναν κόσμο στα όρια φαντασίας και σκοτεινής πραγματικότητας. Η ακαταμάχητη έλξη για ένωση, ως υπενθύμιση κάθε συμβιωτικής σχέσης που επιχειρεί να «γεννήσει» μια νέα μορφή ζωής, αλλά και η βίαιη απόσχιση από τον άλλον, ως ένδειξη της διττής μας υπόστασης που, ενώ θεωρείται δεδομένη, ανοίγεται κάθε τόσο στο άγνωστο με σκοπό να κατακτήσει την ολότητά της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χορογράφος Ζερόμ Μπελ
Ζερόμ Μπελ: «Δεν πιστεύω στην προσωπική έκφραση του καλλιτέχνη»

Λίγο πριν δυο έργα του συναντήσουν το κοινό στην Πειραιώς 260, ο Γάλλος διάσημος χορογράφος μας μιλά για την θρυλική Ισιδώρα Ντάνκαν, την τέχνη του και τη δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY