Χορος

WHAT IF IT WAS YOU: Ένα χορευτικό project για την Ημέρα Προσφύγων

Στις 20 Ιουνίου τραγουδάμε και χειροκροτάμε όλοι μαζί για την ανθρώπινη αλληλεγγύη

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιωάννα Τουμπακάρη και Άντι Τζούμα στο «WHAT IF IT WAS YOU?»
Πρωταγωνιστές του είναι η Ιωάννα Τουμπακάρη και o Άντι Τζούμα © Andi Xhuma

Το «WHAT IF IT WAS YOU?» είναι το χορευτικό project του Flux Laboratory Athens για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Στη διάρκεια του Covid-19, έχουμε δει τους ανθρώπους να ενώνονται σε μία κοινότητα περισσότερο από ποτέ και να αποφασίζουν τιμήσουν μαζί και να χειροκροτήσουν όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με την εργασία τους στον τομέα της υγείας. Τι θα γινόταν αν αυτή την ενότητα την πηγαίναμε ένα βήμα παρά πέρα και αποφασίζαμε να τραγουδήσαμε και να χειροκροτήσουμε όλου μαζί για χάρη της ανθρώπινης αλληλεγγύης; Αυτό θα το διαπιστώσουμε το Σάββατο 20 Ιουνίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία.

Το Flux Laboratory Athens την επέλεξε, διότι αυτή έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η πιο ταιριαστή δηλαδή για να γιορτάσεις την ενθάρρυνση και την ενότητα των ανθρώπων.     

Η συμβολική αυτή κίνηση, όμως, δεν είναι το μόνο που ετοιμάζει το Flux Laboratory Athens για εκείνη τη μέρα. Ένα χορευτικό project έχει δημιουργηθεί με τίτλο «WHAT IF IT WAS YOU?», για να περάσει μέσω του χορού το μήνυμα αλληλεγγύης του. Πρωταγωνιστές του είναι η Ιωάννα Τουμπακάρη και o Άντι Τζούμα, με τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη να χορογραφεί έχοντας βασική πηγή έμπνευσης το τραγούδι «Take Care» της Imany. 

Φυσικά, το project δεν θα μείνει μεταξύ των δημιουργών του. Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το «WHAT IF IT WAS YOU?» είτε ψηφιακά είτε live. Από τη μία, ο Άντι Τζούμα σκηνοθέτησε τη video art μόρφη του, έτσι ώστε αυτή να μεταδοθεί ελεύθερα μέσω των social media. Από την άλλη, οι καλλιτέχνες θα βρεθούν σε διαφορετικά σημεία συμβολικής σημασίας μέσα στην πόλη, αλλά και στο Flux Laboratory Athens, έτσι ώστε να χορέψουν ζωντανά το «WHAT IF IT WAS YOU?», μαζί με το κοινό που θα βρίσκεται εκεί.   

 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο «WHAT IF IT WAS YOU?» 

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης το 2002. Από το 2000 συνεργάζεται με τις εξής ομάδες χορού: Λάθος Κίνηση του Κ. Μίχου, quasistellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη, APOTOSOMA του Α. Φωνιαδάκη, Οκτανα του Κωνσταντίνου Ρήγου, Landscape της Ι. Πάραλη, με την Πέρσα Σταματοπούλου κ.ά. Έχει χορέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Λίβερπουλ, Στοκχόλμη, Φλωρεντία, Μιλάνο, Βενετία, Νάπολη, Σεούλ, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Λυόν, Σλοβενία, Λιθουανία, Ρουμανία κ.ά. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με την ομάδα θεάτρου της Α. Μπρούσκου και την ομάδα θεάτρου «Omikron 2» του Σ. Σ. Τσακίρη. Έχει χορογραφήσει για την εφηβική ομάδα του Κέντρου μελέτης χορού Ντάνκαν «Αλδινες» και την Junior Hellenic Dance Co.. Ως βοηθός χορογράφου δούλεψε για την Παραολυμπιάδα Αθήνα 2004, στη Λυρική Σκηνή και στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ακαδημία χορού και θεάτρου ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στη σχολή θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και στο Kέντρο Mελέτης Χορού Ισ. Ντάνκαν. Από το 2013 είναι υπεύθυνη σπουδών του φυτωρίου στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Διδάσκει σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και στην Επαγγελματική σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Ο Άντι Τζούμα σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα (2009-2012). Έκτοτε έχει δουλέψει με διάφορους χορογράφους και ομάδες: τους Γιάννη Αντωνίου, Hannes Langolf, Ermira Goro, Κωνσταντίνο Ρήγο, Anton Lachky, CocoonDance Company, DV8 physical theatre. Από το 2015 άρχισε να δημιουργεί δικά του έργα δίνοντας έμφαση στον τομέα του κινηματογράφου και των διαδικτυακών βίντεο. Η ταινία του μικρού μήκους «Normal Day» συμμετείχε σε φεστιβάλ στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη, κερδίζοντας βραβεία. Επίσης, επελέγη μαζί με τον Χρήστο Ξυραφάκη να χορογραφήσουν ένα νέο έργο για το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2018. 

Η Ιωάννα Τουμπακάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στο London Contemporary Dance School. Έχει συνεργαστεί με διάφορους χορογράφους και σκηνοθέτες σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως με τους Αντώνη Φωνιαδάκη, Κωνσταντίνο Ρήγο, Έφη Μπίρμπα, Γιάννη Κακλέα, ομάδα Yelp, ομάδα Πρόσχημα, ομάδα Ζήτα, Nova Melancholia. Κατέχει μαύρη ζώνη στο παραδοσιακό κουνγκ φου και πτυχίο προπονήτριας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το 2016 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κινέζικης Πάλης που διεξήχθη στην Ιταλία. Διδάσκει σύγχρονο χορό και κουνγκ φου σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες. 

Τι είναι το Flux Laboratory Athens; 

Το Flux Laboratory παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται συνεχώς με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ φορέων του δημόσιου, ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα. Από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Ερευνητικός άξονας του καλλιτεχνικού του προγράμματος είναι το Σώμα. Το Σώμα διερευνάται ως αναπόσπαστο εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως πηγή καταγραφής γνώσης και εμπειριών, αλλά και ως μια δυναμική που νοηματοδοτεί τις έννοιες της συνοχής του κοινωνικού ιστού και της κοινότητας. 

Περισσότερες Πληροφορίες: 
Flux Laboratory Athens  
Αγγέλου Γέροντα 12, Πλάκα (Αθήνα)  
2100108357  
athens@fluxlaboratory.com  
www.fluxlaboratory.com  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ