Χορος

Sutra: 19 Σαολίν πολεμιστές στο ΚΠΙΣΝ

Μετά από παραστάσεις σε 83 πόλεις 33 χωρών έρχεται στην Αθήνα

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sutra_6734_credit_hugo_glendinning.jpg
© Hugo Glendinning

Η χορευτική παράσταση «Sutra» του Sidi Larbi Cherkaoui έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μετά από 83 διαφορετικές πόλεις 33 χωρών, 19 Σαολίν πολεμιστές-μοναχοί από την Κίνα θα βρεθούν στην Αθήνα, για να μας συστήσουν την χορευτική παράσταση-έργο τέχνης του Sidi Larbi Cherkaoui, «Sutra». Συγκεκριμένα, θα βρεθούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μαζί με ένα σκηνικό απαρτισμένο από τα 21 ξύλινα κιβώτια του Antony Gormley, του Βρετανού γλύπτη που είναι διάσημος για τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα τέχνης του. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Sidi Larbi Cherkaoui θα συμμετέχει στην παράσταση της 3ης Σεπτεμβρίου ως lead dancer.

sutra_0298_credit_andree_lanthier.jpg
© Andree Lanthier

Η παράσταση του βραβευμένου με Olivier, Ballet Tranz και Kairos Prize χορογράφου έρχεται να εξερευνήσει και να μας φέρει σε επαφή με την παράδοση των Σαολίν, μέσα από ένα θέαμα δυναμισμού και σωματικότητας. Σε αυτήν ανακαλύπτουμε την φιλοσοφία, αλλά και την πιστή που κρύβεται μέσα της, καθώς και την σύνδεσή της με την πολεμική τέχνη του kung fu. Όλα αυτά, βέβαια, τοποθετημένα και παρουσιασμένα μέσα από μία σύγχρονη οπτική, την οποία έρχεται να περιστοιχίσει η πρωτότυπη μουσική του Πολωνού συνθέτη Szymon Brzóska.

sutra_6401_credit_hugo_glendinning.jpg
© Hugo Glendinning

Ποια είναι, όμως, η σημασία του τίτλου «Sutra»; Η ρίζα του βρίσκεται στην ιερή γλώσσα των θρησκευτικών κειμένων του Ινδουισμού, Πάλι, και στην λέξη «sutta», η οποία φέρει τόσο ένα κυριολεκτικό, όσο και ένα πιο μεταφορικό νόημα. Λεξιλογικά είναι συνώνυμη της λέξης «νήμα», αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος αρχαίων και μεσαιωνικών ινδικών κειμένων, περιλαμβάνουν ένα σύνολο κανόνων που πρέπει  να ακολουθούν στη ζωή τους οι πιστοί του Ινδουισμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού. 

sutra promo
 


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ