Χορος

SIREN: Το τραγούδι των Σειρήνων ξετυλίγεται στο ΚΠΙΣΝ

Βασική πηγή έμπνευσης ο νόστος, η δημιουργικότητα και η μοναξιά

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
siren_photo_paul_kolnik_2.jpg
© Paul Kolnik

Ο Pontus Lidberg του Danish Dance Theatre φέρνει την παράσταση χορού «SIREN» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ

Όπως μας μαρτυρά και ο τίτλος του «SIREN» πρόκειται για μία παράσταση που έρχεται να συνομιλήσει με τις Σειρήνες. Τα μυθικά εκείνα πλάσματα, που με το τραγούδι τους μάγευαν του ταξιδιώτες της θάλασσας, ωθώντας τους να πέσουν μέσα σε αυτήν, και που μόνο ο Οδυσσέας κατάφερε να τους αντισταθεί, όταν έβαλε κερί στα αυτιά των συντρόφων του και έδεσε τον εαυτό του στο κατάρτι, παρακινούμενος από την άσβεστη νοσταλγία του για την Ιθάκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία παράσταση χορού του Σουηδού χορευτή, χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Danish Dance Theatre, Pontus Lidberg, η οποία σε συνδυασμό με έναν σκηνικό σχεδιασμό με προβολές και animation από τον Jason Carpenter, έρχεται να πραγματευτεί αυτήν τη νοσταλγία του Οδυσσέα και το υπνωτικό τραγούδι των Σειρήνων, όχι ως αφήγηση του μύθου τους, αλλά λαμβάνοντας τα ουσιώδη στοιχεία αυτού ως πηγή έμπνευσης. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Ο νόστος, η δημιουργικότητα, αλλά και η μοναξιά.

Αυτά τα τρία συστατικά θα πάρουν σάρκα και οστά στις 28 Ιουλίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς οι κινήσεις των χορευτών θα έρθουν να δέσουν αρμονικά με τις περιβάλλοντες εικόνες τους και με την μουσική. Από την μία, εικόνες νερού μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου μοναδική κυρίαρχος είναι η θάλασσα, το σπίτι των Σειρήνων, και όπου όποιος μπαίνει μέσα επιλέγει τον κίνδυνο να χάσει από τον προσανατολισμό του μέχρι και τη ζωή του. Από την άλλη, η Σονάτα για πιάνο αρ.18 του Franz Schubert και η μουσική του Stefan Levin, που συνδυάζει ακουστικά όργανα με αστικούς και συνθετικούς ήχους, αποτελεί έναν ενωτικό κρίκο που εντείνει το συναίσθημα του θεατή σε όσα βλέπει να ξετυλίγονται πάνω στη σκηνή.

siren_photo_paul_kolnik_5.jpg
© Paul Kolnik


Συντελεστές:

Καλλιτεχνική διεύθυνση/χορογραφία: Pontus Lidberg

Μουσική: Stefan Levin, Franz Schubert

Σχεδιασμός φωτισμού: Raphael Solholm

Δραματουργία: Adrian Guo Silver

Σχεδιασμός κοστουμιών: Karen Young

Animations: Jason Carpenter

Χορευτές:

Pontus Lidberg: Καλλιτεχνικός Διευθυντής/Χορογράφος/Χορευτής

Danish Dance Theater: Sarawanee Tanatanit, Nathanael Marie, Lucas Threefoot, Stefanos Bizas, Joe George, Csongor Szabo

siren_photo_sarah_melchiori_4.jpg
© Sarah Melchiori


Είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει στις 16/07 στις 12.00.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ