- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Νίκος Χρυσικάκης κάνει ένα «ξανακοίταγμα» σε μια φωτογραφική δουλειά 20 ετών
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
«Revisited encounters» στην Γκαλερί Artshot Sophia Gaitani: ο Νίκος Χρυσικάκης παρουσιάζει τη δουλειά των τελευταίων 20 ετών
Ο Νίκος Χρυσικάκης παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Revisited Encounters» στην Γκαλερί Artshot Sophia Gaitani. 15 φωτογραφίες που απεικονίζουν το βλέμμα του στον κόσμο και στην πραγματικότητα και παρουσιάζουν την πορεία του μέσα στα χρόνια. Χαρακτηριστικά είναι τα πορτραίτα του: από τον Βινσάν Κασέλ, την Κλαούντια Καρντινάλε και την Ειρήνη Παππά, μέχρι τον Ψαραντώνη, τον Δημήτρη Μάγγα ή τον Αρχιεπίσκοπο Βαρθολομαίο.
Revisited encounters: τι θα δούμε στη φωτογραφική έκθεση του Νίκου Χρυσικάκη
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που εκτίθενται έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 20ετία (από το 2004 έως και το 2025), ενώ οι 12 από τις 15 φωτογραφίες αποτελούν κομμάτια του σχεδόν χειροποίητου photo-zine που εξέδωσε ο καλλιτέχνης το 2025. Με τον τίτλο «Revisited Encounters» το εν λόγω photo-zine συγκεντρώνει 100 φωτογραφίες του καλλιτέχνη, (όλες αριθμημένες και υπογεγραμμένες), με μια ανανεωμένη ματιά στο έργο των τελευταίων χρόνων. Ένα μεγάλο μέρος της έκδοσης φιλοξενεί τα πορταίτα του καλλιτέχνη από διάφορους χώρους -από τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τέχνη, αλλά και τη θρησκεία και την πολιτική. Βέβαια, δεν φωτογραφίζει μόνο πορτραίτα,
Παράλληλα, στην έκθεση θα δούμε και μια τριάδα έργων με τιτλο «CARRAVAGGIO KID’S», ένα σχόλιο κατά της βίας, μια δουλειά που ταξίδεψε σε διάφορα σημεία του κόσμου, στην Photo España της Μαδρίτης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Schirn Kunsthalle Frankfurt. Τα φωτογραφικά έργα συμπληρώνει το βίντεο «Kyklos», που αποτυπώνει ξεκάθαρα αυτό το σκεπτικό: ότι ένας κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει.
Τα πορτραίτα του Νίκου Χρυσικάκη και οι «σχέσεις» που χτίζει με τα μοντέλα του
Όπως μου ανέφερε, «παντού χτίζω μια "σχέση", φεύγοντας από μια φωτογράφιση. Μπαίνει σχεδόν απρόσκλητος σε ένα σπίτι ή στον χώρο ενός ανθρώπου και εκεί κοιτάζει τους χώρους, το πώς ζει εκεί, ό, τι προλάβει, ανάλογα με τον χρόνο και τις συνθήκες. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το βλέμμα του προφανώς πέφτει σε λεπτομέρειες που αποτυπώνει συνέχεια στον φακό του. Πάντως ακόμα και αυτή τη μέθοδο ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ως ξανακοίταγμα. Γι' αυτό και επέλεξε σε πρώτο βαθμό τα ποτραίτα για το photo-zine του και στη συνέχεια για την έκθεσή του.
Το πρότζεκτ «Caravaggio kids»
To project μας πάει πίσω στο 2010-12. Εδώ ο Νίκος Χρυσικάκης ασχολήθηκε με ένα subculture: την παράνομη πάλη θα λέγαμε, η οποία δεν ακολουθούσε τότε πολύ λίγους κανονισμούς. Ήταν γνωστό πως σε πάρτι, γιορτές αλλά και κάποιες «ειδικές» εκδηλώσεις οργανώνονταν τέτοιοι παράνομοι αγώνες. Όλα αυτά συνέβαιναν προτού καθιερωθούν επίσημα ως άθλημα οι Μεικτές Πολεμικές Τέχνες (ΜΜΑ). Όπως μου αναφέρει ο καλλιτέχνης, «Ακολούθησα αυτά τα παιδιά σε διάφορους χώρους, κυρίως όμως σε κάποια κλειστά μέρη, κάποια γκαράζ, με λιγοστό φως». Αυτό το λιγοστό φως και η φωτογραφική πρόκληση που παρουσίαζε, σε συνδυασμό με την κίνηση των σωμάτων ενέπνευσε τον τίτλο του όλου πρότζεκτ. «Οι τρεις εικόνες που θα δούμε στη συγκεκριμένη έκθεση αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου εικαστικού έργου. Ο τίτλος προήλθε από την φωτιστική και temperament συνθήκη που θύμιζε τον μέγιστο Καραβάτζιο».
Το video Installation Kyklos
Το KYKLOS είναι ένα single channel video σε loop που δημιουργήθηκε το 2023 με καθημερινές και σε αλληλουχία φωτογραφίσεις για περίπου 78 ημέρες. Από αυτό το υλικό προέκυψε στη συνέχεια ένα timelapse πάνω στην ιδέα του κύκλου της ζωής και πώς ο ένας κύκλος περιέχει ήδη τον επόμενο... Το installation ντύνεται μουσικά από ένα soundscape του συνεργάτη του Νίκου Χρυσικάκη, του Ιρανού μουσικού και εικαστικού Kasraa Paashaie.
INFO
Γκαλερί ArtShot Sophia Gaitani, 13 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου
Δείτε περισσότερα για την έκθεση στον city guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.