- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αταραξία: Ένα διαφορετικό φωτογραφικό project στη Σίφνο
Ο φωτογράφος Ρικάρντο Ράσπα και η art director Ρήνη Γιαννάκη βρίσκονται πίσω από το project
Ο φωτογράφος Ρικάρντο Ράσπα και η art director Ρήνη Γιαννάκη δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο project στη Σίφνο
Aταραξία: Ελληνικός, φιλοσοφικός όρος που εννοεί την διαυγή κατάσταση ισχυρής ψυχραιμίας, με χαρακτηριστικά διαρκούς απελευθέρωσης από άγχος και ανησυχία.
Αυτό το σπάνιο πράγμα: ελευθερία από παράλογους φόβους. Μια κατάσταση απάθειας και μια απαλλαγμένη από άγχος προδιάθεση, όπως αντιλαμβάνονταν την αληθινή ευτυχία οι οπαδοί του Επίκουρου, αρχαίοι όσο και τυχαία επίκαιροι.
Ένα προσωπικά εκπληρωμένο τρίπτυχο, για τον φωτογράφο Ρικάρντο Ράσπα και την art director Ρήνη Γιαννάκη, στη διάρκεια μιας μακριάς καλοκαιρινής διαμονής στη Σίφνο, ακολουθώντας τα ίχνη του νησιώτη Επίκουρου: του φιλόσοφου, κατά τον οποίο κάθε άνθρωπος είναι ένα εν δυνάμει νησί.
Για τον Επίκουρο, η διανοητική ηρεμία, η πιο εξυψωμένη μορφή απόλαυσης, διακρίνεται από την σωματική μέσω της αποχής από άχρηστες επιθυμίες και από την ικανοποίηση από απλά πράγματα. Το πρότζεκτ προσπαθεί να θέσει σε δοκιμασία αυτή την αρχή της απόλαυσης μεταδίδοντας αυτή την πολυπόθητη αδιατάρακτη στάση ζωής στις ούτως ειπείν αχτίδες μιας εμβληματικής μόδας ενός τελείως διαφορετικού συστήματος απόλαυσης.
Προς επίρρωση του συγκεκριμένου, συγχωνεύοντας τις διακριτές αισθητικές λόγου και φωτογραφίας, η ΑΤΑΡΑΞΙΑ καταφέρνει να γονιμοποιήσει (μπολιάσει) το φυσικά επιφανειακό με μια απροσδόκητη αίσθηση βάθους σε μια αντιλαμβανόμενη απολαυστική μαρτυρία.
Η ΑΤΑΡΑΞΙΑ υλοποιήθηκε στη Σίφνο Κυκλάδων και η πραγματοποίηση οφείλεται στην
ευγενική και θερμή συνεργασία των εικονιζόμενων εντοπίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.