Φωτογραφια

Οι σταρ, οι πολιτικοί και τα μοντέλα που φωτογράφισε μυθικά ο Ντέιβιντ Μπέιλι

Από τους Rolling Stones στη Βασίλισσα Ελισάβετ κι από τον Σαλβαδόρ Νταλί στους δίδυμους αδερφούς Κρέι, το λεύκωμα της Taschen The David Bailey SUMO» είναι ένας οπτικός θησαυρός

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ce-bailey-image_02_03173.jpg
The SUMO and its Marc Newson bookstand and the four available prints, © Taschen, www.taschen.com

The David Bailey SUMO: Η συλλεκτική έκδοση της Taschen για τον άνθρωπο που θεμελίωσε τη μοντέρνα φωτογραφία.

«Ο καθένας μπορεί να γίνει σπουδαίος φωτογράφος, αν ζουμάρει αρκετά σε αυτό που αγαπά» έχει πει ο ίδιος και μάλλον δεν έχει άδικο. Ο Ντέιβιντ Μπέιλι, ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας φωτογραφίας, εστίασε από νωρίς το φακό του στη νεανική ενέργεια που μπορούσε να συναντήσει κανείς στο Λονδίνο των 60s αν ήταν αρκετά παρατηρητικός και έκανε κλικ σε μια νέα γενιά αστέρων αλλά και ανθρώπων που άλλαξαν τον κόσμο. Άντι Γουόρχολ, Σαλβαδόρ Νταλί, Νέλσον Μαντέλα, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ, Κέιτ Μος, Φράνσις Μπέικον, Ζάχα Χαντίντ, Μπριζίτ Μπαρντό, Rolling Stones, Beatles, Oasis, Τζακ Νίκολσον, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, οι διαβόητοι δίδυμοι κακοποιοί Κρέι και πολλές άλλες περιπτώσεις επωνύμων τον εμπιστεύτηκαν και αποκόμισαν εικόνες που συγκαταλέγονται στις πλέον αναγνωρίσιμες.

ce-bailey-image_06_03173.jpg
Bookjacket 3/4: Mick Jagger, © Taschen, www.taschen.com

Τιμώντας έναν από τους πλέον σπουδαίους μεταπολεμικούς φωτογράφους, οι εκδόσεις Taschen κυκλοφορούν ένα άκρως συλλεκτικό λεύκωμα 440 σελίδων και 3.000 αριθμημένων αντιτύπων που προλογίζει ο Ντάμιεν Χιρστ. Στην έκδοση «The David Bailey SUMO» οι αναγνώστες θα βρουν μερικά από τα πιο εικονοκλαστικά πορτρέτα των τελευταίων έξι δεκαετιών. O άνθρωπος που οραματίστηκε και κατέγραψε το περίφημο Swinging London μαζί με τους Τέρενς Ντόνοβαν και Μπράιν Ντάφι, την αποκαλούμενη και «μαύρη τριαρχία», τους πρώτους στην ουσία σελέμπριτι φωτογράφους, συστήνοντας μια νέα γενιά μοντέλων: για την ακρίβεια το πρώτο τοπ μόντελ παγκοσμίως, την Τζιν Σρίμπτον, που γνώρισε στα 18 της και έζησε μαζί της μια θυελλώδη ερωτική σχέση αλλά και την Πενέλοπε Τρι.

ce-bailey-image_05_03173.jpg
Bookjacket 2/4: Jean Shrimpton, © Taschen, www.taschen.com

Ο τύπος που έδωσε μερικές από τις πιο κλασικές λήψεις του στις σελίδες της Vogue, γράφοντας ένα ρεκόρ 800 εικόνων σε ένα χρόνο, στα χρόνια που όλα ήταν αναλογικά και οι ψηφιακές ευκολίες ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο εφευρέτης μιας νέας οπτικής γλώσσας. Ο σύζυγος της Κατρίν Ντενέβ. Πόσο εύκολο είναι να τραβήξεις εικόνες που θα θυμάται η ανθρωπότητα για πάντα; Παίζοντας με την προοπτική και εμπνεόμενος από το μοντερνισμό, ο Ντέιβιντ Μπέιλι διαμόρφωσε μέσα από τις εικόνες του τις λαϊκές αντιλήψεις για τους σταρ.

ce-bailey-image_04_03173.jpg
Bookjacket 1/4: Paul McCartney and John Lennon, © Taschen, www.taschen.com

Οι όμορφοι και οι διαβόητοι, οι ισχυροί και οι περιθωριακοί, οι διανοητές και οι φωτογενείς, παρελαύνουν σε 300 πορτρέτα στις σελίδες του «The David Bailey SUMO», αποτέλεσμα διετούς έρευνας στα προσωπικά του αρχεία και αποκορύφωμα μιας καριέρας μοναδικής. Δείτε τις τέσσερις εκδοχές της πολυτελούς έκδοσης εδώ και ρίξτε μια ματιά στα μυθικά καρέ του.

ce-bailey-image_01_03173.jpg
The SUMO and its Marc Newson bookstand and the four available prints, © Taschen, www.taschen.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ