Φωτογραφια

Τι είδαν τα μάτια του Βασίλη Αρτίκου γυρνώντας τον κόσμο

Μια σειρά φωτογραφιών από την Αιθιοπία μέχρι τον Πόντο

29547098_1827832773915581_698147108_n.jpg
Έλενα Χάλαρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1_ellada.mesologgi_2005.jpg

Τη νέα του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Έρμα ‘ν’ τα μάτια» εγκαινιάζει την Παρασκευή 11/05 και ώρα 20:30 ο καταξιωμένος φωτογράφος Βασίλης Αρτίκος. Η έκθεση θα λειτουργεί στο «Οφθαλμολογικό Πατρών» (Αγίου Ανδρέου 111 -113) και θα συνοδεύεται από την έκδοση ομώνυμου λευκώματος, το οποίο προλογίζει η Κατερίνα Γκάτση. Πρόκειται για το πέμπτο κατά σειρά που εκδίδεται με έργα του καλλιτέχνη.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του «Οφθαλμολογικού Πατρών» ο Βασίλης Αρτίκος θα παρουσιάσει μια μοναδική σειρά φωτογραφιών με «ματιές» από όλο τον κόσμο, έτσι όπως τις αποθανάτισε με τον «φακό» του στα ταξίδια του σε Αιθιοπία, Ινδία, Μαρόκο, Ευρώπη, Μεξικό, Πόντο, και φυσικά στην Ελλάδα, «ματιές» που αποτυπώνουν» όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου συναισθήματος.

351.jpg

«Τα πρόσωπα του Αρτίκου πολλές φορές νιώθω πως δεν υπάρχουν παρά μόνο στο νου  και την ψυχή του. Σκέφτομαι πως μπορεί να είναι οι αρχέγονες αγαπημένες μορφές της ζωής του που τον σημάδεψαν και διαρκώς τις αναζητά να τις ξαναδεί. Σαν κάποτε οριστικά να χάθηκαν και με το βλέμμα του το ανθρώπινο και το φωτογραφικό τις επαναφέρει με κάθε ευκαιρία. Είναι παιδιά, είναι πατρικές και μητρικές φιγούρες, μορφές αγιασμένες στο φως ή στο  ημίφως. Δεν κραυγάζουν. Σχεδόν κρύβονται. Μόνο ένα βλέμμα τους ολισθαίνει προς τον πραγματικό κόσμο, μια ματιά τους, που μας αποκαλύπτει αυτό το αυθεντικό κομμάτι της ύπαρξή τους...  Και ο Αρτίκος μας οδηγεί αθόρυβα στον δικό τους κόσμο» σημειώνει η κυρία Γκάτση.

11_ethiopia._lalibela_2015.jpg

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και δούλευε επί σειρά ετών ως οικονομολόγος και  καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου έως το 2013. Τώρα ασχολείται αποκλειστικά με τη φωτογραφία και διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία φωτογραφικά workshops και μαθήματα στο Μεσολόγγι, όπου κατοικεί.

Η επαφή του με τις εικαστικές τέχνες ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια. Αν και η πρώτη του επαφή ήταν με τη ζωγραφική, τελικά τον κέρδισε η φωτογραφία. Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Πάτρα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην ARLES της Γαλλίας.

1.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ