Φωτογραφια

Εντός σχεδίου πόλης

Τα δημιουργικά γραφεία του DW φωτογραφίζουν τις γειτονιές τους ειδικά για την A.V.

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 243
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42657-95914.jpg

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το DESIGN WALK εξελίσσεται σε έναν ετήσιο θεσμό που μετατρέπει το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης σε ένα σχεδιαστικό καμβά. Φέτος, τρίτη χρονιά, οι 13 ομάδες αυτοσχεδίασαν, επηρεάστηκαν από την πρόσφατη δυστοπική ατμόσφαιρα της Αθήνας και μας καλούν να είμαστε συνεπείς στην καθιερωμένη διαδρομή που οδηγεί στις εκθέσεις στο χώρο εργασίας τους. Τους ζητήσαμε να φωτογραφίσουν για μας τις γειτονιές τους, από τις οποίες εμπνέονται και στις οποίες θα περπατήσουμε, και να παρουσιάσουν το ID της συμμετοχής τους…

THE DESIGN SHOP

Ποιος; Διονύσης Λιβάνης, Ολυμπία Αϊβάζη, Μαρία Κεφαλά.

Πού; Κριεζή 1, www.thedesignshop.gr, info@thedesignshop.gr

Tι; “Step and Repeat”.

Γιατί;  Στην έκθεσή μας ασχολούμαστε με τα μοτίβα. Είναι κάτι που πάντα μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Οι κανόνες, η επανάληψη, η αλλαγή, η εξέλιξη. Ο μαγικός τρόπος που οι απλές γραμμές μπορούν να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σύμπαν. Τα μοτίβα που σχεδιάσαμε κάνουν αναφορά σε παραδοσιακά διακοσμητικά σχέδια, σε μαθηματικούς κανόνες, ακόμα και στα αμερικανικά μιούζικαλ της δεκαετίας του 1930.

Το design είναι... διασκέδαση.


n

3 IN A BOX

Ποιος; Γιάννης Σουρραπάς, Vishy Moghan

Πού; Βύσσης 1 & Αιόλου, Μοναστηράκι, www.3inabox.gr, info@3inabox.gr

Tι; “homopictographicus | an evolutionary tale”.

Γιατί; Το έπος της εξέλιξης του pictographicus είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά στην ιστορία του design. Έτσι μας φάνηκε απαραίτητο να παρουσιάσουμε έστω και ένα μικρό κομμάτι αυτού του θαυμαστού χρονικού.

Το design είναι... everything!


n

MNP

Ποιος; Βασίλης Μαρματάκης, Κατερίνα Παπαπαναγιώτου, Ιφιγένεια Βασιλείου.

Πού; Βορεού 10,  Μοναστηράκι, www.mnpdesign.gr, info@mnpdesign.gr

Tι; «Παρατήρηση».

Γιατί; Για να δημιουργεί και να σχεδιάζει κάποιος σωστά πρέπει να παρατηρεί και να επεξεργάζεται το περιβάλλον του. Βασική άσκηση είναι μέσω της διαδικασίας του ελεύθερου σχεδίου. Ο χώρος μας κατά τη διάρκεια του φετινού Design Walk θα μετατραπεί σε ένα απρόβλεπτο εργαστήριο ελευθέρου σχεδίου με εναλλασσόμενα θέματα, υλικά, καβαλέτα, μοντέλα και μουσική.Με την καθοδήγηση της έμπειρης εικαστικού Μαριγώς Κάσση οι επισκέπτες θα πειραματιστούν μέσω του ελευθέρου σχεδίου και της ζωγραφικής, με στόχο να αντιληφθούν βιωματικά τη διαφορά της εμπειρίας του να βλέπεις, σε σχέση με το απλά να κοιτάς.

Το design είναι... ο σωστός σχεδιασμός.


n

 

BIOS

Ποιος; Βασίλης Χαραλαμπίδης, Γιάννης Αναγνώστου.

Πού; Πειραιώς 84, www.bios.gr, info@bios.gr

Tι; «Οι δουλειές των άλλων».

Γιατί; Σε τρεις μέρες και τρεις νύχτες το Βios μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό δίκτυο συνύπαρξης των ανθρώπων που σχετίζονται με το design και που τα γραφεία τους δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ψυρρή. Πρόκειται για μια παρουσίαση της πολυφωνίας της κοινότητας των designers με πολλές παράλληλες δράσεις.

Το design είναι... Το design δεν είναι.


n

π6

Ποιος; Ρένα Χρυσικοπούλου, Μίκαελ Οκς, Αναστασία Λουρή, Νατάσα Παππά.

Πού; Μελανθίου 8, Ψυρρή, www.pi6.gr, contact@pi6.gr

Tι; «Φτου και βγαίνω».

Γιατί; Η ζωή μας είναι ένα παιχνίδι. Και περιέχει όλα τα στοιχεία ενός παιχνιδιού, όπως αυτά που παίζαμε μικροί. Παίκτες, ομάδες, κανόνες, στρατηγική, ανταγωνισμό, λύσεις, νικητές και χαμένους. Μετατρέψαμε λοιπόν κάποιες από τις  είναι... Καλά!


n

DESIGN INSANE

Ποιος; Indyvisuals.net Design Collective (Design Insane, Cynic Design, pSit, til01, Cast-a-blast, Alex k., Γιώργος Σ. Βλάχος).

Πού; Κολοκοτρώνη 35, 3oς όροφος, www.indyvisuals.net, www.designinsane.org, indyvisuals@gmail.com, designinsane@gmail.com

Tι; “First of all we think the world must be changed”.

Γιατί; Γιατί τα γεγονότα του Δεκέμβρη μας θύμισαν ότι η ομορφιά είναι στο δρόμο. Γιατί η τέχνη χρειάζεται εγχείριση. Χρησιμοποιούμε Canvas prints, video projections, dj set(s).

Το design είναι... το δικό μας όπλο ενάντια στην κοινωνία του διαχωρισμού.


n

POOR DESIGNERS

Ποιος; Τάσος Σαπουνάκης, Δημήτρης Τζαβάρας, Γιώργος Γιάκος, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Τάσος Παπαϊωάννου.

Πού; Κριεζή 1 & Σαρρή, Ψυρρή, www.poordesigners.com, aboutdesign@poordesigners.com

Tι; “No Prob - The swift relief”.

Γιατί; Η No Prob είναι μία εικονική εταιρεία που σχεδιάζει προϊόντα για την ψυχική ισορροπία. Η φετινή μας έκθεση (τα προϊόντα της No Prob εκτίθενται στο χώρο του γραφείου μας, αλλά και μέσω αφισών και βίντεο) αποτελεί αφορμή για να προβληματιστεί το κοινό του και να βρει λύσεις στα προσωπικά του προβλήματα.

Το design είναι... ό,τι μπορείς να εξερευνήσεις με τις αισθήσεις σου!


n

DESIGN PARK

Ποιος; Αντώνης Λουράντος, Μελίνα Τούρου, Βασίλης Καραγιώργος.

Πού; Κτενά 1, www.designpark.gr, info@designpark.gr

Tι; “Lettair”.

Γιατί; Γιατί το γράμμα είναι το σώμα της γραφιστικής, της πληροφορίας και γενικότερα της επικοινωνίας. Χρησιμοποιήθηκε Processing και σχέδιο στο χέρι.

Το design είναι...  (αποσιωπητικά)...


n

SEREAL DESIGNERS

Ποιος; Σπύρος Δρακάτος, Νίκος Σιδέρης, Τόνια Αυγουστάκη, Χάρης Κότσογλου + serealfriends.

Πού; Μιαούλη 19, Ψυρρή, www.sereal.net, info@sereal.net

Tι; “Τhe Jukecity”.

Γιατί; Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Με αυτό κατά νου δημιουργήσαμε μια φανταστική μουσική πόλη, την Jukecity, στην οποία συμβαίνουν διάφορες σουρεαλιστικές αλλά και καθημερινές καταστάσεις, πάντα με την υπόκρουση μουσικής. Corporate τέρατα, κοσμογονικες καταστροφές και δυνάμεις παρακολούθησης επηρεάζουν τη ζωή στην Jukecity, όσο και τη δική μας τον τελευταίο καιρό.

Το design είναι... blood money!


n

PLAY

Ποιος; www.jamtoons.com, Μαρία Γεωργάνα, www.these.gr, Κωνσταντίνος Δέμης, www.sergiokomic.com, Σέργιος Κοτσόβουλος, www.deepgreensea.net, Δημήτρης Λαδόπουλος , www.jamtoons.com, Γιάννης Μπαρδάκος, kfolio.designersblock.net, Κατερίνα Μυριανθοπούλου, eleni_t@otenet.gr?subject=play%20studios, Ελένη Τσάμπρα.

Πού; Μιαούλη 23, Ψυρρή, www.playstudios.org

Τι; “Loop”.

Γιατί; Το studio Play αποτελείται από 7 ανεξάρτητους δημιουργούς. Θέλαμε να κάνουμε κάτι ενιαίο, αλλά να υπάρχει και ελεύθερη ατομική έκφραση.Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές τεχνικές animation και video.

Το design είναι... αποσηματοδότηση.


n

g

Ποιος; Μιχάλης Γεωργίου, Αλέξανδρος Γαβριλάκης.

Πού; Μιαούλη 6, g@georgiougavrilakis.comwww.georgiougavrilakis.com

Tι; “Glows in the dark”.

Γιατί; Eπειδή οι τοίχοι θέλουν συνθήματα κι επειδή διανύουμε περίεργους καιρούς, αποφασίσαμε να βάψουμε το λευκό μας γραφείο μαύρο. Τα μηνύματα του κοινού, γραμμένα με φωσφορικούς μαρκαδόρους, θα συνθέσουν ένα έργο που θα σπάσει το μαύρο και θα φωτίσει τους περίεργους καιρούς.

Το design είναι... η καθημερινότητά μας, και αυτό είναι συναρπαστικό!


n

THE SWITCH DESIGN AGENCY

Ποιος; Βαρνάβας Φιλίππου, Γρηγόρης Παπαχριστοφόρου, Ιωάννα Καρμάλη, Κωστής Συκιώτης, Μαίρη Καρατζά, Μάριος Μπούρικας.

Πού; Σαχτούρη 3, Ψυρρή, www.theswitch.gr, come@theswitch.gr

TI; «OFF.ICE: Εκστρατεία κατά των βαρετών χώρων εργασίας».

Γιατί; Το «OFF.ICE» είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης και η αρχή ενός διαλόγου, προκειμένου το κοινό να έρθει σε επαφή με προσεγγίσεις του design μέσα στα γραφεία εργασίας και το πώς μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της. Εικόνες, στοιχεία, ντοκουμέντα, spots και ένα ειδικά διαμορφωμένο blog (www.off-ice.gr, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα πλαίσια του Design Walk) συγκεντρώνονται και συντονίζονται από τη theSwitch για μια «εκστρατεία» στην οποία συμμετέχει ο κόσμος καθώς περιηγείται στα δημιουργικά γραφεία.

Το design είναι... OFF.ICE!


n

TYPICAL MUTATIONS

Ποιος; Παναγιώτης Χατζηδάκης, Δημήτρης Χασαπάκης, Eric T. Parks.

Πού; Λεπενιώτου 21, Ψυρρή, www.typicalmutations.com, info@typicalmutations.com

Tι; “Origami”.

Γιατί; Το Origami είναι η αρχαία ιαπωνική τέχνη δημιουργίας αντικειμένων μέσα από χαρτί που διπλώνεται. Το χαρτί, μέσα από το Origami, υιοθετεί ένα ρόλο διαφορετικό από εκείνο του μέσου καταγραφής. Ένα ρόλο συνάμα σοβαρό και παιχνιδιάρικο, που δείχνει ότι υπάρχουν και άλλα επίπεδα από αυτά που φαίνονται. Οι επισκέπτες θα κληθούν να φτιάξουν το δικό τους αντικείμενο.

Το design είναι... παιχνίδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ