Φωτογραφια

Χάρης Παναγιωτακόπουλος: Φωτογραφίζοντας τη μοναχικότητα

Δείτε τις 15 φωτογραφίες που κέρδισαν το πρώτο βραβείο για τη σειρά «You Always Walk Alone» στο διεθνή διαγωνισμό «BSPF»

107302-212813.jpg
Θανάσης Καρατζάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378991-782007.jpg
Χάρης Παναγιωτακόπουλος

Το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας δρόμου των Βρυξελών «BSPF» απονεμήθηκε στον Χάρη Παναγιωτακόπουλο για τη σειρά του «You Always Walk Alone». Ο Χάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και από το 1995 ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Με τη φωτογραφία ασχολείται από τον Νοέμβριο του 2009. Το βραβείο BSPF στη κατηγορία «Series», είναι μια σημαντική διάκριση, με συμμετοχές από σχεδόν 40 διαφορετικές χώρες στο πιο διαδεδομένο είδος, αυτό της φωτογραφίας δρόμου.  

Για το πώς δημιουργήθηκαν οι 15 μοναδικές φωτογραφίες της σειράς που διακρίθηκε μας μίλησε ο ίδιος:

«Αυτή η σειρά φωτογραφιών με τίτλο "You Always Walk Alone" δημιουργήθηκε τυχαία. Δεν ήταν δηλαδή αποτέλεσμα κάποιας βαθυστόχαστης φωτογραφικής ιδέας η οποία δουλεύτηκε και κατόπιν υλοποιήθηκε, αλλά ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή παρατηρώντας στον υπολογιστή τις street εικόνες μου διαπίστωσα σε μερικές από αυτές κοινά στοιχεία, κοινά νοήματα και κοινή ατμόσφαιρα. Διαπίστωσα, δηλαδή εκ των υστέρων ότι, από το 2010 που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την φωτογραφία, βγαίνοντας στον δρόμο να φωτογραφίσω ασυνείδητα είτε απέφευγα τα πολύβουα μέρη είτε, συχνότερα, προσπαθούσα να απομονώσω το ανθρώπινο στοιχείο μέσα σε αυτά αναδεικνύοντας την μοναξιά ή την μοναχικότητα του καθενός μας ακόμα και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους. Είχε αρκετές φωτογραφικές δυσκολίες αυτό το εγχείρημα και άπειρες αποτυχίες, αλλά τις λίγες φορές που το κατάφερνα, οι εικόνες με συγκινούσαν. Αυτό άλλωστε είναι τελικά και το ζητούμενο στην ενασχόληση με την τέχνη».

Gallery

Περισσότερες πληρφορίες σχετικά με τον Χάρη Παναγιωτακόπουλο θα βρείτε εδώ και το Facebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ