- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έλληνας απέσπασε το πρώτο βραβείο στα «Photography Masters Cup Awards»
Ο Γιώργος Κορδάκης ανακηρύχθηκε πρώτος ανάμεσα σε 8.500 φωτογράφους
Ο έλληνας φωτογράφος Γιώργος Κορδάκης απέσπασε το πρώτο βραβείο στον έκτο διαγωνισμό «Photography Masters Cup Awards» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Στον διεθνή διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν συνολικά 8.500 φωτογράφοι, ο Γιώργος Κορδάκης, εκτός από το πρώτο βραβείο, κέρδισε και τιμητική αναφορά για μία δεύτερη φωτογραφία του. Οι δύο εικόνες που διακρίθηκαν προέρχονται από τη σειρά «10.000 American Movies», την οποία ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δουλεύει το 2009, όταν αποφάσισε να διερευνήσει το κατά πόσον η περιπλάνηση του στις ΗΠΑ - σε νέες, άγνωστες γι’ αυτόν περιοχές και σε νέα εδάφη -θα ήταν δυνατόν να του ανανεώσει την σκέψη και να τον βοηθήσει στον προσωπικό επαναπροσδιορισμό του.
Στο σημείωμα του καλλιτέχνη που συνόδευε τη συμμετοχή του στα 6α «Photography Masters Cup Awards», ο Κορδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Φθάνοντας στην Αμερική άρχισα να οδηγώ και να φωτογραφίζω χωρίς συγκεκριμένο στόχο, χωρίς συγκεκριμένο όραμα για την δουλειά. Τα ρετρό αυτοκίνητα, τα κτίρια, τα τοπία έκαναν την καρδιά μου να χτυπάει γρηγορότερα καθώς ανακάλυπτα συνεχώς εικόνες κινηματογραφικών λήψεων που είχαν εισχωρήσει στο μυαλό μου από την παιδική μου ηλικία. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι διερευνούσα αυτές τις παιδικές μνήμες κατασκευάζοντας νέες πάνω στις παλιές. Μικρές πόλεις στο Κάνσας, την Βόρεια Ντακότα ή το Λας Βέγκας με έκαναν να σκέφτομαι τους σκηνοθέτες που πέρασαν από εκεί, εμπνεύσθηκαν και είπαν: Ας γυρίσουμε αυτήν την σκηνή εδώ!».
Στο ίδιο γραπτό, ο φωτογράφος τέχνης και αρχιτεκτονικής, ο οποίος ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, αναφέρει : «Όταν ξεκίνησα ένιωθα σαν ηθοποιός σε μια ταινία που δεν τελείωνε ποτέ, αλλά όπως δούλευα αντιλήφθηκα ότι ήμουν μάλλον ένας σκηνοθέτης που αναζητούσε μια πραγματικότητα που ζει μόνο στην αντεστραμμένη εικόνα του καθρέφτη που δημιουργούν οι κινηματογραφικές ταινίες. Ήθελα να κρατηθώ όσο μακριά γινόταν από την τελική εικόνα, από την οποία ήθελα να απουσιάζει τόσο η κάμερα, όσο και κάθε ανθρώπινη παρουσία, ώστε τίποτα να μην σε αποσπά από την λειτουργία της μνήμης».
Παρακάτω, η δεύτερη φωτογραφία του Γιώργου Κορδάκη που απέσπασε τιμητική διάκριση, καθώς και δύο ακόμη λήψεις από τη σειρά «10.000 American Movies». Στο προφίλ του δημιουργού στο Facebook, ανακαλύψαμε επίσης πλειάδα εξαιρετικών λήψεων, με λυρικές αναφορές στην αμερικάνικη μυθολογία του αυτοκινητόδρομου και των diners, όλες τους τραβηγμένες με την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, Hipstamatic.












http://www.yiorgoskordakis.com/

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.