Στην ιστοσελίδα τους γράφουν σαν σύνθημα: «Ο Έρωτας είναι Έρωτας – Ορθόδοξος ή όχι.»
Σωστό.
Η «Sancta Paraphilia: Για την Ποικιλότητα των Επιθυμιών» είναι το ημερολόγιο που εκδίδει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο εκδοτικός οίκος/καλλιτεχνική ομάδα ερωτικής παρέμβασης «Orthodox Calendars». Η «Sancta Paraphilia» είναι ένας φόρος τιμής στην Αποδοχή και διηγείται την ιστορία του Πατέρα Βιτάλυ Μιλόνοβ που ταξιδεύει στη Δύση προκειμένου να ανακαλύψει το εύρος των επιθυμιών, έτσι όπως τις περιέγραψε, ως σατανικές, ο Ρώσος Ορθόδοξος πατριάρχης Κύριλλος. Ο Βιτάλυ καταδύεται στην άβυσσο της ψυχής με εξαιρετικό στιλ, είναι η αλήθεια, για να ανακαλύψει ότι, αντί για φόβο, οι επιθυμίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές για να βρουν όλοι την πνευματική τους ισορροπία.
Το πρώτο ημερολόγιο που είχαν κυκλοφορήσει το 2013 είχε τίτλο «Για την Ελευθερία του Λόγου, την Ενότητα και την Ανεκτικότητα» και ξεδίπλωνε τις ιστορίες 12 αρρενωπών αγοριών και των καλεσμένων τους, ένας για κάθε μήνα, από 12 διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Η άποψή τους; Η έλλειψη σεβασμού στις επιθυμίες και την ιδιωτική ζωή του άλλου, καταστρέφει τη ζωή χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων, ευνοεί την έκθεση σε κινδύνους χωρίς προφύλαξη, αυξάνει την αδυναμία μπροστά στον ιό HIV και τους οδηγεί στη σιωπή, την ντροπή και την κρυφή ζωή.
Το δεύτερο ημερολόγιο, του 2014, είχε τον τίτλο “LOVE IS LOVE – ORTHODOX OR NOT!” και ήταν αφιερωμένο στον γκέι γάμο. Δώδεκα ιστορίες 12 νέων ζευγαριών αντρών από την Ανατολική Ευρώπη και πάλι, που μοιράζονται το όνειρο για την επισημοποίηση και κατοχύρωση της αγάπης τους μπροστά στο ιερό της τοπικής τους Ορθόδοξης εκκλησίας.
Όσο για το ημερολόγιο του 2015, με τίτλο «SALIGIA» ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική ανεκτικότητα. Μια ιστορία που ξετυλίγεται σε 12 εικόνες, στη δεξιά όχθη του ποταμού Μόσκβα, στα νότια της Μόσχας, όπου οι ιερείς δεν βρίσκουν τίποτα κακό στην ένωση δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου και πιστεύουν ότι η αμαρτία σε κάνει «να νιώθεις θεϊκά».
Ο εκδοτικός οίκος OC (Orthodox Calendar) κυκλοφορεί βίντεο και ημερολόγια από το 2012 με μοντέλα γυμνούς ή ημίγυμνους άντρες, οι οποίοι όλοι δηλώνουν πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, το κάστινγκ γίνεται μέσα από αγγελίες που δημοσιεύονται στη σελίδα του εκδοτικού οίκου. Η δημιουργική ομάδα είναι 6 ανατολικο-ευρωπαίοι καλλιτέχνες από πρώην κομμουνιστικές χώρες που γνωρίστηκαν στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης. Ο στόχος τους, όπως δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους, είναι ένας και σαφής: δημιουργούνε για να χτυπήσουν την ομοφοβία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Με αρκετή ειρωνεία, βέβαια μια και η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα τελευταία χρόνια, κόπτεται ιδιαιτέρως εναντίον της ομοφυλοφιλίας, με ομοφοβικό πυρετό κυρίως στην ηγεσία της.
Οι εικόνες τους είναι τολμηρές, μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια του κιτς και παίζουν ανάμεσα στα ομοερωτικά σκηνικά που φωτογράφιζαν οι Pierre & Gilles και ο David LaChapelle. Δύσκολο να έρθει η αλλαγή μέσα από ένα τέτοιο ημερολόγια, αγόρια, όσο φανταχτερό και ειρωνικό κι αν είναι. Μπορεί όμως να σταθεί μία καλή αφορμή, για τους φοβισμένους και διστακτικούς να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι και να αντιληφθούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Deal with it.
Περισσότερα στο https://www.orthodox-calendar.com/
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις κυκλοφόρησε το λεύκωμά της με τον τίτλο «Ατελιέ καλλιτεχνών- χάος και έμπνευση»
Μέσα από τον φακό του αποτυπώθηκε η ψυχή της ιταλικής μόδας, αναδεικνύοντάς την σε μορφή τέχνης
«Η φωτογραφία είναι ένα είδος ποίησης και μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους»
«Tα πορτραίτα που θα δείτε είναι καθημερινά πορτραίτα γυναικών λεσβιών που εμένα μου φαίνονται εναρμονισμένες με την κοινωνία σήμερα»
Τα 69 πορτραίτα φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη το 2022
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.