Φωτογραφια

Γυμνοί παπάδες εναντίον της ομοφοβίας

Ένα τολμηρό «Ορθόδοξο Ημερολόγιο» για το 2016

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111360-220783.jpg

Στην ιστοσελίδα τους γράφουν σαν σύνθημα: «Ο Έρωτας είναι Έρωτας – Ορθόδοξος ή όχι.»

Σωστό.

image

Η «Sancta Paraphilia: Για την Ποικιλότητα των Επιθυμιών» είναι το ημερολόγιο που εκδίδει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο εκδοτικός οίκος/καλλιτεχνική ομάδα ερωτικής παρέμβασης «Orthodox Calendars». Η «Sancta Paraphilia» είναι ένας φόρος τιμής στην Αποδοχή και διηγείται την ιστορία του Πατέρα Βιτάλυ Μιλόνοβ που ταξιδεύει στη Δύση προκειμένου να ανακαλύψει το εύρος των επιθυμιών, έτσι όπως τις περιέγραψε, ως σατανικές, ο Ρώσος Ορθόδοξος πατριάρχης Κύριλλος. Ο Βιτάλυ καταδύεται στην άβυσσο της ψυχής με εξαιρετικό στιλ, είναι η αλήθεια, για να ανακαλύψει ότι, αντί για φόβο, οι επιθυμίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές για να βρουν όλοι την πνευματική τους ισορροπία.

image

Το πρώτο ημερολόγιο που είχαν κυκλοφορήσει το 2013 είχε τίτλο «Για την Ελευθερία του Λόγου, την Ενότητα και την Ανεκτικότητα» και ξεδίπλωνε τις ιστορίες 12 αρρενωπών αγοριών και των καλεσμένων τους, ένας για κάθε μήνα, από 12 διαφορετικά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Η άποψή τους; Η έλλειψη σεβασμού στις επιθυμίες και την ιδιωτική ζωή του άλλου, καταστρέφει τη ζωή χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων, ευνοεί την έκθεση σε κινδύνους χωρίς προφύλαξη, αυξάνει την αδυναμία μπροστά στον ιό HIV και τους οδηγεί στη σιωπή, την ντροπή και την κρυφή ζωή.

image

Το δεύτερο ημερολόγιο, του 2014, είχε τον τίτλο “LOVE IS LOVE – ORTHODOX OR NOT!” και ήταν αφιερωμένο στον γκέι γάμο. Δώδεκα ιστορίες 12 νέων ζευγαριών αντρών από την Ανατολική Ευρώπη και πάλι, που μοιράζονται το όνειρο για την επισημοποίηση και κατοχύρωση της αγάπης τους μπροστά στο ιερό της τοπικής τους Ορθόδοξης εκκλησίας.

image

Όσο για το ημερολόγιο του 2015, με τίτλο «SALIGIA» ήταν αφιερωμένο στην κοινωνική ανεκτικότητα. Μια ιστορία που ξετυλίγεται σε 12 εικόνες, στη δεξιά όχθη του ποταμού Μόσκβα, στα νότια της Μόσχας, όπου οι ιερείς δεν βρίσκουν τίποτα κακό στην ένωση δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου και πιστεύουν ότι η αμαρτία σε κάνει «να νιώθεις θεϊκά».

image

Ο εκδοτικός οίκος OC (Orthodox Calendar) κυκλοφορεί βίντεο και ημερολόγια από το 2012 με μοντέλα γυμνούς ή ημίγυμνους άντρες, οι οποίοι όλοι δηλώνουν πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, το κάστινγκ γίνεται μέσα από αγγελίες που δημοσιεύονται στη σελίδα του εκδοτικού οίκου. Η δημιουργική ομάδα είναι 6 ανατολικο-ευρωπαίοι καλλιτέχνες από πρώην κομμουνιστικές χώρες που γνωρίστηκαν στο Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης. Ο στόχος τους, όπως δηλώνουν στην ιστοσελίδα τους, είναι ένας και σαφής: δημιουργούνε για να χτυπήσουν την ομοφοβία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Με αρκετή ειρωνεία, βέβαια μια και η Ορθόδοξη Εκκλησία, τα τελευταία χρόνια, κόπτεται ιδιαιτέρως εναντίον της ομοφυλοφιλίας, με ομοφοβικό πυρετό κυρίως στην ηγεσία της.

Οι εικόνες τους είναι τολμηρές, μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια του κιτς και παίζουν ανάμεσα στα ομοερωτικά σκηνικά που φωτογράφιζαν οι Pierre & Gilles και ο David LaChapelle. Δύσκολο να έρθει η αλλαγή μέσα από ένα τέτοιο ημερολόγια, αγόρια, όσο φανταχτερό και ειρωνικό κι αν είναι. Μπορεί όμως να σταθεί μία καλή αφορμή, για τους φοβισμένους και διστακτικούς να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι και να αντιληφθούν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Deal with it.

Περισσότερα στο https://www.orthodox-calendar.com/

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ