Φωτογραφια

Ραντεβού κάτω από τη γέφυρα

Ο Μανόλης Μωρεσόπουλος, διοργανωτής του Αthens Photo Festival 2010,  μιλάει στην A.V.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 324
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Claudia Roge
Claudia Roge

Οι πιστοί της εικόνας έχουν ήδη δώσει ραντεβού κάτω από την πεζογέφυρα της Εσπλανάδας, για να ανοίξουν την πόρτα του μεγάλου κτιρίου και να ζήσουν για λίγο σε ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό virtual reality με 12 διαφορετικά project σε 4.500 τ.μ. Το φετινό Athens Photo Festival 2010 θα πραγματοποιηθεί από τις 19/11 έως τις 12/12 με γενικό τίτλο “Under The Bridge” και θέμα εργασίας “Interfaces” (= το σημείο διάδρασης ανάμεσα σε δύο συστήματα). Και ποια είναι η γενική εικόνα που δίνει αυτή τη στιγμή ο χώρος της φωτογραφίας; Ο διοργανωτής του φεστιβάλ Μανόλης Μωρεσόπουλος, από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, δίνει το στίγμα: «Με την αυξανόμενη παραγωγή καλλιτεχνικού έργου οι φωτογράφοι επιχειρούν την υπέρβαση των εμποδίων που έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση αλλά και οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία, με την έννοια ότι  η “ευκολία” της ψηφιακής φωτογραφίας – ο καθένας γίνεται φωτογράφος με ένα κινητό στα χέρια– απαξιώνει κάπως το μέσο. Ακολουθώντας τα ρεύματα των καιρών, οι φωτογράφοι εντάσσουν με διάθεση κριτική όλο και συχνότερα στις εκφραστικές τους αναζητήσεις προσωπικές, τοπικές και οικουμενικές ανησυχίες με πλούσια κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα».

Οι εκθέσεις του φεστιβάλ

James Johnson-Perkins & Δημοσθένης Αγραφιώτης «Συνάντηση-ορόσημο» Δύο καλλιτέχνες με κοινή έμπνευση τη Βενετία του 1500 (ο τόπος που αναδύθηκε ο Διαφωτισμός) και υπονοούμενο την ανθρώπινη επινοητικότητα σε περιόδους κρίσης.

Natalie Daoust “Tokyo Hotel Story(Επιμέλεια: Karen Irvine) Η Daoust πέρασε αρκετούς μήνες σε ένα από τα μεγαλύτερα S&M ξενοδοχεία της Ιαπωνίας φωτογραφίζοντας 39 ντομινατρίξ με το σαδομαζοχιστικό εξοπλισμό τους.

Γιάγκος Αθανασόπουλος «Γυμνά 2002-2007» Δεν είναι γυμνά σώματα, αλλά γυμνά πρόσωπα σε αναμέτρηση με το χρόνο και τον εαυτό τους.

Jean Claude Moschetti «Μαγεία στη Γη» Παραδοσιακές κοινωνίες στην Αφρική, με εστίαση στις μάσκες που φορούν ως στοιχείο του υπερφυσικού στην καθημερινότητα.

Claudia Rogge Η Κόλαση, το Καθαρτήριο και ο Παράδεισος σε μεγάλου μεγέθους εικόνες με πολύ γυμνό, στοιχεία διαστροφής και ιλουστρασιόν αισθητική.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι (Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος) 18η διοργάνωση για το θεσμό από τον οποίο ξεπηδούν όλα τα πραγματικά ταλέντα που θα βλέπουμε συνέχεια στο μέλλον.

China Stories (Επιμέλεια: Tina Schellhorn) Χαοτικές αντιθέσεις ανάμεσα στο κοντινό παρελθόν και το άμεσο μέλλον. Η Κίνα στο επίκεντρο μιας από τις πιο αβανταδόρικες εκθέσεις της διοργάνωσης. Συμμετέχουν: Harvey Benge, Steven Benson, Pok Chi κ.ά.

Λουκία Ρικάκη «Αναρτημένοι στον ιστό» Μια αλληγορία ύφανσης ιστού σαν αυτόν στον οποίο είμαστε όλοι διαδικτυωμένοι.

ΓιάννηςΤζώρτζης “Green Project in Africa(Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού) Φωτογραφική μαρτυρία της αποστολής της Green Project (www.green-project.org) στην Αφρική το καλοκαίρι του 2010.

Athens Photo Inspiration 10 Exbition Ψηφιδωτό της καθημερινής ζωής στην Αθήνα μέσα από τις 251φωτογραφίες που προκρίθηκαν στο μαραθώνιο Athens Photo Inspiration 10 by Nestea.

Ραντεβού κάτω απο τη γέφυρα Νίκος Πήλος “Berlin: The invisible wall line Ένας Έλληνας φτιάχνει πορτρέτα Βερολινέζων 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους.

Ραντεβού κάτω απο τη γέφυρα Larry Fink «Οι απαγορευμένες φωτογραφίες - ένα πολιτικό ταμπλό» Η αμερικανική ντεκαντάνς εκπληκτικά σκηνοθετημένη – σε μια φωτό ο σωσίας του Τζoρτζ Μπους βουτάει το χέρι του σε ένα γυναικείο στήθος. Οι φωτογραφίες προορίζονταν για το “The New York Times”, όμως τα γεγονότα της 11/9 και η επακόλουθη αυτολογοκρισία των ΜΜΕ τους έκοψαν το δρόμο προς τον Τύπο.

Ραντεβού κάτω απο τη γέφυρα Πολυξένη Παπαπέτρου “Between Worlds

Τι χωρίζει τα ανθρώπινα όντα από τα ζώα και τα παιδιά από τους ενήλικες; Η Πολυξένη το ψάχνει βάζοντας παιδιά να φορούν μάσκες ζώων κάπου στη χαώδη αυστραλιανή φύση.

Ραντεβού κάτω απο τη γέφυρα Άντζελα Σβορώνου

INFO

Εγκαίνια 19/11 στις 20.00 με είσοδο ελεύθερη, Κτίριο Πεζογέφυρας Εσπλανάδας, Πλατεία Νερού (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwo Do), Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, Ολυμπιακά Ακίνητα. Χορηγός επικοινωνίας η ATHENS VOICE. Γενική είσοδος € 3. Ακόμα: διαλέξεις, έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών της προφεστιβαλικής διοργάνωσης, πωλητήριο φωτογραφικών βιβλίων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ