- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οι Μπασκιά των 500 εκατ. δολαρίων εκτίθενται μαζί για πρώτη φορά
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Ο δισεκατομμυριούχος που ανοίγει για πρώτη φορά τη συλλογή-θησαυρό του Μπασκιά
Δέκα έργα του Ζαν Μισέλ Μπασκιά, συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 500 εκατ. δολαρίων, παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί στο Pérez Art Museum Miami (PAMM), προερχόμενα αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν.
Η έκθεση «Basquiat: Figures, Signs, Symbols», που ανοίγει τις πύλες της στις 25 Ιουνίου, περιλαμβάνει εννέα πίνακες και ένα γλυπτό του Ζαν Μισέλ Μπασκιά,, τα οποία ο ιδρυτής του hedge fund Citadel απέκτησε μέσα στα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο διάσημος πίνακας «Untitled» (1982), γνωστός και ως «Skull», ο οποίος το 2017 έγινε το ακριβότερο έργο του Μπασκιά που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, όταν αγοράστηκε έναντι 110,5 εκατ. δολαρίων.
Αργότερα πέρασε στην κατοχή του Κεν Γκρίφιν μέσω ιδιωτικής συμφωνίας με τον Ιάπωνα επιχειρηματία Γιουσάκου Μαεζάβα. Ο ίδιος ο Γκρίφιν δήλωσε ότι δεν επιλέγει έργα τέχνης με επενδυτικά κριτήρια, αλλά με βάση τη συναισθηματική τους δύναμη. «Αν βλέπεις την τέχνη μόνο μέσα από την τιμή της, χάνεις το νόημα. Το σημαντικό είναι τι σε κάνει να αισθάνεσαι», ανέφερε. Ένα ακόμη έργο που ξεχωρίζει είναι το «Pez Dispenser» (1984), με τον χαρακτηριστικό δεινόσαυρο που φέρει το εμβληματικό στέμμα του Μπασκιά.
Ο Γκρίφιν, γνωστός για την αγάπη του στους δεινόσαυρους, διαθέτει ήδη στη συλλογή του έναν σχεδόν πλήρη σκελετό στεγόσαυρου ηλικίας περίπου 150 εκατομμυρίων ετών, ο οποίος εκτίθεται στο American Museum of Natural History της Νέας Υόρκης. Ο διευθυντής του μουσείου Φράνκλιν Σέρμανς, συνδιοργανωτής της έκθεσης και ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Μπασκιά, υποστηρίζει ότι η πραγματική δύναμη των έργων αποκαλύπτεται μόνο όταν τα αντικρίζει κανείς από κοντά, καθώς οι αλλεπάλληλες στρώσεις χρώματος, τα κρυμμένα σχέδια και οι λέξεις δεν αποτυπώνονται στις φωτογραφίες ή στις αναπαραγωγές.
Η έκθεση θεωρείται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της παρουσίας του Κεν Γκρίφιν στην πολιτιστική ζωή του Μαϊάμι, όπου έχει μεταφέρει τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματική του δραστηριότητα και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους συλλέκτες τέχνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: The New York Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.